Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку нарахування пені у разі самостійного виявлення помилок

Редакція ПБО
Лист від 29.08.2011 р. № 23178/7/15-3417-26

Щодо порядку нарахування пені у разі самостійного виявлення помилок

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.08.2011 р. № 23178/7/15-3417-26

 

Відповідно до пункту 50.1 статті 50 Податковвого кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — Кодекс), у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, розрахунку (далі — податкова декларація) (крім митної декларації або обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт зниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний:

або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми подання такого уточнюючого розрахунку;

або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Згідно із підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 Кодексу пеня нараховується, зокрема, у день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого платником податків у разі виявлення його зниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Пеня

, визначена підпунктом 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 Кодексу, нараховується із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день заниження (абзац 2 пункту 129.4 статті 129 Кодексу).

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань (підпункт 129.3.1 пункту 129.3 статті 129 Кодексу).

Таким чином,

при самостійному виявленні платником податків заниження суми податкового зобов'язання пеня нараховується на суму заниження та за весь період заниження (з дня настання строку погашення податкового зобов'язання відповідно до пункту 57.1 статті 57 Кодексу по податковій декларації, по якій виявлено заниження податкових зобов'язань, та за весь період по день фактичної сплати (включно) суми заниженого податкового зобов'язання) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день заниження.

 

Перший заступник голови Комісії
 з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник голови ДПС України
О. Клименко



коментар редакції

Нарахування пені при самовиправленні заниження податкових зобов'язань

Лист, що коментується, розвіяв останні сумніви в питанні про те,

чи підлягає нарахуванню пеня на суму заниження податкового зобов'язання в разі його самостійного виправлення.

Як уже знають наші читачі, порівняно з чинним раніше законодавством Податковий кодекс України розширив перелік підстав для нарахування пені (див. «Пеня: нові правила застосування» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 14, с. 15). Так, згідно із Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) пеня нараховувалася тільки в тому випадку, коли платник податків не сплачував у встановлені строки узгоджене податкове зобов'язання (або самостійно узгоджене шляхом зазначення його суми в податковій декларації, або визначене податковим органом). Тепер, крім названої знайомої платникам податків підстави, з'явилося ще дві:

— згідно з п.п. 129.1.2 ПКУ пеня нараховується в день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження

на суму такого заниження і за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та судового оскарження);

— податковий агент не перераховує податкове зобов'язання, визначене ним при виплаті або нарахуванні доходів на користь платників податків — фізичних осіб або контролюючим органом під час перевірки такого платника податків (п.п. 129.1.3 ПКУ).

Із п.п. 129.1.2 ПКУ однозначно випливає, що пеня підлягає нарахуванню в тому випадку, якщо платник податків занизив податкове зобов'язання і цей факт виявив контролюючий орган. А ось питання про те, чи потрібно сплачувати податкове зобов'язання з урахуванням нарахованої на суму заниження пені в разі

самовиправлення допущених помилок, стало одним з найбільш спірних.

Зі зрозумілих причин податкові органи в цьому спорі наполягають на необхідності нарахування пені при самовиправленні допущеної платником податків помилки. Підтвердженням цьому служить і лист, що коментується, в якому ДПАУ нагадує зокрема про те, що

пеня нараховується:

1) за весь період заниження, тобто

з останнього дня строку сплати податкового зобов'язання, самостійно визначеного платником податків (у загальному випадку, для його визначення необхідно від граничного строку подання податкової звітності відлічити 10 календарних днів). Якщо останній день подання декларації припадав на вихідний або святковий день, то пеня почне нараховуватися з першого робочого дня, наступного за таким граничним строком, оскільки Податковий кодекс передбачає перенесення граничних строків подання податкової звітності в тих випадках, коли вони потрапляють на вихідні та святкові дні;

2)

з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, чинної на день заниження.

Про порядок розрахунку суми пені, що підлягає сплаті, див. також лист ДПАУ від 03.06.2011 р. № 15666/7/16-1517-26 («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 55).

Нагадаємо, що не всі податкові декларації передбачають можливість відображення суми сплаченої пені при заповненні звітності (див. лист ДПА в м. Києві від 11.05.2011 р. № 4866/10/31-606 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 57), проте, на думку перевіряючих, це

не звільняє платників податків від обов'язку розрахувати та сплатити суму пені при погашенні заборгованості, що виникла в результаті заниження податкових зобов'язань.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі