Теми статей
Обрати теми

Щодо подання звітності з ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 20.03.2012 р. № 7955/7/15-3117

Щодо подання звітності з ПДВ

Лист Державної податкової служби України від 20.03.2012 р. № 7955/7/15-3117

 

Державна податкова служба України повідомляє, що оскільки Законом України від 22.12.2011 р. № 4268-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників» було внесено зміни до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України в частині визначення сум податку на додану вартість щодо діяльності з постачання переробними підприємствами продукції, виготовленої з поставлених молока та м’яса в живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками, та механізму виплати сільськогосподарським товаровиробникам компенсації за продані ними молоко і м’ясо в живій вазі, наказом Міністерства фінансів України від 10.02.2012 р. № 143 зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за № 274/20587 (далі — наказ № 143), внесено зміни до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Зміни внесено до:

форм податкової декларації з податку на додану вартість, податкової декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) та уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виправлених помилок (щодо діяльності відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX Кодексу);

Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Наказ № 143 опубліковано в «Офіційному віснику України» № 15 за 02.03.2012 р.

Відповідно до пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу України якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган державної податкової служби, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Таким чином, в березні 2012 року податкова звітність з податку на додану вартість повинна подаватись за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 р. № 1492 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20 грудня 2011 року за № 1490/20228 (без положень наказу № 143).

Починаючи з 1 квітня 2012 року податкова звітність з податку на додану вартість (декларації, уточнюючі розрахунки) подаються за новою формою (з урахуванням змін, внесених наказом № 143).

При цьому переробні підприємства по операціях з постачання продукції, виробленої з молока і м’яса в живій вазі, поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками, зобов’язані самостійно розподілити нараховану суму ПДВ (рядок 17 декларації з ПДВ (переробного підприємства) за лютий 2012 року) та 30 % перерахувати до спеціального фонду державного бюджету, 70 % — на спеціальний рахунок.

Крім того, нагадуємо, що суми податку на додану вартість, що підлягають перерахуванню переробними підприємствами на спеціальні рахунки для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, заносяться до облікової та звітної інформаційних систем органів ДПС граничним терміном подання декларації до органу ДПС, встановленим пунктом 203.1 статті 203 Податкового кодексу України (зазначене доведено листом Державної податкової служби України від 02.02.2012 р. № 3213/7/15-3117).

Державна податкова служба України зобов’язує вищенаведене довести до структурних підрозділів підпорядкованих державних служб України для врахування при адмініструванні податку на додану вартість та підготовці податкових консультацій платникам податків.

 

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

З 1 квітня — ПДВ-звітність за новими формами

Запитання скоріше риторичне: чи мали платники реальну можливість при поданні у березні 2012 року ПДВ-звітності за лютий місяць керуватись листом, що коментується, виданим ДПСУ якраз в останній день граничного строку її подання? У таких випадках появи запізнілих податкових роз’яснень мимоволі згадується народне прислів’я: «дорога ложка до обіду».

Яка користь від того, що лише 20 березня ДПСУ говорить про самостійне розподілення переробними підприємствами нарахованої суми ПДВ (рядок 17 спецдекларації) за лютий 2012 року та перерахування її у відповідних відсоткових пропорціях до спецфонду держбюджету та на спецрахунок, якщо останнім днем для акумулювання ними таких коштів на їх спецрахунках у цьому разі було 14 березня. Нагадуємо, що акумулювання має здійснюватись саме до (!) 15 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом.

Добре, що у цьому питанні переробні підприємства нами були завчасно зорієнтовані. У коментарі до наказу МФУ від 10.02.2012 р. № 143 («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 19, с. 5) ми уже тоді говорили, що переробникам при поданні спецдекларацій за лютий нічого не залишається як знову самостійно розподілити нараховану суму ПДВ (рядок 17 спецдекларації) та перерахувати відповідні суми до спецфонду держбюджету та на спецрахунок по аналогії керуючись листом ДПСУ від 02.02.2012 р. № 3213/7/15-3117 («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 13, с. 12), незважаючи на те, що ним врегульовано порядок подання переробниками спецдекларації за старою формою (згідно з наказом МФУ від 25.11.2011 р. № 1492) лише за січень.

Там же зазначалося про початок застосування платниками ПДВ нових форм декларацій: уперше оновлені (з урахуванням змін, унесених наказом № 143) форми ПДВ-звітності мають застосовуватись за березень 2012 року при поданні їх у квітні. Як бачимо, лист, що коментується, підтвердив правильність нашої думки.

До речі, звертаємо увагу молоко-м’ясопереробних підприємств: наказом Мінагрополітики від 02.03.2012 р. № 101, що набув чинності з дня опублікування (02.04.2012 р.), затверджено:

форму Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м’ясо в живій вазі;

Порядок заповнення Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м’ясо в живій вазі;

форму Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м’ясо в живій вазі;

Порядок заповнення Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м’ясо в живій вазі.

Форми Розрахунку і Відомості розміщено на сайті газети «Податки та бухгалтерський облік» у розділі «Довідкова», подрозділі «Бланки документів»/«Податкова звітність»/«ПДВ» (www.nibu.factor.ua/ukr/info/blanki/nalog_ot/NDS).

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі