Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Реєстрація платником ПДВ новоствореного суб'єкта господарювання

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Реєстрація платником ПДВ новоствореного суб’єкта господарювання

 

Чи може новостворений суб'єкт господарювання зареєструватися платником ПДВ — відразу стати платником податків за власним бажанням?

(м. Харків)

 

Так, може

, у разі дотримання умов добровільної ПДВ-реєстрації з абзацу другого п. 182.1 ПКУ.

Нагадаємо: з 6 серпня 2011 року — після змін, унесених

Законом № 3609 (текст і коментар до якого див. у газетах «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 64 і № 65 відповідно) — «добровільний» п. 182.1 ПКУ поповнився ще однією новою підставою добровільної ПДВ-реєстрації. Так, зокрема, п. 182.1 ПКУ було доповнено абзацом другим такого змісту: «Особа, статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) якої перевищує 300000 гривень та яка не є платником податку відповідно до пункту 181.1 статті 181 цього Кодексу, може добровільно зареєструватися незалежно від наявності здійснених нею оподатковуваних операцій та обсягу постачання товарів/послуг іншим платникам податку».

Таким чином, за цією підставою добровільно зареєструватися платником ПДВ може особа, статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) якої перевищує 300 тис. грн. А отже,

якщо у новоствореного суб'єкта господарювання «на старті» така 300-тисячна умова виконується (наприклад, статутний капітал більше 300 тис. грн. або цю суму перевищує балансова вартість активів на момент реєстрації), то він може зареєструватися платником ПДВ за власним бажанням у добровільному порядку (подавши реєстраційну заяву «на ПДВ» за правилами п. 183.3 ПКУ). У зв'язку з цим суб'єкту господарювання, який бажає розпочати свою діяльність «з ПДВ», такі положення абзацу другого п. 182.1 ПКУ варто взяти до відома.

Утім, слід зауважити, що

абзац другий п. 182.1 ПКУ при цьому все ж жодним чином не обмежує для суб'єктів господарювання можливість такої добровільної ПДВ-реєстрації в часі. Тому зареєструватися добровільним платником ПДВ за цією підставою новостворена особа може в будь-який «зручний для себе» час (тобто не обов'язково з моменту реєстрації та перших днів роботи підприємства). До того ж, якщо, припустимо, при відкритті 300-тисячний критерій не набрано (тобто на момент реєстрації підприємства статутний капітал або балансова вартість активів не перевищували 300 тис. грн.), але згодом після якогось періоду роботи його було досягнуто (наприклад, розмір статутного капіталу збільшився або ж балансова вартість активів виросла понад 300 тис. грн.), то новостворений суб'єкт господарювання також має всі шанси скористатися положеннями абзацу другого «добровільного» п. 182.1 ПКУ та зареєструватися платником ПДВ, ставши ПДВ-добровольцем за власним бажанням.

Для порівняння зауважимо, що до

Закону № 3609 опинитися відразу з моменту відкриття в числі добровільних платників ПДВ новоствореним суб'єктам господарювання було неможливо, тобто зареєструватися добровольцями з перших днів роботи вони не могли, оскільки на той момент абзац перший п. 182.1 ПКУ , який був у цьому пункті тільки один, такої можливості не допускав, а вимагав, щоб для добровільної ПДВ-реєстрації виконувалися відразу дві умови: особа (1) пропрацювала не менше 12 місяців та (2) при цьому як мінімум 50 % постачань здійснювалося також платникам ПДВ. Тепер же, як бачимо, після Закону № 3609 на підставі другого абзацу п. 182.1 ПКУ, що з'явився, новостворені суб'єкти господарювання отримали таку можливість.

Принагідно зауважимо, що зареєструватися платником ПДВ (щоправда, уже за іншою — «обов'язковою» — підставою з

п. 181.1 ПКУ, ставши обов'язковим платником ПДВ) новостворений суб'єкт господарювання, звісно, зможе, якщо, наприклад, після відкриття «оперативно» в перші дні роботи набере граничні обсяги оподатковуваного постачання в 300 тис. грн. (листи ДПАУ від 14.02.2011 р. № 4021/7/16-1417 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 17, с. 19; від 12.04.2011 р. № 7026/6/16-1415).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі