Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Щодо обкладення ПДФО надбавки за вахтовий метод роботи

Редакція ПБО
Новини від 21.07.2011 р. № 13256/6/17-0215

Щодо обкладення ПДФО надбавки за вахтовий метод роботи

 

ДПАУ листом від 21.07.2011 р. № 13256/6/17-0215

відповіла на запитання щодо обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) надбавок за вахтовий метод роботи, що виплачуються відповідно до Тимчасового положення про вахтовий метод організації робіт на підприємствах Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 20.05.99 р. № 147 (далі — Тимчасове положення).

У

листі зазначено, що пунктом 165.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО. Надбавки за вахтовий метод роботи у цьому переліку не зазначені.

На думку податківців, з

метою обкладення ПДФО надбавки за вахтовий метод роботи, які виплачуються відповідно до Тимчасового положення, включаються до складу заробітної плати з відповідним оподаткуванням. Аргументуючи свою позицію, вони спираються на положення Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5. Працівники податкової служби, мабуть, не звернули увагу на те, що відповідно до п. 3.16 цієї Інструкції надбавки до тарифних ставок і посадових окладів працівників за вахтовий метод роботи не включаються до фонду оплати праці.

Нагадаємо, що

Пенсійний фонд України у листі від 04.07.2011 р. № 13659/03-20 роз’яснив, що суми надбавки за роботу за вахтовим методом, що виплачується відповідно до Тимчасового положення, не є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 67).

Таким чином, прирівнювання податківцями надбавок за роботу за вахтовим методом до заробітної плати буде впливати тільки на те, що суми таких надбавок будуть ураховуватися при визначенні права на податкову соціальну пільгу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі