Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка та навчання

Редакція ПБО
Стаття

Податкова знижка та навчання

 

Чимало наших громадян оплачують своє навчання або навчання своїх дітей у навчальних закладах. Чинним законодавством для таких осіб передбачена можливість зменшення суми оподатковуваного доходу на суму коштів, сплачених на користь навчальних закладів. У цій статті розглянемо особливості включення витрат платника податків на навчання до складу податкової знижки. Матеріал цієї статті актуальний саме зараз, оскільки для того, щоб без проблем включити суми оплати за навчання до податкової знижки, потрібно знати правила її застосування вже на етапі сплати таких сум.

Лілія УШАКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Нормами

ПКУ визначено право фізичної особи повернути з бюджету частину сплаченого нею протягом року із заробітної плати податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), якщо такою особою було понесено встановлені п. 166.3 ПКУ витрати.

Це повернення здійснюється шляхом зменшення загального річного оподатковуваного доходу платника податків, розрахованого з урахуванням положень

п. 164.6 ПКУ, на суму податкової знижки.

Нагадаємо, що податкова знижка, установлена

ПКУ, є за своєю суттю аналогом податкового кредиту, надання якого було передбачено Законом № 889, що втратив чинність з 01.01.2011 р.

Під

податковою знижкою для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, у ПКУ розуміється документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податків — резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, отриманого за результатами такого звітного року у вигляді заробітної плати у випадках, визначених ПКУ (п.п. 14.1.170 ПКУ).

Зокрема, згідно з

п.п. 166.3.3 ПКУ дозволяється включати до складу податкової знижки суми коштів, сплачених платником податків на користь навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податків та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

 

Хто може скористатися правом на податкову знижку?

У загальному випадку правом на податкову знижку може скористатися фізична особа, яка:

1) є

резидентом України. Нерезиденти претендувати на податкову знижку не можуть;

2) має

реєстраційний номер облікової картки платника податку (ідентифікаційний номер) або за релігійними переконаннями відмовилася від прийняття реєстраційного номера (ідентифікаційного коду) та офіційно повідомила про це відповідний орган ДПС і має про це відмітку в паспорті (нагадаємо, що раніше відповідно до Закону № 889 скористатися правом на податковий кредит особи, які не мають ідентифікаційного номера, не могли);

3) отримувала у звітному році

доходи у вигляді заробітної плати. Якщо протягом звітного року фізична особа отримувала тільки доходи, відмінні від заробітної плати (наприклад, такою особою може бути підприємець або особа, які здійснювали незалежну професійну діяльність та не отримували зарплату, військовослужбовець тощо), то вона не має права на отримання податкової знижки.

 

Коли виникає право на податкову знижку?

Фізична особа — платник податку має право на податкову знижку

за результатами звітного податкового року.

Реалізувати це право платник податків може до кінця податкового року, наступного за звітним, шляхом подання

річної декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи). Отже, якщо за підсумками 2011 року платник податків має право на податкову знижку, то він може ним скористатися до кінця 2012 року, подавши до органу ДПС декларацію про доходи за 2011 рік.

Якщо через будь-які обставини платник податку не скористався своїм правом на нарахування податкової знижки за підсумками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки

не переноситься (п.п. 166.4.3 ПКУ).

 

Витрати на чиє навчання можна включити до податкової знижки?

За загальним правилом платник податків має право включити до складу податкової знижки фактично понесені

безпосередньо ним самим протягом звітного податкового року витрати, що має бути підтверджено документально (п.п. 166.2.1 ПКУ).

Однак щодо витрат на навчання

ПКУ передбачено виняток. Відповідно до п.п. 166.3.3 ПКУ платник податків має право декларувати податкову знижку щодо витрат на своє навчання та/або навчання члена своєї сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

При цьому для цілей

ПКУ членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються:

її батьки;

чоловік чи дружина;

діти, у тому числі всиновлені.

Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, які мають другий ступінь споріднення (

п.п. 14.1.263 ПКУ).

Відносно

дітей платника податків зазначимо таке. Згідно зі ст. 180 і ч. 1 ст. 199 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей (до 18 років), а якщо повнолітні діти продовжують навчатися, то обов'язок з утримання та надання матеріальної допомоги покладається на батьків до досягнення дітьми 23 років. Отже, при реалізації одним із батьків права на включення до податкової знижки витрат на навчання своєї дитини вік такої дитини обмежується 23 роками. Виняток становлять випадки, коли батьки оплачують навчання повнолітніх непрацездатних дітей (непрацездатними вважаються особи, визнані інвалідами, у тому числі діти-інваліди, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, та пенсіонери за віком). У таких випадках платник податків має право задекларувати податкову знижку щодо навчання своєї непрацездатної дитини незалежно від віку такої дитини при виконанні умов, визначених п.п. 166.3.3 ПКУ.

Таким чином, якщо у 2011 році платник податків оплачував своє навчання у вищому навчальному закладі та навчання у вищому навчальному закладі члена своєї сім'ї першого ступеня спорідненості, який у 2011 році не одержував заробітну плату, то він має право задекларувати витрати на своє навчання та на навчання такого члена сім'ї, подавши до кінця 2012 року декларацію за 2011 рік. Уключити до складу податкової знижки витрати на навчання члена сім'ї першого ступеня споріднення платник податків має право і у випадку, якщо цей член сім'ї у звітному році одержував доходи, відмінні від заробітної плати (наприклад, був зареєстрований приватним підприємцем).

Якщо ж такий член сім'ї працював та отримував заробітну плату, то правом на податкову знижку повинен скористатися він сам.

Звертаємо увагу: якщо навчання платника податків у навчальному закладі оплачував його роботодавець, то такий платник податків не має права на включення до податкової знижки витрат, пов'язаних з його навчанням, оскільки ці витрати є витратами його роботодавця.

 

Оплату за навчання в яких закладах можна включити до податкової знижки?

До податкової знижки може бути включено витрати на оплату навчання тільки

у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах, метою якого є здобуття певного освітньо-кваліфікаційного рівня. Цей висновок випливає з визначення податкової знижки, наведеного в п.п. 14.1.170 ПКУ. Згідно з цією нормою до складу податкової знижки може бути включено витрати, понесені платником податку у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб.

Отже, якщо платник податків

здобував освіту в навчальному закладі за кордоном, то він не має права на включення до складу податкової знижки витрат на таке навчання.

Що стосується

форми власності навчального закладу (державна, приватна, комунальна), а також форми навчання (очна, заочна, вечірня тощо), то вони не мають значення при визначенні права на податкову знижку.

Якщо ж метою платника податку не було здобуття певного освітньо-кваліфікаційного рівня, наприклад, він відвідував курси, тренінги тощо, то витрати на такі цілі не може бути включено до податкової знижки, навіть якщо оплата за них здійснювалася вищому або професійно-технічному навчальному закладу.

Докладно про те, які навчальні заклади належать до вищих та професійно-технічних навчальних закладів, що таке процес навчання, а також про те, які послуги, що надаються навчальними закладами, належать до освітніх послуг, читайте у статті «Навчання кадрів і не тільки: що потрібно знати підприємству?» на с. 10.

 

Якими документами платник податків може підтвердити понесені ним витрати на освіту?

Підставою для включення платником податків до податкової знижки сум коштів,

сплачених ним за навчання, є наявність у нього платіжних та розрахункових документів, що підтверджують фактично понесені ним протягом звітного податкового року витрати.

Такими документами згідно з

п.п. 166.2.1 ПКУ можуть бути, зокрема, квитанції банку або відділення зв'язку, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця послуг (навчальний заклад) та їх одержувача. При цьому на підтвердних документах в обов'язковому порядку має бути зазначено:

1)

вартість наданих освітніх послуг;

2)

період навчання.

Підтвердженням, що ці витрати поніс безпосередньо платник податків, який претендує на податкову знижку, є наявність у платіжних документах на оплату навчання П. І. Б. такого платника податку.

Якщо платник податків декларує витрати на навчання члена сім'ї першого ступеня споріднення, який не отримує заробітної плати, то він повинен також мати документи, що підтверджують таке споріднення.

Оригінали зазначених підтвердних документів платником податків до органу ДПС не надаються, а підлягають зберіганню протягом 1095 днів.

 

Чи встановлено обмеження щодо суми витрат на навчання, яку платник податків має право включити до податкової знижки?

Відповідно до

п.п. 166.3.3 ПКУ платник податків має право включити до складу податкової знижки суму коштів, сплачених ним на користь навчальних закладів, у сумі, що не перевищує розмір доходу, визначеного в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПКУ, у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. У 2011 році така сума становить 1320 грн. (прожитковий мінімум, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (941 грн.), помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн.) у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Сума витрат на навчання, що перевищує зазначений розмір,

не включається до складу податкової знижки.

Наприклад, сума оплати за навчання платника податків на 1 курсі вищого навчального закладу з розрахунку на місяць становить 2000 грн. Початок навчання — вересень 2011 року. Отже, до складу податкової знижки за 2011 роки він має право включити суму в межах 5280 грн. (1320 грн. хх 4 місяці навчання). Сума перевищення над зазначеною сумою до складу податкової знижки не включається.

Також слід мати на увазі, що

до податкової знижки за звітний рік платник податків має право включити фактично понесені ним протягом звітного року витрати.

Отже, якщо платник податків оплатив у вересні 2011 року своє навчання у вищому навчальному закладі в навчальному році, І семестр якого припадає на 2011 рік, а ІІ семестр — на 2012 рік, то

до складу податкової знижки за 2011 рік він має право включити тільки суми, сплачені за місяці навчання протягом звітного року. Аналогічне роз'яснення надали податківці в Єдиній базі податкових знань за кодом на офіційному сайті ДПАУ www.sta.gov.ua. Грошові кошти, сплачені у 2011 році за місяці навчання, що припадають на 2012 рік, на нашу думку, має бути включено платником податків до податкової знижки за підсумками 2012 року, але вже в сумі, яку буде визначено відповідно до абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ виходячи з прожиткового мінімуму, що діятиме для працездатної особи на 1 січня 2012 року.

Що стосується випадків, коли платник податків оплачує навчання за декілька років наперед одним платіжним документом, то раніше, у період дії

Закону № 889, податківці вказували на неможливість віднесення зазначених сум до податкового кредиту, аргументуючи тим, що в цьому випадку не виконується вимога, згідно з якою до податкового кредиту включаються витрати, понесені у звітному році. Оскільки порядок включення до складу податкової знижки витрат на навчання не зазнав істотних змін порівняно з тим, що діяв раніше, то найімовірніше позиція податківців не зміниться і зараз, у період дії ПКУ. Чекатимемо відповідних роз'яснень ДПАУ.

Ще одне обмеження щодо суми податкової знижки встановлено

п.п. 166.4.2 ПКУ. Згідно з цією нормою загальна сума витрат, що включається платником податків до складу податкової знижки, не може перевищувати суми його річного загального оподатковуваного доходу, нарахованого як заробітна плата*, зменшеного на суму єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ), утриманого з такого доходу, та суму податкової соціальної пільги (за наявності права на неї).

* Згідно з п.п. 14.1.48 ПКУ

заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Отже, платник податків має право на податкову знижку тільки в межах річного оподатковуваного доходу, нарахованого йому у вигляді

заробітної плати та зменшеного на суму ЄСВ, утриманого з такої заробітної плати, та ПСП (за наявності права на неї).

Нагадаємо: у

Законі № 889, що втратив чинність з 1 січня 2011 року, норма, яка встановлює обмеження щодо загальної суми податкового кредиту, була прописана не достатньо чітко, що давало можливість податківцям наполягати на тому, що при розрахунку суми податку, який підлягає поверненню з бюджету у зв'язку з реалізацією платником права на податковий кредит, сума нарахованої заробітної плати не повинна зменшуватися на суму податкової соціальної пільги та суму внесків до фондів соціального страхування (див. листи від 13.08.2007 р. № 9813/5/17-0716 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 17, від 18.02.2008 р. № 3057/7/17-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 24, від 13.04.2009 р. № 4277/5/17-0716).

Тепер же, починаючи з декларації за 2011 рік, для цілей податкової знижки платники податків можуть сміливо використовувати

нараховану заробітну плату, зменшену на суму ЄСВ та ПСП.

Інвестиції в свою освіту або освіту своєї дитини — завжди вигідне вкладення капіталу. У нашій країні для осіб, які здобувають освіту, передбачені пільги, у тому числі й у сфері оподаткування. Скористатися однією з них — податковою знижкою на навчання ви зможете, використовуючи матеріал цієї статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі