Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Реєстрація платником ПДВ із середини місяця

Редакція ПБО
Стаття

Реєстрація платником ПДВ із середини місяця

 

Нечасто трапляється, щоб реєстрація особи платником ПДВ припала саме на перше число календарного місяця. Тих, кого ця щаслива випадковість оминула (як, наприклад, нашого передплатника, лист якого став приводом для написання цієї статті), непокоїть низка додаткових запитань, пов'язаних з поданням першої податкової декларації, електронного Реєстру податкових накладних тощо. Відповімо на них у запропонованій статті.

Ігор ХМЕЛЕВСЬКИЙ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», i.khmelevskiy@id.factor.ua

 

Почнемо з того, що згідно з

п. 183.5 ПКУ тільки особи, які добровільно реєструються платниками ПДВ, а також особи, які переходять зі спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на загальну систему (також у разі добровільної реєстрації), можуть указати в заяві бажаний (запланований) день реєстрації платником ПДВ. При цьому такий день має відповідати даті початку податкового періоду (календарного місяця), з якого зазначені особи вважатимуться платниками ПДВ, що у принципі знімає для них запитання, що виникли у нашого читача.

Решті ж, які не мають законодавчої можливості вказати бажану дату реєстрації платником ПДВ, слід знати:

якщо особа реєструється як платник цього податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який починається з дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця (див. п.п. «а» п. 202.1 ПКУ).

Зауважимо, що

раніше (до набуття чинності Законом № 3609), незважаючи на початок першого звітного (податкового) періоду в середині календарного місяця, ПДВ досить часто доводилося нараховувати з першого числа цього місяця, причому без права на віднесення сум податку до податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування до моменту реєстрації платником податку на додану вартість .

Така норма містилася в

п. 183.10 ПКУ та стосувалася осіб, які підлягають обов'язковій реєстрації платниками ПДВ, — вони вважалися платниками цього податку вже з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому досягнуто граничний для обов'язкової реєстрації обсяг оподатковуваних операцій у 300 тис. грн. Це, крім іншого, призводило до того, що, подаючи першу декларацію за звітний період тривалістю місяць з гаком, таким платникам доводилося відображати в ній податкові зобов'язання, нараховані за весь час до моменту отримання Свідоцтва, тобто мінімум за два повних місяці (а то і більше).

Як випливало з роз'яснення податківців, наведеного на той час в Єдиній базі податкових знань (ЄБПЗ) на офіційному сайті ДПАУ за кодом 130.25, особи, які підлягали обов'язковій реєстрації платниками ПДВ та на перше число місяця, наступного за місяцем, в якому було досягнуто обсяг 300000 грн., не були зареєстровані платниками ПДВ,

податкові накладні на обсяги постачання з першого числа місяця до дати реєстрації платниками ПДВ не виписували. При цьому в іншій консультації з того ж розділу уточнювалося, що податкові зобов'язання, нараховані на обсяги такого постачання, мали відображатися в ряд. 1 розд. І податкової декларації з ПДВ, а також у ряд. «Інші» Розшифровки податкових зобов'язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів (Додаток Д5), а в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр) — ні.

Отже, питання про відображення такого постачання в Реєстрі відпадало саме собою. А от запитання про

кількість Реєстрів, що подаються за перший звітний період починаючи з дати реєстрації, було актуальним і тоді. Відповідь на нього можна було знайти в тій же ЄБПЗ, звернувшись до консультації за кодом 130.23.

Суть консультації зводилася до такого: оскільки дані Реєстрів, які повинні надаватися платниками податку в електронному вигляді до органів ДПС, використовуються для виявлення розбіжностей із даними контрагентів та відповідно до

п. 201.6 ПКУ дають можливість платникам податку здійснити уточнення податкових зобов'язань без застосування штрафних санкцій, передбачених розд. II цього Кодексу, то особа, яка реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, і першим звітним (податковим) періодом якої є період, що починається з дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця, повинна подати до органу ДПС окремо копії записів у Реєстрах за місяць, в якому відбулася реєстрація платником податку, і окремо за місяць, наступний за місяцем реєстрації. При цьому копії записів у Реєстрах слід було подавати у строки, передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць).

Проілюструємо застосування на практиці цього роз'яснення. Якщо, наприклад, перевищення підприємством 300-тисячного обсягу відбулося у квітні 2011 року, то вже з 1 травня таке підприємство на підставі редакції

п. 183.10 ПКУ, що діяла на той час, вважалося платником ПДВ. Умовимося, що його реєстрація як платника ПДВ відбулася 12.05.2011 р. Тоді першим звітним періодом, за який має подаватися декларація з цього податку, був період з 12 травня по 30 червня поточного року. Граничним строком подання цієї декларації вважалася дата 20.07.2011 р., однак до цієї дати разом із декларацією потрібно було подати Реєстр в електронному вигляді тільки за червень. А от граничним строком подання копій записів у Реєстрі за неповний перший місяць, тобто за період з 12 по 31 травня 2011 року було 20 червня — саме не пізніше цієї дати подавався такий «обрізаний» Реєстр, але, ще раз підкреслимо, без декларації.

Сьогодні згідно зі змінами, внесеними до

ПКУ у зв'язку з прийняттям Закону № 3609, з п. 183.10 цього Кодексу вилучено вимогу про те, що «обов'язкові» платники ПДВ вважаються платниками з 1 числа місяця, наступного за місяцем досягнення 300-тисячного обсягу. Тепер жодної прив'язки до 1 числа немає, тому з урахуванням загальних правил особа вважатиметься платником податку на додану вартість з моменту її ПДВ-реєстрації (дати реєстрації, зазначеної у Свідоцтві). Отже, і перша декларація включатиме тільки відомості за період з такої дати, що припадає на середину місяця, до закінчення наступного календарного місяця, що є цілком логічним.

При цьому порядок подання копій записів у Реєстрі в електронному вигляді для осіб, зареєстрованих у середині місяця, залишився тим самим. Їм, як і раніше, слід орієнтуватися на зазначену вище консультацію (до речі, її дію, на відміну від багатьох інших, після 06.08.2011 р.* не припинено).

* Дата набуття чинності Законом № 3609 (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 64, с. 46).

На завершення ще один приклад. Нехай особою було перевищено обсяги в 300 тис. грн. у серпні 2011 року, у зв'язку з чим заяву на обов'язкову ПДВ-реєстрацію подано згідно з вимогами

п. 183.2 ПКУ не пізніше 10 числа місяця, наступного за місяцем досягнення 300-тисячної межі, наприклад, 5 вересня. Допустимо, Свідоцтво платника ПДВ отримане при цьому 12 вересня. У такому разі особа буде платником ПДВ, починаючи з 12 вересня 2011 року (дати, зазначеної у Свідоцтві), і саме з цієї дати зобов'язана нараховувати податкові зобов'язання та здійснювати виписування податкових накладних, а також отримує право відображати податковий кредит за «вхідним» ПДВ. При цьому за період з 1 вересня по 11 вересня, коли Свідоцтва ще не було, жодних податкових зобов'язань з ПДВ нараховувати не потрібно.

Що стосується подання електронних Реєстрів, то перший із них — за період з 12 по 30 вересня — слід подати до 20.10.2011 р., а Реєстр за жовтень разом із декларацією за перший звітний (податковий) період, який для такої особи триватиме з 12 вересня по 31 жовтня, подається до 21 листопада (оскільки 20 листопада — неділя, то згідно з

п. 49.20 ПКУ останнім днем строку подання податкової декларації вважається операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим днем).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі