Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Позика з підприємницького рахунка

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Позика з підприємницького рахунка

 

Фізособа надала позику ТОВ, в якому вона є одним із засновників, строком на 360 днів. Однак грошові кошти за договором перераховано з розрахункового рахунка засновника, відкритого ним як фізичною особою — підприємцем. Чи може це бути підставою для того, щоб позика кваліфікувалася як надана підприємцем, а не засновником, з відповідними податковими наслідками?

(м. Севастополь)

 

Статус позикодавця, безумовно, матиме важливе значення для податкового обліку підприємства — одержувача позики (докладно див. «Порядок відображення безпроцентної позики в податковому та бухгалтерському обліку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 51). Так, якщо позика надана

фізособою-засновником на строк не більше 365 днів, то згідно з абзацом четвертим п.п. 135.5.5 Податкового кодексу України податкові наслідки в підприємства-позичальника не виникають. Якщо ж позика надана фізособою в межах своєї підприємницької діяльності, то не повернені на кінець звітного періоду кошти позичальнику доведеться відобразити у складі доходів.

Однак те, що кошти перераховано з підприємницького рахунка фізособи,

не є підставою для того, щоб їх кваліфікувати як надані в позику підприємцем, а не простою фізособою-засновником. Пояснимо, чому.

Фізична особа — підприємець має право вільно використовувати кошти з розрахункового рахунка, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності

. Для правового обґрунтування такого висновку можна використати ст. 44 Господарського кодексу України, згідно з якою підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом. Визнають це й самі податкові органи (див. Єдину базу податкових знань, підрозділи: 180. Податок на доходи суб’єктів підприємницької діяльності — 180.03 доходи; 23. Єдиний податок для суб’єктів малого підприємництва — фізичних осіб (спрощена система оподаткування) — 23.01 умови та порядок переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва). При цьому чинне законодавство допускає можливість вільного розпорядження отриманим фізособою-підприємцем прибутком як у межах своєї підприємницької діяльності, так і виступаючи простою фізособою. Установлено лише зворотну заборону — на використання поточних рахунків простих фізичних осіб для проведення операцій, пов'язаних зі здійсненням підприємницької діяльності (п.п. 7.7 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній та іноземних валютах, затвердженої постановою правління Нацбанку від 12.11.2003 р. № 492).

Статусу позики як наданої

засновником не змінить і те, що в договорі банківського рахунка власником рахунка буде названо фізособу-підприємця, а не просту фізичну особу. Для підприємства — одержувача позики головне, щоб із тексту договору явно випливало, що позикодавцем є проста фізична особа. У договорі має бути зазначено її паспортні дані та реєстраційний номер облікової картки.

Щоб уникнути негативних для підприємця наслідків, у договорі доцільно також передбачити, що повернення позики здійснюватиметься не на підприємницький рахунок фізособи, а на відкритий нею як простою фізособою рахунок (за його наявності) або готівковими коштами через касу підприємства.

Але на майбутнє все ж для уникнення можливих претензій з боку податкових органів рекомендуємо подібних ситуацій не допускати. На жаль, не виключено, що в іншому разі наведені в нашій відповіді аргументи доведеться використовувати при оскарженні податкового повідомлення-рішення.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі