Теми статей
Обрати теми

Щодо ПДВ із сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку

Редакція ПБО
Лист від 05.09.2011 р. № 23838/7/15-3417

Щодо ПДВ із сум збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв’язку

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.09.2011 р. № 23838/7/15-3417

 

Державна податкова адміністрація України у зв'язку із численними запитами платників податків, органів державної податкової служби та з метою належної організації адміністрування податку на додану вартість надає методичні рекомендації для підготовки податкових консультації платникам щодо включення до бази оподаткування податком на додану вартість сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку і повідомляє.

Законом України від 07.07.2011 р. № 3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України», який набрав чинності 06.08.2011 р., внесено зміни у пункт 188.1 статті 188 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс).

Так, абзац перший пункту 188.1 статті 188 Кодексу був доповнений словами «і збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку».

Відповідно до пункту 188.1 статті 188 визначено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів і збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку).

Отже,

починаючи з 06.08.2011 р. збір на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку не включається до бази оподаткування податком на додану вартість.

Враховуючи вищевикладене, лист ДПА України від 12.04.2011 р. № 10374/7/16-1517* починаючи з 06.08.2011 р. не застосовується.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33. —

Прим. ред.

Державна податкова адміністрація України зобов'язує довести зазначене роз'яснення до відома платників податків і підпорядкованих органів державної податкової служби та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи, винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень та при наданні податкових консультацій платникам податків.

 

Перший заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник Голови ДПС України О. Клименко



коментар редакції

Питання про «дужку»… та її місце в Податковому кодексі України

Виникнення цього запитання та як наслідок — листа, що публікується, зумовлено, по суті, необхідністю правильного кодифікування Податкового кодексу. Простіше кажучи, складання остаточної редакції тексту нормативно-правового акта (його норми), що підлягає застосуванню, з урахуванням унесених змін. Ми раніше стисло вже зупинялися на цьому питанні (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 65, с. 25). Суть його полягає в такому. Чинна до набуття чинності Законом № 3609 норма п. 188.1 ПКУ виглядала так:

«База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням

загальнодержавних податків і зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів)».

Законом № 3609 було приписано: «у пункті 188.1 статті 188:

абзац перший

доповнити словами «і збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку».

Повторимося вкотре: на наш погляд, таке формулювання змін з усією очевидністю призводить до необхідності поміщення фрази, що додається, після дужки, що

закривається, з п. 188.1 ПКУ. Звернемо увагу, що в одній із редакцій законопроекту (яка до прийняття у Верховній Раді не дожила) прямо застерігалося поміщення «доповнення» саме в дужки, але з остаточної редакції таке застереження зникло.

Некоректність включення слів, що додаються, у дужки підтверджується не лише суто формальними причинам, а й відразу декількома змістовними.

По-перше, немає сенсу окремо виключати зі складу загальнодержавних податків і зборів спірний збір на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку з тієї причини, що сьогодні він і без цього

не включений до переліку загальнодержавних податків і зборів.

По-друге, якщо навіть заплющити очі на зайвий характер додавання згадки «стільникового збору» в дужках, то при такому варіанті кодифікування виявляється втраченою одна кома (а саме перед сполучником «і»). За відсутності коми текст у дужках набуває абсолютно абсурдного змісту.

Але як би там не було, на офіційному сайті Верховної Ради України (про що ми також інформували в уже згаданій вище статті) в остаточному варіанті Податкового кодексу фраза «і збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку» потрапила саме в дужки (обмовимося однак, що в точному розумінні цього слова «офіційного» кодифікованого тексту Податкового кодексу не існує). Такий варіант кодифікування дозволяє зробити висновок, який, власне, і прозвучав в листі ДПАУ, що коментується. Оскільки цей висновок, безумовно, більш вигідний платникам ПДВ (принаймні постачальникам цих послуг), залишається сподіватися лише на його непорушність.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі