Теми статей
Обрати теми

Про відображення збитків минулих років у 2011 році

Редакція ПБО
Стаття

Про відображення збитків минулих років у 2011 році

 

Привід для написання цієї статті з’явився відразу після закінчення граничних строків подання прибуткової декларації за II квартал — а саме після появи перших актів перевірок з невизнанням витрат у частині збитків минулих років. Спочатку ця позиція озвучувалася податківцями в напівофіційному режимі, а тому не викликала особливих побоювань. Потім її було продубльовано в Єдиній базі податкових знань (див. розділ 110.05), і тільки у вересні оформлено в офіційному письмовому форматі.

Віталій СМЕРДОВ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Конституція

— Конституція України від 28.06.96 р. № 254к/96-ВР.

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

 

Для кращого розуміння матеріалу

процитуємо базову норму, а вже потім проаналізуємо висловлений податківцями підхід до її тлумачення.

Право платників податків на врахування збитків минулих років у складі витрат (ряд. 06.6 декларації) передбачено

п. 150.1 ПКУ. При цьому у 2011 році його слід застосовувати з урахуванням п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, де зазначено:

«

якщо результатом розрахунку об’єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від’ємне значення, то сума такого від’ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об’єкта оподаткування

за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від’ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року , у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від’ємного значення».

 

Позиція податкових органів (та її критика)

Почнемо з того, що перші висновки податківців з питання обліку від’ємного об’єкта оподаткування I кварталу 2011 року були обґрунтованими та справедливими: контролери дозволяли відображати його у витратах II кварталу без будь-яких уточнень (див. «Вісник податкової служби України», 2011, № 25, с. 25). Більше того, деякі обласні ДПА прямо вказували на те, що збитки минулих років повинні брати участь у формуванні об’єкта оподаткування II кварталу (наприклад, ДПА в Донецькій та Київській областях). У подальшому ж позиція податківців кардинально змінилася. Так, у відносно недавній консультації з Єдиної бази податкових знань (розділ 110.05) вони висловили думку (причому без будь-яких обґрунтувань!), що в ряд. 06.6 прибуткової декларації за II квартал слід відображати від’ємне значення I кварталу

без урахування від’ємного значення об’єкта оподаткування, отриманого за підсумками 2010 року.

Далі, в одному з вересневих листів (див.

лист ДПАУ від 08.09.2011 р. № 828/3/15-1212 на с. 17) податківці повторили зазначені висновки — на жаль, у цьому листі також відсутні будь-які аргументи такої позиції. Її обґрунтування знаходимо у службовій записці Департаменту правової роботи ДПСУ від 12.09.2011 р. №10-2018/3582 (розміщена в мережі Інтернет). По-перше, податківці вирішили, що до такого висновку спонукає дослівне тлумачення п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. На підтвердження своєї думки вони послалися на те, що в цьому пункті вказано на облік від’ємного значення, отриманого лише в I кварталі 2011 року. Вочевидь, що такий підхід до тлумачення зазначеної норми абсолютно неправильний — і от чому. Переглянувши п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (див. вище), ми можемо переконатися, що в ньому дійсно йдеться про перенесення від’ємного об’єкта оподаткування, отриманого лише за підсумками I кварталу. Водночас такий від’ємний об’єкт уже містить у собі збитки минулих років (збитки 2010 року, 80 % збитків 2009 року* тощо) — ці суми було включено до об’єкта при їх відображенні у валових витратах I кварталу (ряд. 04.9 декларації). Таким чином, збитки минулих років були невід’ємною частиною від’ємного об’єкта оподаткування I кварталу, а отже, при його перенесенні до витрат II кварталу (до ряд. 06.6 декларації) для виключення таких збитків підстав немає — подібний порядок не передбачено ні ПКУ, ні будь-яким іншим нормативно-правовим актом.

* Відповідно до п. 22.4 Закону про податок на прибуток.

Що стосується думки податківців про відсутність у

ПКУ прямої вказівки про можливість обліку у II кварталі від’ємного значення минулих років, то вона (думка) є також необґрунтованою. Більше того, відсутність такої вказівки в ПКУ цілком логічна — адже збитки минулих років уже взяли участь у формуванні від’ємного об’єкта оподаткування I кварталу, а отже, для повторної згадки про них підстав немає.

По-друге

, дивним виглядає посилання юристів ДПСУ на ст. 58 Конституції (щодо того, що в загальному випадку закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили в часі). На наш погляд, воно тут недоречне, оскільки в ситуації, що розглядається, про зворотну силу закону не йдеться — вказівка у ПКУ на облік від’ємного об’єкта минулих років зовсім не означає, що він намагається врегулювати відносини, що виникли до набуття ним чинності. Більше того, ст. 58 розміщена в розділі II, який установлює права, свободи та обов’язки людини та громадянина (тобто на юридичних осіб її дія не поширюється, що також підтверджується рішенням Конституційного Суду України від 09.02.99 р. № 1-7/99).

Таким чином

, жодне з наведених обґрунтувань податківців про виключення збитків минулих років із витрат II кварталу 2011 року не відповідає законодавству, а отже, їх висновок щодо цього питання є неправомірним.

 

Вихід із ситуації

Безумовно, платників, які вже зіткнулися з цією проблемою (у вигляді актів з донарахуваннями та податкових повідомлень-рішень), цікавить можливий вихід із ситуації. У цьому випадку виходів усього два:

(1) погодитися з вимогами податківців та доплатити суму податкового зобов’язання, якої не вистачає* (за її наявності); (2) дочекатися податкового повідомлення-рішення та оскаржити його в адміністративному або судовому порядку. Причому зверніть увагу: фіскальна позиція продиктована безпосередньо ДПСУ, а тому при оскарженні в адміністративному порядку шансів на успішний результат дуже небагато. Отже, найймовірніше, що платникам податків доведеться відстоювати свої права в суді. Щодо самої процедури оскарження, то її було докладно розглянуто в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 44.

* При цьому положення згладжується тим, що до платників податку на прибуток не застосовуються фінансові санкції за порушення податкового законодавства за результатами II–IV кварталів 2011 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі