Теми статей
Обрати теми

Якщо працівник у відрядженні не здійснював витрат, сума добових визначається лише згідно з наказом

Редакція ПБО
Лист від 04.05.2011 р. № 31-07230-16-25/11433

Якщо працівник у відрядженні не здійснював витрат, сума добових визначається лише згідно з наказом

Лист Міністерства фінансів України від 04.05.2011 р. № 31-07230-16-25/11433

 

Міністерство фінансів України розглянуло лист <…> і щодо порушених в ньому питань повідомляє.

1. Норми Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (у редакції наказу Міністерства фінансів від 17.03.2011 р. № 362) (далі — Інструкція), визначають порядок направлення у відрядження та відшкодування витрат, зазнаних у зв'язку з таким відрядженням, виключно для державних службових, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

2. Граничні норми добових витрат для працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності (крім працівників бюджетної сфери) встановлені підпунктом 140.1.7 пункту 140.1 статті 140 Податкового кодексу України.

Тому за роз'ясненнями щодо того, який мінімальний розмір добових витрат діє для працівників госпрозрахункових підприємств, установ та організацій, які взагалі не утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, рекомендуємо звернутися до Державної податкової служби України.

3. Відповідно до Інструкції сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами. Під первинними документами розуміють документи, які підтверджують перебування працівника у місці відрядження: транспортні квитки, рахунки, отримані з готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання відрядженого працівника тощо.

У разі,

якщо працівник під час перебування у відрядженні не здійснював жодних витрат, пов'язаних із таким відрядженням, і як наслідок — відсутні вказані первинні документи, сума добових в даному випадку буде визначатися лише згідно з наказом.

 

Заступник Міністра С. Рибак

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі