Теми статей
Обрати теми

Сторінка приватного підприємця. Кафе на території ринку: чи потрібен патент?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Кафе на території ринку: чи потрібен патент?

 

У фізичної особи — підприємця є точка ресторанного господарства на території ринку. Чи потрібен у цьому випадку торговий патент?

(м. Дніпропетровськ)

 

Оскільки в запитанні не уточнюється, на якій системі оподаткування перебуває фізособа-підприємець, зробимо застереження: фізособі-єдиноподатнику отримувати торговий патент і сплачувати збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності не потрібно згідно з

абзацом «є» п.п. 1 п. 1 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Але оскільки ресторанний бізнес рідко виявляється сферою діяльності «спрощенців», запитання, імовірніше, стосується фізособи-підприємця на загальній системі оподаткування. Розглянемо, якою є ситуація щодо нього.

Нагадаємо, серед видів діяльності, що патентуються,

ПКУ, як і чинний до 01.01.2011 р. Закон про патентування, називає торговельну діяльність у пунктах продажу товарів (абзац «а» п.п. 267.1.1 ПКУ). При цьому під торговельною діяльністю розуміється не лише роздрібна та оптова торгівля, а й ресторанне господарство. Тому за загальним правилом, суб'єкт господарювання, що відкриває ресторан, кафе, закусочну, бар, буфет чи будь-який інший пункт ресторанного господарства, має отримати торговий патент.

Але слід також ураховувати, що в

п.п. 267.1.2 ПКУ серед видів діяльності, які через спеціальну норму звільнено від обов'язку сплати збору за провадження торговельної діяльності, названо торговельну діяльність фізичних осіб — підприємців у межах ринків усіх форм власності.

Необхідно зауважити, що в

Законі про патентування зазначений виняток було сформульовано дещо інакше: від плати за патент звільнялися суб'єкти підприємницької діяльності — фізособи, які провадять торговельну діяльність із лотків, прилавків і які сплачують ринковий збір за місце для торгівлі продукцією в межах ринків усіх форм власності (п. 2 ч. 3 ст. 1 Закону).

Зміна формулювання в нормі, що звільняє від необхідності отримання торгового патенту, дала суб'єктам господарювання, які мають пункти ресторанного господарства на територіях ринків, підстави стверджувати, що з 01.01.2011 р. їх звільнено від сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Однак маємо попередити, податкові органи з таким підходом не згодні. На їх думку,

ПКУ підстав для подібного висновку не дає. При цьому вони розмірковують так. У п.п. 14.1.211 ПКУ наведено перелік пунктів продажу товарів для цілей визначення видів торговельної діяльності, що патентуються. Із цього переліку виключено лотки та прилавки, які надаються в оренду суб'єктам господарювання, — фізичним особам і розміщені в межах спеціалізованих підприємств сфери торгівлі — ринків усіх форм власності. У своїх роз'ясненнях, у тому числі в консультації, розміщеній у Єдиній базі податкових знань (див. підрозділ «120.01 суб'єкти господарювання, які повинні придбавати торговий патент»), податкові органи виходять із того, що норма, що звільняє фізосіб-підприємців, які здійснюють торговельну діяльність у межах ринків усіх форм власності, від сплати збору за провадження торговельної діяльності (абзац «в» п.п. 267.1.2 ПКУ), поширюється виключно на підприємців, які торгують на лотках і прилавках. Відповідно, пункт ресторанного господарства під звільнення не потрапляє, і така діяльність вимагає отримання торгового патенту.

У цьому питанні з аргументами податкового органу ми погодитися не можемо.

На нашу думку, висновок про необхідність придбання торгового патенту в ситуації, що розглядається, буде справедливим тільки в тому випадку, якщо фізособа-підприємець для розміщення кафе укладав договір не з ринком, а з органом місцевого самоврядування, за рішенням якого йому було виділено землю під об'єкт ресторанного господарства. У цьому випадку такому суб'єкту господарювання доведеться придбати торговий патент. Якщо ж ідеться про оренду певного приміщення для розміщення кафе за договором із ринком, то такий орендар підпаде під передбачене

п.п. 267.1.2 ПКУ звільнення від необхідності придбання торгового патенту.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі