Теми статей
Обрати теми

Щодо виправлення помилок, допущених у минулих періодах при нарахуванні внесків до ПФУ

Редакція ПБО
Лист від 11.08.2011 р. № 16686/03-20

Щодо виправлення помилок, допущених у минулих періодах при нарахуванні внесків до ПФУ

Лист Пенсійного фонду України від 11.08.2011 р. № 16686/03-20

(витяг)

 

<…>

З 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI <…> (далі — Закон), який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Відповідно до пункту 2.1 розділу II Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2 <…> (далі — Порядок), страхувальники формують та подають до органів Пенсійного фонду звіт, форми та строки подання якого визначені цим Порядком.

У разі самостійного виявлення платником завищення/заниження нарахованих сум страхових внесків, відображених у звітності за періоди до 01.01.2011 р., зазначені нарахування слід відобразити у відповідних рядках пункту 3 «Виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за період до 01.01.2011» додатка до таблиці 1 додатка 4 до Порядку

.

У

таблиці 6 додатка 4 до Порядку «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам», яка призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці, обов’язково відображається місяць, за який проведено нарахування (реквізит 11), та сума заробітної плати, по яких виявлено заниження або завищення нарахованих сум страхових внесків із кодом типу нарахувань 6 або 7 (реквізит 10).

При цьому звертаємо <…> увагу, що

зазначені рядки заповнюються лише у випадках самостійно виявленого завищення (заниження) сум страхових внесків нарахованих на суми заробітної плати, нарахованої у відповідних попередніх періодах відповідно до бухгалтерських та інших документів, що підтверджують її нарахування.

За донарахування

територіальним органом Пенсійного фонду або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків накладається штраф у розмірі 5 відсотків зазначених сум за кожний повний або неповний місяць, за який донараховано ці суми (пункт 4 частини 9 статті 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції, що діяла до 01.01.2011 р.)).

Слід зазначити, що відповідно до абзацу 6 пункту 7 розділу VIII <…> Закону на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування, зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

За даними Головного управління Пенсійного фонду України <…>, підприємством за період з січня 2010 року по грудень 2010 року звіти до органів Пенсійного фонду України щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування подавалися без нарахувань. Заборгованості або переплати по страхових внесках станом на 01.01.2011 р. немає.

Водночас повідомляємо, що таблиця 5 додатка 4 до Порядку «Трудові відносини застрахованих осіб», призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, формується та надається у разі, якщо протягом звітного періоду було зафіксовано факти укладання та розірвання трудових угод (цивільно-правового договору) або відбулися зміни в прізвищі, імені, по батькові або номері персональної облікової картки застрахованої особи.

 

Заступник Голови правління В. Короневський



коментар редакції

Пенсійний фонд про те, як виправляти помилки,
допущені у звітності за періоди до 2011 року

У листі, що коментується, Пенсійний фонд роз’яснює, як страхувальнику самостійно виправити помилки, допущені в пенсійній звітності за періоди до 2011 року.

Такі помилки виправляються в додатку 4, який роботодавці щомісячно подають до органів Пенсійного фонду. Якщо

помилку було допущено при обчисленні пенсійних внесків у звітних періодах до 2011 року, то:

1) у

додатку до таблиці 1 додатка 4 заповнюється:

— при завищенні внесків — рядок 3.1 (указується загальна сума донарахованих та доутриманих пенсійних внесків, у тому числі в рядку 3.1.1 зазначають суму пенсійних внесків у частині нарахувань, у рядку 3.1.2 — суму пенсійних внесків у частині утримань) та рядок 3.2 (указують суму виплати, на яку донараховано пенсійні внески);

— при заниженні внесків — рядок 3.3 (указується загальна сума, на яку зменшено пенсійні внески в частині нарахувань та в частині утримань, у тому числі в рядку 3.3.1 указують суму, на яку зменшено пенсійні внески в частині нарахувань, у рядку 3.3.2 — суму, на яку зменшено пенсійні внески в частині утримань) та рядок 3.4 (указується сума виплати, на яку надміру нараховано пенсійні внески);

— рядок 3.5 — тут необхідно вказати, чи тягне за собою допущена помилка зміни в персоніфікованій звітності;

— рядок 3.6 - указується зміст помилки;

2) у

таблиці 6 додатка 4 на застраховану особу, нарахований дохід якої помилково не включили (включили) до бази обкладення пенсійними внесками, заповнюється рядок із зазначенням:

— у

графі 10 — коду типу нарахувань «6», якщо внески було занижено, або коду типу нарахувань «7», якщо внески було завищено;

— у

графі 11 місяця, за який проведено донарахування (зменшення) пенсійних внесків.

Від себе додамо: крім виправлень у додатку 4, необхідно додатково подати форму

ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6) за звітний рік, в якому було допущено помилку, за процедурою виправлення помилок у персоніфікованій звітності, поданій страхувальниками до 2010 року. Це випливає з п. 3 постанови правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2, згідно з яким облік застрахованих осіб та сум нарахованих пенсійних внесків за періоди до 1 січня 2010 року ведеться із застосуванням постанови правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 р. № 7-6.

Що стосується відповідальності страхувальника, то Пенсійний фонд зазначив: при донарахуванні сум своєчасно не нарахованих та не сплачених пенсійних внесків платником при самостійному виправленні накладається

штраф у розмірі 5 % зазначеної суми за кожний повний або неповний місяць, за який донараховано ці суми. Штраф накладається на підставі п. 4 ч. 9 ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, у редакції, що діяла до 01.01.2011 р.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі