Теми статей
Обрати теми

Нова звітність платників єдиного податку: загальні питання складання та подання

Редакція ПБО
Стаття

Нова звітність платників єдиного податку: загальні питання складання та подання

 

Вік живи, вік учись… Справедливість цього виразу на власному досвіді відчувають вітчизняні підприємці та бухгалтери. Усього лише 3 місяці минуло відтоді, як набрали чинності зміни до ПКУ, якими встановлено нові правила роботи на спрощеній системі оподаткування*. І не встигли єдиноподатники як слід вивчити ці правила, як промайнув I квартал 2012 року і вже не за горами строк подання квартальних податкових декларацій з єдиного податку за новими формами. А це означає, що знову доведеться вчитися і цього разу предметом вивчення будуть Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця і Податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи.

Алла СВІРІДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

* Про вимоги ПКУ, що діють з 01.01.2012 р. та регулюють порядок здійснення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування дивіться у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95, с. 26; 2012, № 4 і № 12.

 

Складання та подання до органів ДПС податкової звітності — один із першочергових обов'язків усіх платників податків (п.п. 16.1.3, п. 49.2 ПКУ). І платники єдиного податку, звісно, не виняток: обов'язок подання податкових декларацій** з єдиного податку на них покладено пп. 296.2 і 296.3 ПКУ.

** Про деякі інші форми звітності, які подають єдиноподатники, див. на с. 10.

Наказом № 1688 затверджено дві форми декларацій для єдиноподатників:

— Податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи — підприємця;

— Податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи.

Як випливає із самої назви цих звітних форм, першу з них складають платники єдиного податку — фізичні особи (тобто єдиноподатники 1, 2 і 3 груп). Друга форма звітності складається виключно єдиноподатниками — юридичними особами, які належать до 4 групи спрощенців.

Своє знайомство з новими формами декларацій єдиноподатників розпочнемо, звісно ж, з того, що розглянемо загальні питання їх складання та подання до податкових органів.

 

Хто зобов'язаний подавати декларацію

Декларацію з єдиного податку за однією з форм, затверджених наказом № 1688, повинні подавати всі без винятку платники цього податку, незалежно від того, виникло в них у звітному періоді податкове зобов'язання чи ні. Не звільняються від обов'язку подавати декларацію також єдиноподатники, які припинили ведення підприємницької діяльності.

Останній висновок випливає з положень п. 49.2 ПКУ. Крім того, підтверджують його і податківці в консультації, розміщеній у розділі 020.02 Єдиної бази податкових знань (далі — ЄБПЗ) на офіційному сайті ДПСУ.

Зверніть увагу: особливо актуальні ці висновки для платників єдиного податку 3 і 4 груп, які, як відомо, сплачують єдиний податок не у фіксованій сумі незалежно від результатів господарської діяльності у звітному періоді (як єдиноподатники 1 і 2 груп), а у відсотках від отриманого доходу. Із цього, у свою чергу, випливає, що у єдиноподатників 1 і 2 груп показники для заповнення декларації будуть практично завжди, оскільки податок ними сплачується незалежно від факту отримання чи неотримання доходу. А от єдиноподатникам 3 або 4 групи потрібно обов'язково пам'ятати, що навіть якщо у звітному податковому періоді госпдіяльність не велася і доходи отримано не було (тобто немає показників для заповнення декларації), декларацію з прокресленнями потрібно подавати обов'язково.

 

Куди слід подавати декларацію

За загальним правилом, установленим п. 296.4 ПКУ, декларація подається єдиноподатником до органу ДПС за своєю податковою адресою. Тобто, з урахуванням вимог ст. 45 ПКУ, яка обумовлює порядок визначення податкової адреси платників податків, декларація подається:

юридичними особами — платниками єдиного податку — до органу ДПС за місцезнаходженням такої юридичної особи, відомості про яку внесені до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (п. 45.2 ПКУ);

фізичними особами — платниками єдиного податку — до органу ДПС за місцем свого проживання, за яким підприємець стає на облік як платник податків (п. 45.1 ПКУ).

 

Строки подання декларації

Відповідно до п. 296.3 ПКУ платники єдиного податку 2 — 4 груп подають до органу ДПС декларацію платника єдиного податку у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду. Це, у свою чергу, означає (з урахуванням положень пп. 49.18 і 49.19 ПКУ), що податкову декларацію має бути подано до відповідного органу ДПС протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Таким чином, декларацію за I квартал 2012 року слід подати до відповідного органу ДПС не пізніше 10 травня 2012 року. Граничні строки подання декларації за II — IV квартали 2012 року припадають на 9 серпня 2012 року, 9 листопада 2012 року та 11 лютого 2013 року (відповідно).

Зверніть увагу: граничний строк подання декларації за IV квартал 2012 року (9 лютого 2013 року) припадає на вихідний день (суботу). У зв'язку з цим згідно з п. 49.20 ПКУ граничний строк подання декларації переноситься на наступний за вихідними робочий день (11 лютого 2013 року — понеділок). Нагадаємо: відповідно до згаданої норми ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважатиметься операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим днем.

А от для єдиноподатників 1 групи податковим (звітним) періодом є календарний рік (п. 296.2 ПКУ). Це означає, що такі платники податку за підсумками I кварталу 2012 року декларацію з єдиного податку не подають, а звітують протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Отже, єдиноподатники 1 групи вперше декларацію повинні будуть подати не пізніше 1 березня 2013 року. Водночас зверніть увагу: якщо протягом року дохід єдиноподатника перевищить установлену для нього граничну суму доходу в розмірі 150 тис. грн. або він за самостійним рішенням перейде до 2 або 3 групи платників єдиного податку, то декларацію необхідно буде подавати у зазначені вище квартальні строки*.

* З положень ПКУ формально випливає, що суб’єкти підприємницької діяльності, свідоцтво платника єдиного податку яких анулюється у зв’язку зі здійсненням діяльності, не вказаної у свідоцтві, або діяльності, не дозволеної для 1 групи єдиноподатників (у тому числі негрошової форми розрахунків), повинні звітувати лише за підсумками звітного року. Водночас, на нашу думку, у таких випадках логічніше та безпечніше орієнтуватися на квартальний звітний період. Звісно, остаточне рішення з цього приводу залишається за податківцями, проте від них чітких рекомендацій наразі немає.

Для платників єдиного податку 3 і 4 груп безпосередньо до строку подання декларації з єдиного податку прив'язані також строки сплати податкового зобов'язання з цього податку.

Так, згідно з п. 295.3 ПКУ єдиноподатники 3 і 4 груп сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Водночас, говорячи про строки сплати єдиного податку, слід звернути увагу на один дуже важливий момент. У ПКУ нічого не зазначено про можливість перенесення граничного строку сплати податкових зобов'язань у разі, якщо такий граничний строк припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день. Отже, якщо граничний строк сплати податку припадає на вихідний (святковий, неробочий) день, то сплатити його необхідно напередодні цієї дати.

Таким чином, граничний строк сплати податкового зобов'язання з єдиного податку (для платників 3 і 4 груп), задекларованого у звіті за I квартал 2012 року, припадає на 20 травня 2012 року (неділя). А отже, сплатити нараховану суму до бюджету слід не пізніше 18 травня 2012 року.

Граничні строки сплати зобов'язання з єдиного податку за II — IV квартали 2012 року припадають відповідно на: 17 серпня 2012 року, 19 листопада 2012 року, 19 лютого 2013 року.

Що стосується єдиноподатників групи 2, то для них п. 295.1 ПКУ передбачена авансова сплата єдиного податку, а саме: податок сплачується щомісячно не пізніше 20 числа (уключно) поточного місяця. Проте з цього правила є виняток: із доходів, отриманих від діяльності, не зазначеної у свідоцтві, від діяльності, забороненої на єдиному податку, а також із доходів, які отримані в негрошовій формі та перевищують граничний розмір 1 млн грн., єдиний податок сплачується в зазначені вище квартальні строки.

Платники єдиного податку групи 1 також сплачують податок щомісячно не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПКУ). Якщо отриманий дохід перевищив установлений граничний розмір (150 тис. грн.), єдиний податок із суми перевищення слід сплатити протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за квартал. І, нарешті, із суми доходів, отриманих у зв'язку з іншими порушеннями умов перебування на спрощеній системі оподаткування, податок сплачується протягом 10 календарних днів після подання декларації єдиноподатника за підсумками року. Принаймні такий висновок випливає з положень п. 294.1 ПКУ. Водночас, до появи будь-яких чітких роз'яснень податківців рекомендуємо єдиноподатникам 1 групи також орієнтуватися на перелічені вище квартальні строки сплати податку.

 

Деякі особливості заповнення та подання декларації

З першого погляду на наказ № 1688 звертає на себе увагу той факт, що, затвердивши безпосередньо форми декларацій з єдиного податку, Мінфін, на жаль, не потурбувався про те, щоб розробити порядок їх складання та подання. А це означає, що при складанні декларацій єдиноподатникам доведеться керуватися загальними нормами законодавства.

Загальні правила складання декларації з єдиного податку (незалежно від її форми), якими слід керуватися єдиноподатникам, наведемо у вигляді таблиці.

 

Загальні правила складання декларації з єдиного податку 

№ з/п

Характеристика, що розглядається

Коментар

1

2

3

1

Загальні правила заповнення Розрахунку

1. У декларації має бути заповнено всі обов'язкові реквізити, передбачені її формою, із числа перелічених у пп. 48.3 — 48.4 ПКУ
(у тому числі це стосується такого реквізиту, як «код виду економічної діяльності (КВЕД)» — для єдиноподатників — юридичних осіб, та «Види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді: номер згідно з КВЕД і назва згідно з КВЕД» — для єдиноподатників — фізичних осіб). При цьому зверніть увагу: у разі виявлення порушень у заповненні обов'язкових реквізитів у прийнятті податкової декларації може бути відмовлено (п. 49.11 ПКУ).
2. Якщо якийсь рядок декларації не заповнюється у зв'язку з відсутністю показника (суми), то в такому рядку проставляється прокреслення.
3. Декларація заповнюється наростаючим підсумком з початку звітного (податкового) року (це прямо випливає із самих форм декларацій).
4. Показники податкової декларації формуються на підставі даних первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством* (п. 44.1 ПКУ).

5. Декларація заповнюється так, щоб забезпечити збереження записів та вільне читання тексту (цифр) протягом установленого строку зберігання звітності (тривалість зберігання в загальному випадку — 1095 днів із дати подання звітності, а в разі її неподання — із граничної дати її подання) (п. 44.3 ПКУ)

* Зокрема, у фізичних осіб — підприємців підтверджують факт отримання доходів та використовуються при складанні декларації дані Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат, форми яких затверджено наказом № 1637 (див. лист Мінфіну від 29.02.2012 р.).

2

Одиниця виміру при заповненні декларації

Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи підприємця складається в цілих гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами, а податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи заповнюється у гривнях з копійками (це передбачено самими формами декларацій)

3

Мова заповнення декларації

Декларація, у тому числі в електронній формі, заповнюється українською мовою. Принаймні такий висновок випливає з роз'яснення податківців, розміщеного в розділі 020.02 ЄБПЗ на офіційному сайті ДПСУ

4

Хто підписує декларацію

Достовірність даних, наведених у декларації, в обов'язковому порядку має бути підтверджена підписами платника податку — фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, а також завірена печаткою платника податку (за наявності) (п. 48.3 ПКУ)

Зверніть увагу: Податкову декларацію платника податку юридичної особи підписують керівник підприємства або уповноважена особа, а також особа, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до органу ДПС. При цьому в разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податків така податкова декларація підписується таким керівником та особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку (п.п. 48.5.1 ПКУ). Інакше кажучи, якщо штатним розписом на підприємстві не передбачено посаду головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації здійснюється безпосередньо керівником підприємства, то така податкова декларація підписується ним двічі: у графі «Керівник», а також у графі «Головний бухгалтер». Такого висновку податківці дійшли в консультації, розміщеній у розділі 020.02 ЄБПЗ.
І ще одне зауваження: використовувати факсиміле при підписанні декларації не можна (див. консультацію з розділу 020.02 ЄБПЗ, www.sts.gov.ua)

 

У кінці декларації проставляються такі обов'язкові реквізити, як:

дата подання декларації до органу ДПС. При цьому майте на увазі: бажано, щоб реквізит декларації фізосіб-єдиноподатників «Дата подання податкової декларації» збігався з фактичною датою її подання. Це пов'язано з тим, що, на думку податківців, незбіг зазначених дат (наприклад, у разі, коли декларацію роздруковано раніше, ніж подано до органу ДПС), є підставою для відмови у прийнятті декларації (див. консультацію в розділі 020.02 ЄБПЗ);

реєстраційний номер облікової картки керівника підприємства та його головного бухгалтера (фізичної особи — підприємця) або серію і номер їх паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган ДПС та мають відмітку в паспорті).

 

Способи заповнення та подання декларації

Керуючись п. 49.3 ПКУ, платники єдиного податку мають право вибору як форми (електронна чи паперова), так і способу подання декларації. Тобто підприємства та підприємці — єдиноподатники можуть подати декларацію одним із таких способів:

1. Особисто або через уповноважену на це особу. Зауважимо: як правило, при прийнятті податкової звітності податківці не перевіряють повноваження особи, яка її подає, та посвідчення її особи, оскільки законодавчо таким правом вони не наділені. Водночас, посилаючись на необхідність саме особистого подання декларації (або через уповноважену на це особу), працівники податкових органів заперечують проти подання податкової звітності кур'єрською службою (див., консультацію, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2011, № 44, с. 11).

2. Поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення*. При виборі цього способу подання декларації слід пам'ятати, що направити її потрібно не пізніше, ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації (п. 49.5 ПКУ). Водночас просте порушення цього строку не тягне за собою автоматичного притягнення платника податків до відповідальності за несвоєчасне подання декларації. Тобто, якщо платник податків направляє декларацію поштою пізніше встановленого 10-денного строку, але при цьому орган ДПС отримує її до закінчення граничного строку подання такої декларації, то штрафні санкції до такого платника податків не застосовуються. Погоджуються з цим і податківці в консультації, розміщеній у розділі 020.02 ЄБПЗ на офіційному сайті ДПСУ.

* При цьому слід керуватися Порядком оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій, затвердженим постановою КМУ від 28.07.97 р. № 799.

3. В електронній формі засобами електронного зв'язку з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису посадових осіб у порядку, визначеному законодавством.

Тут слід звернути увагу на такий момент: подання декларації з єдиного податку в електронній формі насправді є саме правом, а не обов'язком єдиноподатників. Річ у тім, що з 01.01.2011 р. лише великі та середні підприємства зобов'язані звітувати виключно в електронній формі (п. 49.4 ПКУ). Малі підприємства на сьогодні мають право вибору між паперовою та електронною формами подання звітності.

Як передбачено ст. 1 Закону № 2063 і ч. 7 ст. 63 ГКУ, до суб'єктів малого підприємництва належать юридичні особи, в яких середньооблікова кількість працюючих за звітний рік не перевищує 50 осіб та обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за звітний рік не перевищує 70 млн грн. У свою чергу, критерії реєстрації платниками єдиного податку 4 групи: максимальне число найманих працівників — 50 осіб та граничний обсяг річного доходу — 5 млн грн. (п. 291.4 ПКУ).

Таким чином, якщо підприємство зареєстроване як платник єдиного податку, воно апріорі належить до категорії малих підприємств, а отже, може вибирати між поданням звіту в електронній та паперовій формах. У зв'язку з цим слід акцентувати увагу на такому: при прийнятті звітності від єдиноподатників податківці не можуть вимагати від них подання декларацій в електронному вигляді.

 

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації

За неподання або несвоєчасне подання декларації з єдиного податку юридичні особи та фізичні особи — підприємці несуть відповідальність відповідно до норм ПКУ.

Так, згідно з п. 120.1 ПКУ неподання або несвоєчасне подання платником податків чи іншими особами, які зобов'язані нараховувати та сплачувати податки, збори, податкових декларацій (розрахунків) тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн., за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, учинені платником податків, який протягом року вже притягувався до відповідальності за таке порушення, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн.

Вище ми детально розглянули особливості складання та подання декларацій платників єдиного податку. Проте чинним законодавством на єдиноподатників покладено обов'язок подавати й інші звітні форми. У декількох словах нагадаємо лише про деякі з них.

Незважаючи на те що єдиноподатники — юридичні особи не є платниками податку на прибуток, в окремих випадках на них поширюється вимога про обов'язкове подання до органу ДПС податкової декларації з податку на прибуток.

Так, за роз'ясненнями податківців (див. розділ 110.30.03 ЄБПЗ) декларацію із заповненими рядками 17 — 19 та додатком ПН повинні подавати юрособи — єдиноподатники, які виплачують доходи нерезидентам та зобов'язані утримувати податок з таких доходів. Крім того, у подібний спосіб доведеться звітувати єдиноподатникам, які виплачують дивіденди (у грошовій або негрошовій формі) та сплачують авансовий внесок з податку на прибуток. Їм слід подати декларацію з податку на прибуток із заповненими рядками 20 — 22 і Додатком АВ. У зазначених випадках інші додатки до декларації не подаються, а в незаповнених рядках проставляються прокреслення.

Ще одна звітна форма, яку в деяких випадках зобов'язані подавати єдиноподатники (причому як юридичні, так і фізичні особи), — Звіт про суму податкових пільг за формою затвердженою постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233. Платники єдиного податку подають цей Звіт за наявності пільг з тих податків, платниками яких вони є (наприклад, при користуванні ПДВ-пільгами цей звіт повинні подавати єдиноподатники 3 і 4 груп, зареєстровані платниками ПДВ).

І, нарешті, ще один важливий момент. При поданні до органу ДПС декларації з єдиного податку фінансову звітність подавати не потрібно. Пояснюється це просто: п. 46.2 ПКУ обов'язок з подання фінансової звітності до податкового органу покладається виключно на платників податку на прибуток.

Отже, ми розглянули загальні правила складання та подання нових форм декларацій єдиноподатників, а тепер перейдемо до опису порядку відображення в них доходів від провадження підприємницької діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі