Теми статей
Обрати теми

Щодо урахування від'ємного значення з податку на прибуток попередніх звітних періодів

Редакція ПБО
Лист від 08.09.2011 р. № 828/3/15-1212

Щодо урахування від’ємного значення з податку на прибуток попередніх звітних періодів*

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.09.2011 р. № 828/3/15-1212

 

ДПС України інформує про стан збиткової діяльності суб'єктів господарювання, що негативно впливає на забезпечення бюджетних призначень.

Так, аналізом податкової звітності встановлено, що суб'єктами господарювання за результатами фінансово-господарської діяльності у II кварталі цього року задекларовано 133,1 млрд грн. збитків, або в 3,7 раза перевищено рівень надходжень податку на прибуток з початку року (36,4 млрд грн.), у той час як за 2007 рік обсяг збитків (5,3 млрд грн.) становив лише 15,9 відсотка фактичних надходжень податку на прибуток (33,2 млрд грн.).

Окремі платники податків припустилися помилкового розуміння пункту 3 підрозділу 4 «Особливості справляння податку на прибуток підприємств у 2011 році» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та за наслідками декларування II кварталу цього року до складу витрат перенесли збитки попередніх років у сумі 114,2 млрд грн., що призвело до зменшення об'єкта оподаткування та втрат бюджету лише в II кварталі цього року у сумі 2,2 млрд гривень.

Позиція ДПС полягає в тому, що до складу витрат II кварталу платникам слід переносити суму збитків, отриманих лише у I кварталі 2011 року, без урахування від'ємного значення попередніх років, оскільки пунктом 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу встановлено:

«якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення».

Таким чином,

у разі перенесення збитків, що виникли у платників податків та непогашених станом на 01.01.2011 р., до повного їх погашення у наступних податкових періодах, втрати бюджету з податку на прибуток лише за 2011 рік перевищать 7,0 млрд гривень.

 

Голова комісії з проведення реорганізації ДПАУ,
 Голова ДПС України В. Захарченко

 

* Див. також матеріал на с. 29. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі