Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Пільга із земельного податку за ділянки, передані в оренду платникам ФСП

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Пільга із земельного податку за ділянки, передані в оренду платникам ФСП

 

Хто з власників земельних ділянок має на сьогодні пільгу із земельного податку в разі їх передачі в оренду платникам ФСП?

(cмт Драбів, Черкаська обл.)

 

Для відповіді на поставлене запитання необхідно прослідкувати історію розвитку цієї пільги в

ПКУ від моменту набуття ним чинності до сьогодні.

Отже, вихідною редакцією

п.п. 282.1.10 ПКУ передбачалося, що на період дії фіксованого сільськогосподарського податку від податку на землю звільнятимуться власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, за умови передачі земельних ділянок і земельних часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку.

Незважаючи на те що зазначену пільгу було наведено у

ст. 282 цього Кодексу, яка встановлює пільги із земельного податку для юросіб, поширювалася вона в тому числі й на фізичних осіб — власників земельних часток (паїв), які передали свої частки (паї) в оренду платникам ФСП . Принаймні, консультація, розміщена в той час на офіційному сайті ДПАУ в Єдиній базі податкових знань (ЄБПЗ) за кодом 200.04, свідчила саме про таке бачення питання фахівцями головного податкового відомства.

При цьому

не заперечувалася й можливість застосування з початку поточного року зазначеної пільги юридичними особами — власниками земельних ділянок і землекористувачами за умови передачі таких ділянок в оренду платнику ФСП. Консультацію з цього приводу також розміщено в ЄБПЗ за тим самим кодом.

У зв'язку з ухваленням

Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 64) ситуація з цією пільгою кардинально змінилася. У новій редакції п.п. 282.1.10 ПКУ більше немає норми про звільнення від сплати земельного податку юридичних осіб, які передають земельні ділянки та земельні частки (паї) в оренду платнику ФСП. Тепер таке звільнення поширюється виключно на фізичних осіб: це однозначно випливає з нового п. 281.3 ПКУ, що входить до складу ст. 281, а вона має назву «Пільги зі сплати податку для фізичних осіб».

Ураховуючи, що нова редакція

п.п. 282.1.10 ПКУ набрала чинності з 06.08.2011 р., юридичні особи, які в поточному році користувалися пільгою із земельного податку при здаванні в оренду платникам ФСП своїх земельних ділянок, із зазначеної дати право на таку пільгу втратили (у зв'язку з її скасуванням). При цьому таким юридичним особам слід узяти до уваги, що в разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому втрачено це право (див. п. 284.2 цього Кодексу).

Таким чином, у ситуації, що розглядається,

земельний податок за серпень у цілому сплачувати не треба. Обов'язок зі сплати земельного податку з'являється тільки з вересня 2011 року, у зв'язку з чим такі юрособи мають:

— якщо свого часу при декларуванні плати за землю на 2011 рік вони обмежилися поданням річної звітності, —

до 20.10.2011 р. подати новий річний звіт із земельного податку, у якому за вересень — грудень поточного року визначити свої податкові зобов'язання в повному обсязі;

— якщо ж у поточному році звітність із плати за землю подається щомісячно, то

декларацію за серпень має бути подано (за строком 20.09.2011 р.) ще з урахуванням пільги, а в деклараціях за вересень — грудень необхідно врахувати зазначені вище зміни податкового законодавства, що призвели до її втрати.

Наостанок нагадаємо, що і в тому, і в іншому випадку

вперше доведеться сплатити земельний податок за вересень 2011 року, а граничним строком такої сплати буде 28 жовтня (див. пп. 287.3 та 287.4 ПКУ , з урахуванням абз. першого п. 57.1 цього Кодексу).

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі