Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Виправлення «старих» помилок з податку на прибуток

Редакція ПБО
Стаття

Виправлення «старих» помилок з податку на прибуток*

 

Який порядок виправлення помилок, допущених у періодах, що передують періоду набрання чинності розд. III «Податок на прибуток підприємства» ПКУ?

 

<…>

Платник податку, який виправляє помилки, допущені до набрання чинності розділу III «Податок на прибуток підприємства» ПКУ, має

надати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом ДПА України від 28.02.2011 р. № 114 (далі — Податкова декларація), з відповідною позначкою у рядку «уточнююча» у полі 1 Податкової декларації. Уточнюючі показники відображаються у рядках 23 — 27 . При цьому враховуючи зміни, внесені ПКУ до порядку нарахування та сплати податку на прибуток підприємств, у рядку 23 Податкової декларації відображається збільшення податкових зобов’язань податкового звітного періоду(ів), що уточнюється(ються), а саме: позитивне значення різниці між сумою виправленого (вірного) податкового зобов’язання та сумою податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка (рядок 14 декларації з податку на прибуток, форма якої затверджена наказом ДПА України від 29.03.2003 р. № 143 (далі — Декларація)). У рядку 26 Податкової декларації відображається зменшення податкових зобов’язань податкового звітного періоду(ів), що уточнюється (ються), а саме: від’ємне значення різниці між сумою виправленого (вірного) податкового зобов’язання та сумою податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка.

Виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів (прибутків) нерезидентів, за звітний період до набрання чинності розділу III ПКУ здійснюється у рядку 28 Податкової декларації (позитивне значення між сумою виправленого (вірного) податкового зобов’язання та сумою податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка (рядки 19.2, 19.3 Декларації)) або у рядку 31 Податкової декларації (від’ємне значення між сумою виправленого (вірного) податкового зобов’язання та сумою податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка (рядки 19.2, 19.3 Декларації)).

Разом із Податковою декларацією платник податку повинен надати до податкового органу пояснення проведених виправлень. Крім цього, слід зазначити, що додаток до Податкової декларації ВП «Розрахунок податкових зобов’язань за період, у якому виявлено помилку(ки)» має надаватись за кожний звітний податковий період, в якому виявлена помилка, починаючи зі звітного періоду
II квартал 2011 року.

Додаток ВП до уточнюючої Податкової декларації не заповнюється.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
 www.sta.gov.ua  

 

* Див. також матеріал на с. 14. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі