Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. АЗС відкриває готель: чи буде пільга?

Редакція ПБО
Стаття

АЗС відкриває готель: чи буде пільга?

 

Приводом для написання статті став лист читача щодо можливості застосування готельної пільги. Ситуація така: підприємство займається роздрібною торгівлею нафтопродуктами, а також має намір надавати готельні послуги (побудовано новий готельний комплекс, який планується увести в експлуатацію наприкінці року). Питання, які цікавлять читача, такі. Чи будуть послуги ресторану, що відкриється при готелі, сауни, розважальні заходи, прокат інвентарю вважатися неоподатковуваною діяльністю як одне ціле з готелем, чи за ними слід вести окремий облік як оподатковуваної діяльності? Як краще розподіляти загальногосподарські витрати (зарплата директора, бухгалтерії, водія, оплата телефонних рахунків, утримання офісу) між об’єктами?

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Умови пільги

В

абз. «а» п. 17 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ зазначено: тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року звільняється від оподаткування прибуток суб’єкта господарської діяльності, отриманий від надання готельних послуг (група 55 КВЕД ДК 009:2005) у готелях категорії «п’ять зірок», «чотири зірки» і «три зірки», у тому числі новозбудованих чи реконструйованих або в яких проведено капітальний ремонт чи реставрацію існуючих будівель і споруд (за умови, що дохід від реалізації послуг з розміщення шляхом надання номера для тимчасового проживання становить не менше 75 % сукупного доходу такого суб’єкта господарської діяльності за відповідний податковий (звітний) період, у якому застосовується пільга).

Отже, під пільгу потрапить платник податку на прибуток, якщо його готелю (готельному комплексу):

— присвоєно категорію «п’ять зірок», «чотири зірки» чи «три зірки»;

— дохід від реалізації послуг з розміщення шляхом надання номера для тимчасового проживання становить не менше 75 % сукупного доходу такого суб’єкта господарської діяльності.

Що стосується наявності у статдовідці відповідного коду КВЕД щодо готельних послуг, які надаються, то, на нашу думку, це не є визначальною умовою щодо можливості застосування зазначеної пільги. Проте, щоб уникнути неприємностей із цього приводу, радимо до статдовідки все ж внести кодування, що відповідає послугам, які надаються.

Щодо категорій зазначимо: згідно з роз’ясненнями ДПАУ (див.

лист від 14.04.2011 р. № 7234/6/15-0315) застосування пільги з прибутку для готелів категорій «три зірки», «чотири зірки» і «п’ять зірок» слід підтвердити свідоцтвом про присвоєння відповідної категорії. Таке свідоцтво видає орган обов’язкової сертифікації на знак присвоєння готелю певної категорії (п. 11 Порядку встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), затвердженого постановою КМУ від 29.07.2009 р. № 803). Причому зверніть увагу, щодо новозбудованого готелю можна скористатися пільгою тільки після присвоєння йому категорії, як мінімум, «три зірки», а не з моменту введення його в експлуатацію.

На відсотковому співвідношенні доходів зупинимося докладніше. Згідно із

Законом України «Про туризм» від 15.09.95 р. № 324/95-ВР під готельною послугою розуміються дії (операції) підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов’язана з розміщенням та тимчасовим проживанням. Готельна послуга складається з основних та додаткових послуг, що надаються споживачу відповідно до категорії готелю.

Основними послугами

в Правилах користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджених наказом Держтурадміністрації від 16.03.2004 р. № 19, названий обсяг послуг готелю (проживання, харчування тощо), що включається до ціни номера (місця) і надається споживачу згідно з укладеним договором. Це можуть бути послуги з надання номера (місця) для тимчасового проживання, видачі та заміни постільної білизни, прибирання в номері, надання рушників та засобів особистої гігієни, харчування тощо.

Додаткові послуги

— це обсяг послуг, що не належать до основних послуг готелю, замовляються та оплачуються споживачем додатково за окремим договором. До таких інших послуг, пов’язаних із тимчасовим проживанням, належать, наприклад, послуги з бронювання авіа- та залізничних квитків, обслуговування в номері, харчування (крім того, яке включається до ціни номера); зберігання майна та багажу; хімчистки, прання, прасування особистих речей клієнта; перукарні, сауни, басейну, солярію; бару, більярда; Інтернет, а також інші телекомунікаційні послуги тощо.

Отже, виходячи з норм готельно-пільгового пункту

має пільгуватися весь прибуток від надання основних та додаткових готельних послуг, якщо дохід від послуг з розміщення шляхом надання номера для тимчасового проживання (як складової основних послуг) у сукупному доході суб’єктів господарювання (що складаються з доходу від надання готельних послуг, а також усіх інших видів діяльності) становить не менше 75 %. Ми вже зверталися до цієї теми, тому докладніше див. статтю «Пільги для готелів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 71, с. 21.

 

Приміряємо пільгу на себе

Відповідно в цьому випадку в підприємства

пільгуватиметься весь прибуток від надання основних і додаткових готельних послуг (тобто послуги ресторана, який відкриється при готелі, послуги сауни, послуги розважальних заходів, прокат інвентарю, надані виключно постояльцям готелю, вважатимуться неоподатковуваною діяльністю як одне ціле з готелем) тільки у випадку, якщо саме дохід від основних послуг (від готелю) становитиме не менше 75 % доходів від надання всіх готельних послуг та доходів від усіх інших видів діяльності (у цьому випадку роздрібної торгівлі нафтопродуктами).

Наприклад

, доходи підприємства — власника готелю, що має категорію «чотири зірки», за II — III квартали 2011 року склали: від послуг з розміщення шляхом надання номера для тимчасового проживання — 1850000 грн., від інших готельних послуг (послуги ресторана, послуги сауни, послуги розважальних заходів, прокат інвентарю, надані постояльцям готелю) — 250000 грн., усього загальний дохід від надання готельних послуг дорівнює 2100000 грн. Крім того, отримано дохід від роздрібної торгівлі нафтопродуктами в сумі 300000 грн., разом сукупний дохід суб’єкта господарювання дорівнює 2400000 грн.

Оскільки відношення доходу від послуг з розміщення шляхом надання номера для тимчасового проживання до сукупного доходу суб’єкта господарювання за цей звітний (податковий) період становить (1850000 :: 2400000) х 100 % =

77,08 %, тобто більше 75 %, як того вимагає абз. «а» п. 17 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, то він має право на пільгу з податку на прибуток, передбачену зазначеною нормою. При цьому таке право поширюється на загальний дохід від надання готельних послуг у сумі 2100000 грн.

Зазначений

дохід, звільнений від оподаткування, як і витрати, понесені у зв’язку з отриманням такого звільненого доходу, а також суми амортизаційних відрахувань, нарахованих на відповідні об’єкти основних засобів, що використовуються для отримання таких звільнених доходів відповідно до п. 152.11 ПКУ, підлягають окремому обліку. Діяльність з роздрібної торгівлі нафтопродуктами обкладатиметься податком на прибуток на загальних підставах.

 

Розбираємося із загальними витратами

Якщо підприємство несе витрати, які беруть участь як в оподатковуваній, так і в неоподатковуваній діяльності

(зокрема йдеться про адміністративні витрати — зарплата директора, зарплата бухгалтерії, зарплата водія, оплата телефонних рахунків, утримання офісу), то для розподілу витрат застосовується така формула:

Вопод = Вадм

х (Допод : Дзаг),

де

Вопод — сума адміністративних витрат, що припадають на доходи (прибуток), отримані від діяльності, яка підлягає оподаткуванню на загальних підставах;

Вадм

— сума адміністративних витрат, які одночасно використовуються в декількох видах діяльності;

Допод

— сума доходів (прибутку), що підлягають оподаткуванню на загальних підставах;

Дзаг

— загальна сума доходів (прибутку) з урахуванням звільнених.

Припустимо, у підприємства сума адміністративних витрат за II — III квартали 2011 року склала 200000 грн. Здійснимо розподіл адміністративних витрат між пільгованою та непільгованою діяльністю, використовуючи показники доходів з наведеного вище прикладу. Отже, сума адміністративних витрат, що припадають на оподатковуваний прибуток від непільгованого виду діяльності — роздрібної торгівлі нафтопродуктами, — становитиме 200000 х (300000 : 2400000) = 25000 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі