Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Код по УКТ ЗЕД має бути зазначено у податковій накладній, навіть якщо товар ще не ввезено

Редакція ПБО
Стаття

Код за УКТ ЗЕД має бути зазначено у податковій накладній, навіть якщо товар ще не ввезено

 

Чи необхідно постачальнику-резиденту в податковій накладній зазначати код згідно з УКТ ЗЕД товару, який ще не ввезений (імпортований) на митну територію України, під час отримання ним передоплати (авансу) від покупця-резидента за такий товар?

 

Відповідно до п. 201.1 Податкового кодексу України платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).

Згідно з п. 201.4 ПКУ податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов'язань продавця. Оригінал податкової накладної видається покупцю, копія залишається у продавця товарів/послуг. Відповідно до п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку; б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Ураховуючи викладене,

оскільки договір, укладений між постачальником — резидентом та покупцем — резидентом, передбачає постачання ввезеного (імпортованого) на митну територію України товару, то незалежно від умов його постачання (отримання попередньої (авансової) оплати за товар чи відвантаження товару) платник податку при виписуванні податкової накладної повинен зазначати код згідно з УКТ ЗЕД такого товару*.

* Якщо керуватися наведеним роз’ясненням податківців, то, виходить, що платникам податків доведеться вказувати код, установлений самостійно. При цьому буде існувати ризик, що при проходженні митного контролю митним органом буде визначено інший код товару за УКТ ЗЕД. Тому, щоб якомога більше убезпечити себе, покупцям доцільно із самого початку включати в договір поставки положення, в якому вказувати попередньо визначений сторонами код товару за УКТ ЗЕД з покладанням на постачальника обов’язку надати покупцю інформацію щодо коду за УКТ ЗЕД, визначеного митними органами (наприклад, у вигляді копії ВМД). —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі