Теми статей
Обрати теми

Сторінка приватного підприємця. Нове місце проживання для фізосіб: чи змінювати патент?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Нове місце проживання для фізосіб: чи змінювати патент?

 

Фізособа-підприємець прописалася за новою адресою. Чи слід переоформлювати патент?

(м. Севастополь)

 

Ні,

переоформлювати торговий патент у разі зміни фізособою-підприємцем місця прописки не потрібно. Досить внести зміни до того патенту, який знаходиться у підприємця на руках. Пояснимо, чому.

Закон № 755

зобов'язав фізичних осіб — підприємців реєструвати зміну свого місця проживання (ч. 3 ст. 4), визначаючи його як житловий будинок, квартиру, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно чи тимчасово, і що знаходиться за певною адресою. Документом, який підтверджує відомості, що вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний держреєстр), є паспорт. Тому визначальним для встановлення місця проживання фізичної особи — підприємця є відомості, унесені до паспорта, а не місця фактичного проживання. Це підтверджує Держкомпідприємництва в листі від 25.04.2008 р. № 3697. Порядок унесення змін до Єдиного держреєстру та зміни облікових даних у податковому органі докладно розглядалися у статті «Зміна місця реєстрації: наслідки для фізособи-підприємця» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25.

За загальним правилом, документи дозвільного характеру при зміні зазначених у них даних підлягають переоформленню в порядку, передбаченому

Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV. Відповідно до ч. 8 ст. 41 цього Закону підставою для переоформлення документа дозвільного характеру є, зокрема, зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання. Для цього фізособа-підприємець має протягом п'яти робочих днів із дня реєстрації зміни місця проживання звернутися до органу, що видав свідоцтво, із заявою про його переоформлення. Разом із заявою необхідно подати документ, що підлягає переоформленню, і документ, що підтверджує зазначені зміни (наприклад, виписку з Єдиного держреєстру).

Дозвільний орган протягом двох робочих днів із дня отримання заяви зобов'язаний видати переоформлений документ на новому бланку з урахуванням змін, зазначених у заяві.

Відомості про місцезнаходження суб'єкта господарювання (для фізосіб-підприємців — місце проживання) також уносяться до торгового патенту. Однак їх зміна підставою для переоформлення торгового патенту не є.

Достатньо унесення відповідного запису до самого патенту. Для цього суб'єкт господарювання має звернутися з відповідною заявою до податкового органу, що видав патент. На підставі такої заяви відповідальною особою податкового органу здійснюється запис у торговому патенті про зміну місця реєстрації та завіряється печаткою податкової інспекції (п. 9 Порядку заповнення торгового патенту, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 109).

Як бачимо, зміна місця реєстрації фізосіб не тягне за собою необхідності отримання нового торгового патенту та вимагає тільки внесення відповідного запису до того патенту, який знаходиться на руках у підприємця. Тому вирішувати питання щодо того, як провадити діяльність під час переоформлення патенту, підприємцю не доведеться: торговий патент з унесеним до нього записом про зміну місцезнаходження йому мають повернути відразу ж.

Затвердженої форми заяви про внесення відповідних змін немає, тому, якщо в податковій інспекції підприємцю не запропонують зразок власної розробки, заяву може бути складено в довільній формі. Як орієнтир можна використовувати форму заяви на придбання торгового патенту (затверджена

наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 109).

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі