Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Відображення в декларації з податку на прибуток операцій оперативної оренди майна

Редакція ПБО
Стаття

Відображення в декларації з податку на прибуток операцій оперативної оренди майна

 

Здавання майна в оперативну оренду — один з основних видів діяльності підприємства. В якому рядку декларації з податку на прибуток потрібно відображати отримані доходи та здійснені витрати, пов’язані з такою діяльністю?

 

Нагадаємо, що Мінфін рекомендує (див., наприклад,

лист від 22.09.2010 р. № 31-34020-20-27/25329) дохід від операційної оренди, що є основною діяльністю підприємства, відображати у складі доходів від реалізації (за кредитом субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг»), а не у складі інших операційних доходів (за кредитом субрахунку 713 «Дохід від операційної оренди активів»). При цьому витрати, які пов’язані з такими доходами доходами, слід списувати у собівартість реалізації (на субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг»), а не відображати у складі інших операційних витрат (на субрахунку 949 «Інші операційні витрати»).

За загальним правилом, у

Податковій декларації з податку на прибуток підприємства затвердженій наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114 (далі — Декларація) доходи від реалізації продукції, товарів, робіт послуг (кредит рахунка 70 «Дохід від реалізації») відображаються у рядку 02 «Дохід від операційної діяльності (дохід від реалізації товарів (робіт, послуг)» Декларації. Відповідно, їх собівартість (дебет рахунку 90 «Собівартість реалізації») — у рядку 05.1 СВ «Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг)».

Але оскільки в

Декларації для відображення доходів та витрат за операціями оперативної оренди майна передбачено спеціальні рядки, то незважаючи на те що доходи і витрати від здавання в оперативну оренду майна обліковуються на рахунках 70 та 90, у Деклараціїї відображати їх потрібно саме в таких спеціально призначених рядках.

Таким чином, незалежно від того, чи є для підприємства надання в оперативну оренду майна основною діяльністю чи ні, при заповненні

Декларації:

доходи отримані від таких операцій потрібно відображати у ряд. 03.7 «Доходи від операцій оренди/лізингу» Додатка IД (кредит субрахунку 703);

витрати пов’язанні із здаванням в оперативну оренду майна у ряд. 06.5.19 «Витрати на операції оренди/лізингу» Додатку IВ (дебет субрахунку 903).

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник директора Департаменту
 адміністрування податку на прибуток
та інших податківі зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі