Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Перевірте ПДВ-статус свого контрагента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перевірте ПДВ-статус свого контрагента

 

Підприємство — платник ПДВ уклало з постачальником товару договір на велику суму та, природно, зацікавлене у відображенні «вхідного» ПДВ за виданою ним податковою накладною у складі свого податкового кредиту. Як перевірити, зареєстрований контрагент платником ПДВ чи ні?

(м. Конотоп)

 

Бажання підприємства переконатися в сумлінності свого контрагента цілком виправдане.

Річ у тім, що згідно з

п. 201.8 ПКУ право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ у порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ. Податкова накладна, виписана особою, не зареєстрованою платником податку, вважається недійсною, а тому не дає покупцю права на податковий кредит (п. 5 Порядку № 969).

Якщо ж покупець відобразить в декларації з ПДВ податковий кредит за операціями з постачальником, який насправді не є платником ПДВ, він потрапить на контроль до податківців і

буде позбавлений «вхідного» ПДВ за такими операціями з усіма наслідками, що звідси випливають.

Так, згідно з

п. 2.14 Методрекомендацій № 266 звітність з ПДВ у розрізі контрагентів підлягає співставленню засобами системи автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПАУ. І якщо платник податків уключить до свого податкового кредиту суми ПДВ на підставі документів, виписаних суб'єктом господарювання, не зареєстрованим платником ПДВ, такого платника податків відповідно до градації, установленої п. 2.15 Методрекомендацій № 266, віднесуть до другої категорії уваги та перевірятимуть у першу чергу (див. п. 2.18 зазначених Методрекомендацій).

При встановленні податківцями під час позапланової перевірки, що у платника ПДВ (покупця) були правові зв'язки (було укладено господарські договори) із суб'єктами господарювання, які

не зареєстровані як платники ПДВ, або щодо яких анульовано Свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість, або ж про яких є інформація в Реєстрі платників податку на додану вартість про анулювання Свідоцтва чи про відсутність реєстрації платника ПДВ, складається Акт документальної невиїзної перевірки декларації з ПДВ, в якому фіксуються порушення відповідних ПДВ-норм, і приймається повідомлення-рішення (див. пп. 4.4, 5.2 Методрекомендацій № 266).

Інформація про взаємовідносини платника ПДВ (покупця) із суб'єктом господарювання (постачальником), ПДВ-реєстрацію якого анульовано, направляється наступного дня до податкового органу, в якому такий постачальник-порушник перебуває на обліку,

для проведення перевірки (документальної невиїзної, виїзної позапланової).

Про проблеми, які можуть виникнути при формуванні податкового кредиту в разі співробітництва з несумлінним контрагентом, ідеться і в

Методичних рекомендаціях щодо взаємодії між підрозділами органів державної податкової служби України при організації та проведенні перевірок достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість (від’ємного значення податку на додану вартість), затверджених наказом ДПАУ від 24.05.2011 р. № 306.

Для уникнення таких неприємних моментів і потрібно своєчасно перевірити, зареєстрований партнер як платник ПДВ чи ні.

Інформацію про дані з Реєстру платників податку на додану вартість із зазначенням найменування або прізвища, ім’я та по батькові платника податку, дати податкової реєстрації, індивідуального податкового номера, номера Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість, дати початку його дії, а також дані про осіб, позбавлених реєстрації платниками ПДВ за заявою платника ПДВ або з ініціативи податкових органів чи за рішенням суду, а саме про анулювання Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість із зазначенням індивідуальних податкових номерів, дат анулювання, причин та підстав для анулювання,

ДПАУ щодекади не пізніше 2, 12 і 22 числа кожного місяця оприлюднює на своєму сайті: www.sta.gov.ua (п.п. 183.13.2 ПКУ, п. 8 розд. II Положення № 978).

При цьому, якщо реєстрацію особи як платника ПДВ було анульовано і відомості з Реєстру платників податку на додану вартість про таке анулювання були

оприлюднені відповідно до Положення № 978, то право доступу до таких відомостей вважається забезпеченим та інформація про таке анулювання вважається доведеною до відома зацікавлених осіб (п. 9 розд. II Положення № 978).

Для власної впевненості можна підготувати роздруківки із сайта ДПАУ, які підтверджують, що контрагент зареєстрований як платник ПДВ і що він не значиться в переліку суб'єктів підприємницької діяльності з ознаками «податкових ям».

Докладніше цю тему розглянуто у статті «

Відповідальність контрагента за податкові наслідки» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 27.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі