Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ послуг з обробки давальницької сировини

Редакція ПБО
Лист від 03.08.2011 р. № 14015/6/16-1515-06

Щодо оподаткування ПДВ послуг з обробки давальницької сировини

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.08.2011 р. № 14015/6/16-1515-06

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо оподаткування податком на додану вартість послуг з обробки давальницької сировини, лист <…> та висновки ДПА <…> і повідомляє.

Відповідно до підпункту «б» пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу.

Підпунктом 186.2.1 «г» пункту 186.2 статті 186 встановлено, що місцем постачання послуг із переробки сировини є місце фактичного постачання послуг.

При цьому відповідно до підпункту «б» 195.1.3 пункту 195.1 статті 195 Кодексу операції з постачання послуг, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем-нерезидентом, оподатковуються за нульовою ставкою.

До робіт з рухомим майном належать роботи з переробки товарів, що можуть включати власне переробку (обробку) товарів — монтаж, збирання, монтування та налагодження, у результаті чого створюються інші товари, у тому числі

постачання послуг з переробки давальницької сировини, а також модернізацію та ремонт товарів, що передбачає проведення комплексу операцій з частковим або повним відновленням виробничого ресурсу об'єкта (або його складових частин), визначеного нормативно-технічною документацією, у результаті виконання якого передбачається поліпшення стану такого об'єкта.

Відповідно до Закону «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах» від 15.09.95 р. № 327/95-ВР (зі змінами та доповненнями)

операція з давальницькою сировиною — це операція з попередньої поставки сировини для її наступного перероблення (оброблення, збагачення чи використання) на готову продукцію за відповідну плату, незалежно від кількості виконавців, а також етапів (операцій з перероблення цієї сировини) за умови, якщо вартість давальницької сировини на кожному етапі переробки становить не менше 20 % загальної вартості готової продукції.

Таким чином,

операції з постачання резидентом — платником ПДВ послуг з переробки давальницької сировини, що ввезена на митну територію України для такої переробки, підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за нульовою ставкою. При цьому нульова ставка ПДВ щодо робіт (послуг) з переробки давальницької сировини застосовується як у підприємства, що визначене основним виконавцем за договором про переробку давальницької сировини, так і у підприємства, яке задіяне в технологічному процесі, пов'язаному з переробкою давальницької сировини в готову продукцію, якщо про це зазначено в договорі на переробку давальницької сировини.

Нульова ставка застосовується за наявності

договору між замовником-нерезидентом та резидентами-виконавцями, письмового зобов'язання про вивезення готової продукції з митної території України, копії ВМД на вивезення готової продукції.

В той же час, як свідчать надані копії договорів <…>, замовником та виконавцем робіт (прання / фарбування брюк) виступають

резиденти України, платники податку на додану вартість <…>. Виходячи з положень Кодексу, такі операції підлягають оподаткуванню за ставкою 20 відсотків.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України, заступник Голови ДПС України С. Лекарь



коментар редакції

Субпідрядник — переробник давальницької
 сировини нерезидента може залишитися
 без нульової ставки з ПДВ

У листі йдеться

про ЗЕД-договори на переробку давальницької сировини нерезидента, а точніше, про обкладення ПДВ робіт, виконаних за таким договором виконавцями-резидентами.

Як відомо, ланцюжок учасників за таким договором може складатися не лише з однієї ланки «замовник-нерезидент і виконавець-резидент», а й бути багатоланковим завдяки залученню субвиконавців, наприклад, «замовник-нерезидент і виконавець-резидент + субвиконавець-резидент № 1 + субвиконавець-резидент № 2 +… + субвиконавець-резидент № n).

І якщо стосовно оподаткування таких робіт у головного виконавця (генпідрядника) — резидента, який безпосередньо ввозить сировину та укладає договір із замовником-нерезидентом, проблем не виникає: такі роботи оподатковуються за ставкою 0 % (абз. «б» п.п. 195.1.3 ПКУ), то із субвиконавцями виникає запитання.

З одного боку

, із визначення операцій з давальницькою сировиною чітко випливає, що співвиконавців за давальницьким договором може бути скільки завгодно, щоб тільки виконувалося 20 % обмеження щодо вартості сировини (п.п. 14.1.134 ПКУ):

«…

операція з давальницькою сировиною — операція з переробки (обробки, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів (операцій)) з метою одержання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною належать операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі її переробки становить не менш як 20 відсотків загальної вартості готової продукції».

Однак, з іншого боку

, формальне прочитання абз. «б» п.п. 195.1.3 ПКУ дає підставу для застосування ставки 0 % лише тому платнику (виконавцю робіт), який увозив сировину для переробки. Зрозуміло, що таким платником зазвичай є одна особа — головний виконавець (генпідрядник):

«...195.1. За нульовою ставкою оподатковуються операції з:

195.1.3.

постачання таких послуг:

б)

послуги, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем-нерезидентом».

У листі, що коментується, ДПАУ вибрала щось середнє: вона не заперечує проти застосування ставки 0 % субпідрядником, якщо

він фігуруватиме у ЗЕД-договорі з нерезидентом. Якщо ж договір буде укладено між головним виконавцем-резидентом та субвиконавцем-резидентом, то, на думку ДПАУ, такі роботи оподатковуватимуться за ставкою 20 %.

 

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі