Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення ПДВ операцій із ввезення друкованої продукції іноземного виробництва

Редакція ПБО
Лист від 30.08.2011 р. № 15.1/1269

Щодо обкладення ПДВ операцій із ввезення друкованої продукції іноземного виробництва

Лист Державної митної служби України від 30.08.2011 р. № 15.1/1269

 

<…>

Повідомляємо, що відповідно до підпункту 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) звільняються від обкладення податком на додану вартість операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книг (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної чи іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

При цьому пунктом 197.4 статті 197 цього Кодексу встановлено, що звільнення від оподаткування товарів, передбачене пунктом 197.1 цієї статті, поширюється на операції з увезення на митну територію України.

Таким чином, відповідно до положень Кодексу

пільги зі сплати податку на додану вартість при ввезенні на митну територію України друкованої продукції поширюються на словники українсько-іноземної чи іноземно-української мови незалежно від країни виробника та виключно на таку продукцію вітчизняного виробництва:

— періодичні видання друкованих засобів масової інформації та книги (крім видань еротичного характеру);

— учнівські зошити, підручники та навчальні посібники.

Виходячи з викладеного,

операції з увезення на митну територію України друкованої продукції іноземного виробництва обкладаються податком на додану вартість на загальних підставах.

 

Начальник Управління адміністрування митних платежів В. Зварич



коментар редакції

«Видавнича» ПДВ-пільга застосовується тільки до вітчизняної поліграфічної продукції

В опублікованій нещодавно статті про сучасні проблеми застосування «видавничої» пільги з ПДВ, яку встановлено п.п. 197.1.25 ПКУ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 75, с. 29), серед іншого, акцентувалася увага на тому, що згідно з п.п. 41.1.2 цього Кодексу

контролюючими органами щодо справляння ПДВ при здійсненні імпортних операцій є митні органи. Отже, саме Держмитслужба України уповноважена роз'яснювати порядок застосування п.п. 197.1.25 ПКУ в частині пільгування операцій з увезення на митну територію України товарів, перелічених у цьому підпункті.

Поки митники готували такі роз'яснення, висловитися з цього приводу вже встигли податківці (див. лист ДПАУ від 29.08.2011 р. № 23177/7/15-3417-26 у тому ж номері). Так, на їхню думку,

операції з увезення на митну територію України (так само, як і операції з постачання на митній території України) періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книг, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників від обкладення ПДВ не звільняються, якщо такі товари не мають статусу товарів вітчизняного виробництва.

Зауважимо, що така позиція ДПАУ докорінно розходиться з тією, яку вона займала в «докодексний» період щодо аналогічної пільги з п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ. На той момент офіційно вважалося, що під неї підпадає

будь-яка видавнича продукція, за винятком тієї, що має еротичний характер (див. листи Мінфіну від 29.04.2005 р. № 31-17120-04-10/7999 та ДПАУ від 28.09.2006 р. № 5115/А/16-1415). Водночас згідно з п. 5.5 цього Закону операції з імпорту пільгованих товарів від обкладення ПДВ не звільнялися, що, у принципі, знімало гостроту питання щодо походження ввезеної видавничої продукції, адже «митний» ПДВ при цьому повинні були сплачувати всі.

Цілком зрозуміло, чим викликано сьогоднішній розворот ДПАУ на 180 градусів щодо «видавничої» пільги: причина криється в п. 197.4 ПКУ, зміст якого прямо протилежний п. 5.5 Закону про ПДВ. Тепер

звільнення від оподаткування пільгованих товарів поширюється і на операції з їх ввезення на митну територію України, що не могло не позначитися на надходженні «митного» ПДВ до бюджету за операціями ввезення таких товарів. Для виправлення ситуації податковому відомству довелося піти на радикальну зміну своєї колишньої позиції.

Звісно, до появи листа ДМСУ, який коментується сьогодні, зберігалася слабка надія, що митники підійдуть до оподаткування видавничої продукції, яка імпортується, інакше, ніж податківці, але, як бачимо, такі очікування не виправдалися. Основний висновок листа ДМСУ повністю збігається з висновками листа ДПАУ від 29.08.2011 р. № 23177/7/15-3417-26:

операції з увезення на митну територію України друкованої продукції іноземного виробництва обкладаються ПДВ на загальних підставах. Пільги зі сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України друкованої продукції поширюються на словники українсько-іноземної або іноземно-української мови незалежно від країни виробника та виключно на таку продукцію вітчизняного виробництва:

— періодичні видання друкованих засобів масової інформації та книги (крім видань еротичного характеру);

— учнівські зошити, підручники та навчальні посібники.

Незважаючи на те що в роз'ясненнях обох контролюючих органів розмежування щодо застосування «видавничої» пільги проведено між друкованою продукцією вітчизняного та іноземного виробництва, ні ДПАУ, ні ДМСУ не роз'яснили, за якими ознаками слід визначати дотримання критерію, що дає право на пільгу. Тим часом проблем тут предостатньо, і не завжди їх вирішення так очевидно, як може здатися на перший погляд. Наприклад, чи повинна обкладатися ПДВ операція з увезення накладу книги українського автора українською мовою, якщо її підготовку та випуск було здійснено українським видавництвом на території України, однак безпосереднє виготовлення (друк) накладу цієї книги за замовленням видавництва відбувалося за кордоном? Те саме запитання, вважаємо, буде актуальним і для вітчизняних видавців іншої поліграфічної продукції (газет, журналів, підручників та навчальних посібників), виготовленої поза межами митної території України.

Звертаємо увагу, що визначення термінів «товари вітчизняного/іноземного виробництва» у чинному законодавстві наразі немає. Можна було б спробувати провести певні паралелі з практикою застосування п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ у редакції, що діяла до 31.03.2005 р. Тоді, як ми пам'ятаємо, для звільнення від ПДВ вирішальне значення також мало те, чийого виробництва була видавнича продукція. Однак такі паралелі будуть не зовсім коректними, оскільки ПДВ-інтрига в ту пору точилася в основному довкола періодичних видань засобів масової інформації, а поняття «вітчизняне виробництво» чомусь підмінялося несинонімічним йому поняттям «вітчизняне походження» (див. листи ДПАУ від 15.04.2003 р. № 6085/7/15-3417-26 і Мін'юсту від 07.03.2003 р. № 17-35-29). У результаті жоден з компетентних органів так і не дав відповіді на запитання, що нас цікавить.

Якщо сьогодні звернутися до ст. 6 Закону України «Про видавничу справу» від 05.06.97 р. № 318/97-ВР, якою задекларована

держпідтримка видавничої справи шляхом надання пільг зі сплати податків і зборів, можна виявити, що така підтримка у деяких випадках має надаватися і при ввезенні видавничої продукції вітчизняних видавців. Керуючись цією нормою, можна припустити, що продукцію, яку виготовлено за кордоном за замовленням українського видавництва, при ввезенні слід вважати продукцією вітчизняного виробництва та звільняти від обкладення ПДВ навіть в умовах сьогоднішнього фіскального тлумачення «видавничої» пільги.

Проте зовсім не виключено, що при визначенні вітчизняного чи іноземного статусу товарів митники схилятимуться до розуміння цих термінів, викладеного в їх відомчих документах. Наприклад, в останній Методиці ведення митної статистики зовнішньої торгівлі України, затвердженій наказом ДМСУ від 07.05.2009 р. № 418 (який, щоправда, на сьогодні скасовано розпорядженням КМУ від 19.01.2011 р. № 32-р, але в цьому випадку це не суттєво), під

вітчизняними товарами розумілися товари, повністю виготовлені в Україні або виготовлені в Україні з товарів, повністю виготовлених та (або) випущених для вільного обігу на її території. При цьому іноземними товарами вважалися товари, виготовлені на будь-якій території, що не належить до економічної території України.

Зрозуміло, що за такого класифікаційного підходу книга, надрукована за кордоном, однозначно — товар іноземного виробництва, незалежно від того, що вся робота з її підготовки та випуску проводилася вітчизняним видавцем на території України.

Заразом можна пригадати й термін «вітчизняний виробник», яким свого часу оперувало законодавство про держзакупівлі. Так, у Законі України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 22.02.2000 р. № 1490-III, а також Положенні про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженому постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921,

вітчизняним виробником було названо суб'єкта господарювання — резидента (фізичну або юридичну особу), який здійснює на території України виробництво товарів, виконання робіт або надання послуг.

Наведене визначення також не додає оптимізму суб'єктам господарювання, зацікавленим у застосуванні «видавничої» пільги. Однак, щоб до кінця бути впевненим в тлумаченні митними органами розглянутої проблеми, краще дочекатися подальших їх роз'яснень, про які ми обов'язково повідомимо на сторінках нашого видання.

 

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі