Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Відшкодування працівником вартості негосподарських телефонних переговорів до доходів платника податків не включається

Редакція ПБО
Стаття

Відшкодування працівником вартості негосподарських телефонних переговорів до доходів платника податків не включається*

 

Чи включаються до складу витрат та до доходу суми відшкодування вартості спожитих послуг зв’язку в особистих цілях (телефонні розмови) ФО, які перебувають у трудових відносинах з платником податку?

 

Відповідно до

абз. «ґ» п.п. 138.10.2 п. 138.10 ст. 138 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) витрати на оплату послуг зв’язку (пошта, телеграф, телефон, телекс, телефакс, стільниковий зв’язок та інші подібні витрати) належать до адміністративних витрат. Відповідно до п. 138.2 ст. 138 ПКУ витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розд. II цього Кодексу. Одночасно витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності, не включаються до складу витрат (п.п. 139.1.1 п. 139.1 ст. 139 ПКУ).

Згідно з

п.п. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПКУ господарська діяльність — це діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і провадиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами. Враховуючи наведене, якщо платник податків не може підтвердити виробничий характер телефонних переговорів або визначено, що такі переговори проводилися фізичними особами, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, в особистих цілях, то вартість послуг зв’язку не включається до складу витрат.

Якщо особу, яка здійснювала телефонні переговори в особистих цілях, ідентифіковано, то вартість спожитих нею послуг зв’язку визнається заборгованістю такої особи перед платником податку. Така заборгованість може бути погашена або шляхом внесення грошових коштів у касу платника податку, або шляхом її утримання із заробітної плати (за наявності відповідної заяви працівника чи наказу (розпорядження) директора).

Кошти, отримані від працівника як відшкодування вартості спожитих послуг зв’язку, фактично покривають понесені платником податку втрати, тому зазначені кошти не включаються до складу доходу такого платника податку.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sta.gov.ua  

 

* Див. також матеріал на с. 46. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі