Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Нацбанк дещо змінив вимоги щодо ідентифікації особи, яка обмінює готівкову іноземну валюту на гривні

Редакція ПБО
Новини від 11.10.2011 р. № 364

Нацбанк дещо змінив вимоги щодо ідентифікації особи, яка обмінює готівкову іноземну валюту на гривні

 

Постановою Правління НБУ від 11.10.2011 р. № 364

внесено зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.12.2002 р. № 502, якими дещо змінено вимоги щодо ідентифікації особи, яка обмінює в банку (фінансовій установі) готівкову іноземну валюту на гривні.

Так, банк (фінансова установа) має право

купувати у фізичних осіб — резидентів і нерезидентів готівкову іноземну валюту за готівкові гривні за умови пред’явлення будь-якого документа, що посвідчує особу, із зазначенням у довідках і квитанціях прізвища, імені, по батькові (за наявності) особи, яка здійснює продаж іноземної валюти. Копіювання сторінок документа, що посвідчує особу, забороняється.

При цьому якщо зазначена вище операція здійснюється на суму, яка дорівнює або перевищує 150000 гривень, необхідна ідентифікація фізичної особи (тобто зазначення паспортних даних особи, що здійснює продаж іноземної валюти, та копіювання сторінок документа, на підставі якого здійснено ідентифікацію особи).

Водночас працівник банку (фінансової установи)

зобов’язаний не тільки зазначати у довідках і квитанціях прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) та паспортні дані особи, яка здійснює операцію, але й копіювати сторінки документа, що посвідчує особу та підтверджує її резидентність, при:

— продажу фізичним особам — резидентам готівкової іноземної валюти за готівкову гривню;

— зворотному обміні фізичним особам — нерезидентам невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту;

— купівлі-продажу дорожніх чеків;

— конвертації (обміну) готівкової іноземної валюти однієї іноземної держави на готівкову іноземну валюту іншої іноземної держави.

Операції з продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень,

забороняються.

Постанова від 11.10.2011 р. № 364

набуває чинності з дня офіційного опублікування (опублікування планується в «Офіційному віснику України» № 81 від 28.10.2011 р.). Зазначені вище зміни діють до 01.09.2012 р. (дати закінчення чемпіонату з футболу «Євро-2012»).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі