Теми статей
Обрати теми

Щодо цільового використання не перерахованих до бюджету коштів, при застосуванні ставки з податку на прибуток 0 %

Редакція ПБО
Лист від 02.02.2012 р. № 2112/6/15-1215

Щодо цільового використання не перерахованих до бюджету коштів, при застосуванні ставки з податку на прибуток 0 %*

Лист Державної податкової служби України від 02.02.2012 р. № 2112/6/15-1215

 

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо напрямку використання коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки 0 відсотків з податку на прибуток, і повідомляє.

Відповідно до пункту 154.6 статті 154 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року застосовується ставка 0 відсотків для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує трьох мільйонів гривень та нарахованої за такий місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом, та які відповідають одному із критеріїв, які визначено пунктом 154.6 статті 154 Кодексу.

При цьому абзацом третім пункту 152.11 статті 152 Кодексу встановлено, що для платників податку, визначених пунктом 154.6 статті 154 Кодексу, норми пункту 152.11 статті 152 Кодексу застосовуються з урахуванням наступного:

— суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку нуль відсотків, спрямовуються на переоснащення матеріально-технічної бази, на повернення кредитів, використаних на вказані цілі, і сплату процентів за ними та/або поповнення власних обігових коштів;

— суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку нуль відсотків, визнаються доходами одночасно з визнанням витрат, здійснених за рахунок цих коштів, у розмірі таких витрат.

У разі якщо суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку нуль відсотків, використані не за цільовим призначенням, такі кошти зараховуються до бюджету в першому кварталі наступного звітного року.

Матеріально-технічна база суб’єкта господарювання включає виробничі площі, матеріальні ресурси, засоби виробництва і документи, що використовуються суб’єктом господарювання у процесі вчинення певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності.

Таким чином, в умовах дії Кодексу суб’єкт господарювання, прибуток якого оподатковується згідно з пунктом 154.6 статті 154 Кодексу за ставкою податку на прибуток 0 відсотків, зобов’язаний спрямувати суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні цієї ставки, на переоснащення матеріально-технічної бази, повернення кредитів, використаних на вказані цілі, і сплату процентів за ними та/або поповнення власних обігових коштів.

Відповідно до пункту 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87 (із змінами та доповненнями), оборотні активи — грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Водночас враховуючи, що вимога зі збільшення податкових зобов’язань з податку на прибуток на суму невикористаного залишку вивільнених від оподаткування коштів, передбачена пунктом 5 Порядку використання коштів, вивільнених від оподаткування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 року № 299, застосовується підприємствами, які визначені пунктами 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX Кодексу, тому така вимога для підприємств, які користуються ставкою 0 відсотків з податку на прибуток згідно з пунктом 154.6 статті 154 Кодексу, не застосовується.

З метою ведення обліку та узагальнення інформації про наявність та рух коштів фінансування заходів цільового призначення використовується окремий субрахунок рахунка 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291 (із змінами та доповненнями).

 

Заступник Голови А. Ігнатов

 

* Див. також матеріал на с. 49. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі