Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відповідальність за несвоєчасну реєстрацію платником ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відповідальність за несвоєчасну реєстрацію платником ПДВ

 

Яка відповідальність передбачена за нереєстрацію або несвоєчасну реєстрацію платником ПДВ у разі перевищення суб'єктом господарювання 300-тисячного обсягу оподатковуваних операцій?

(м. Луганськ)

 

За правилом, установленим

п. 181.1 ПКУ, особа, в якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню відповідно до розділу V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ), підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ.

Така обов'язкова ПДВ-реєстрація здійснюється за

заявою особи (за формою № 1-ПДВ, наведеною в додатку 1 до Положення № 978), яку має бути подано до податкового органу не пізніше 10 числа місяця, наступного за місяцем перевищення 300-тисячної межі (ст. 183.2 ПКУ, п.п. «а» п. 7 розділу III Положення № 978).

У разі неподання зазначеної реєстраційної заяви в установленому порядку особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ, згідно з

п. 183.10 ПКУ несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ нарівні із зареєстрованим платником без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Нагадаємо, що аналогічна норма існувала і раніше — у період дії

Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (див. п. 9.4).

Тоді податківці дотримувалися такої думки. У

п.п. 17.1.1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III закріплено правило, що платник податків, який не подає податкову декларацію у строки, установлені законодавством, сплачує штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.) за кожне таке неподання або його затримку. Однак до дати реєстрації платником ПДВ (у тому числі й несвоєчасної реєстрації) на особу не покладено обов'язок з подання декларації з ПДВ, тому зазначений штраф (170 грн.) за неподання декларації особою, яка не направила до податкового органу заяву про ПДВ-реєстрацію, не застосовується (див. лист ДПАУ від 14.01.2009 р. № 513/7/16-1517-08 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 49).

Хотілося б, щоб фахівці податкового відомства були в цьому питанні послідовними та виходили з тієї ж позиції і в умовах дії

ПКУ, але, на жаль, їх консультація, розміщена в розділі 130.40 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua, свідчить про інше. Тепер вони наполягають на тому, що до особи, яка не подала реєстраційну заяву в установленому порядку, застосовуватимуться такі штрафні санкції:

— за несвоєчасну реєстрацію (

неподання у строки заяви на ПДВ-реєстрацію) — у розмірі, установленому п. 117.1 ПКУ, тобто 510 грн. — до юридичних осіб, 170 грн. — до фізичних осіб — підприємців;

— за

неподання (несвоєчасне подання) особою, яка зобов'язана нараховувати та сплачувати податки, податкових декларацій — у розмірі, визначеному п. 120.1 ПКУ, тобто 170 грн. за кожне неподання або несвоєчасне подання декларації. Хоча, повторимо, раніше (у докодексний період) такий штраф у подібній ситуації податківцями не застосовувався;

— у зв'язку із

самостійним визначенням контролюючим органом суми податкового зобов'язання платника ПДВ на підставі п.п. 54.3.1 ПКУ — у розмірі 25 % суми визначеного податкового зобов'язання (п. 123.1 ПКУ). До речі, застосування і цього штрафу є досить спірним, оскільки ні під одну з підстав самостійного визначення податкових зобов'язань контролюючими органами, перелічених у п. 54.3 ПКУ, ситуація, що розглядається, у чистому вигляді не підпадає.

Крім того, хоча податківці нічого не говорять про пеню, вона може бути нарахована на суму визначених зобов'язань з ПДВ на підставі

п.п. 129.1.2 ПКУ.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі