Теми статей
Обрати теми

Порядок заповнення декларації платника єдиного податку — фізособи

Редакція ПБО
Стаття

Порядок заповнення декларації платника єдиного податку — фізособи

 

Фізичні особи — підприємці, які обрали з 1 січня 2012 року спрощену систему оподаткування, зобов'язані подавати до податкового органу декларацію платника єдиного податку. Про порядок заповнення такої декларації йтиметься в цій статті.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Загальні моменти

Платники єдиного податку — фізособи подають до податкового органу декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — декларація) за формою, затвердженою наказом № 1688.

Нагадаємо, що вона повинна містити всі обов'язкові реквізити, передбачені пп. 48.3 і 48.4 ПКУ.

Ця форма звітності заповнюється наростаючим підсумком з початку року у гривнях без копійок.

Декларація складається з шести розділів:

— у першому розділі наводяться загальні відомості про платника податків;

— другий, третій і четвертий розділи призначено для відображення показників господарської діяльності фізосіб-єдиноподатників груп 1, 2 і 3 відповідно;

— п'ятий розділ служить для визначення податкових зобов'язань з єдиного податку;

— шостий розділ заповнюється в разі виправлення платником податків самостійно виявлених помилок.

 

Порядок заповнення розділу I «Загальні відомості» декларації

Цей розділ заповнюють усі платники єдиного податку — фізособи незалежно від того, до якої групи вони належать.

 

Службове поле

Порядок заповнення

1

2

Поле 1

Це службове поле призначене для проставляння відміток про тип декларації:
 — звітна;
 — звітна нова;
 — уточнююча;
 — довідково.
У рядку службового поля, що відповідає типу декларації, яка подається, проставляється відмітка (Х).
Так, у разі подання поточної декларації за звітний період відмітка (Х) проставляється в полі «звітна».
Якщо ж після подання декларації за звітний період, проте до закінчення граничного строку її подання за цей же період, платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками (без сплати при цьому «самоштрафу», як передбачено п. 50.1 ПКУ), то відмітка (Х) проставляється в полі «звітна нова».
У полі «уточнююча» відмітка (Х) проставляється в разі, якщо платник податків самостійно виправляє помилки, допущені в раніше поданій декларації, шляхом подання декларації як уточнюючого розрахунку відповідно до п. 50.1 ПКУ.
У полі «довідково» відмітка (Х) проставляється в разі, якщо декларація подається з метою отримання довідки про доходи за інший період, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, наростаючим підсумком, відповідно до п. 296.8 ПКУ. Така декларація складається з урахуванням норм пп. 296.5 і 296.6 ПКУ і не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов'язання (розділ V декларації в цьому випадку не заповнюється).

Подання декларації з позначкою «довідково» не звільняє підприємця від подання декларації за встановлений для його групи звітний (податковий) період.
Тип декларації, що подається, є обов’язковим реквізитом податкової декларації (див. п. 48.3 ПКУ). За його відсутності документ втрачає статус податкової декларації з юридичними наслідками, що передбачені законом (пп. 48.1, 48.2 ПКУ)

Поле 2

У даному службовому полі вказується, за який звітний (податковий) період звітного року подається декларація або уточнюється (для уточнюючої податкової декларації). Нагадаємо, що єдиноподатники групи 1, що не перевищили протягом року обсяг доходу 150 тис. грн. та/або що не перейшли за власним бажанням в групу 2 або 3, подають декларацію за підсумками календарного року. Єдиноподатники груп 2 і 3 звітують щокварталу.
Декларація за звітний період «місяць» подається з метою отримання довідки про доходи за інший період, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період.
Інформація, що наводиться в даному службовому полі, є обов'язковим реквізитом податкової декларації (див. п. 48.3 ПКУ). При її відсутності документ втрачає статус податкової декларації з юридичними наслідками, що передбачені законом (пп. 48.1, 48.2 ПКУ)

Поле 3

У цьому службовому полі вказуються:
 — прізвище, ім'я та по батькові фізособи-єдиноподатника повністю;
 — реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи — підприємця (він же ідентифікаційний номер). Якщо фізособа через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомила про це відповідний податковий орган та має відмітку в паспорті, то в цьому полі вона може проставити серію і номер паспорта.
Ця інформація є обов'язковим реквізитом податкової декларації (див. п. 48.3 ПКУ), за відсутності якого документ втрачає статус податкової декларації з юридичними наслідками, що передбачені законом (пп. 48.1, 48.2 ПКУ)

Поле 4

У цьому службовому полі вказується податкова адреса (місце проживання) платника податку. Відповідно до ст. 29 ЦКУ місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, пристосоване для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізособа проживає постійно, переважно або тимчасово. Фізособа може мати декілька місць проживання.
Згідно з п. 45.1 ПКУ податковою адресою фізичної особи є місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у податковому органі.
Місце проживання платника податку є обов'язковим реквізитом податкової декларації (див. п. 48.3 ПКУ), за відсутності якого документ втрачає статус податкової декларації з юридичними наслідками, що передбачені законом (пп. 48.1, 48.2 ПКУ).
А от такі дані, як телефон, мобільний телефон, електронна адреса та факс, не належать до обов'язкових реквізитів податкової декларації

Поле 5

До цього службового поля вписується найменування податкового органу, до якого подається декларація.
Таку інформацію віднесено до обов'язкових реквізитів податкової декларації (див. п. 48.3 ПКУ). За її відсутності документ втрачає статус податкової декларації з юридичними наслідками, що передбачені законом (пп. 48.1, 48.2 ПКУ).
У зв'язку з масштабною реорганізацією регіональних органів податкової служби радимо перед заповненням цього реквізиту уточнити у своїй місцевій податковій інспекції її точне найменування

Поле 6

У цьому службовому полі фіксуються види підприємницької діяльності, що здійснювалися фізособою у звітному періоді. Кожен вид діяльності наводиться в окремому рядку із зазначенням номера та назви відповідно до КВЕД. Цю інформацію підприємець бере зі Свідоцтва платника єдиного податку.
Уточнимо: у 2012 році єдиноподатники орієнтуються на КВЕД ДК 009:2005. А от з 01.01.2013 р. потрібно буде користуватися вже КВЕД ДК 009:2010.
Інформація, що наводиться в цьому службовому полі, є обов'язковим реквізитом податкової декларації (див. п. 48.3 ПКУ). За її відсутності документ втрачає статус податкової декларації з юридичними наслідками, що передбачені законом (пп. 48.1, 48.2 ПКУ)

Поле 7

У цьому службовому полі наводиться фактична чисельність працівників у звітному періоді. Нагадаємо, що при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з єдиноподатником-фізособою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку (п.п. 291.4.1 ПКУ).
З точки зору пп. 48.3, 48.4 ПКУ, цей реквізит не є обов'язковим, проте заповнити його все-таки потрібно, оскільки дотримання чисельності працівників на встановленому рівні — це одна з умов перебування особи в лавах єдиноподатників. При цьому уточнимо, що фізособи-єдиноподатники, які працюють у групі 1, не повинні використовувати найману працю (див. п. 291.4 ПКУ), тому в полі 1 вони проставляють прокреслення. Якщо єдиноподатники груп 2 або 3 також працюють без найманих осіб, то і вони в цьому полі проставляють прокреслення

 

Порядок заповнення розділу II «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку I групи» та розділу III «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку II групи»

Порядки заповнення розділів II і III декларації ідентичні, тому ми не зупинятимемося окремо на кожному з них, а опишемо схему дій щодо обох розділів у цілому, звернувши увагу при цьому на деякі нюанси, що стосуються одного і другого розділів.

Як передбачено п. 295.1 ПКУ , платники єдиного податку груп 1 і 2 сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (уключно) поточного місяця. Інформація про сплату щомісячних авансових внесків наводиться у відповідних таблицях розділів II і III декларації (у спеціально передбачених для цього рядках — «1-й місяць кварталу», «2-й місяць кварталу», «3-й місяць кварталу»).

Водночас авансовий внесок може бути сплачено за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більше ніж до кінця поточного звітного року. За усними роз'ясненнями податківців, у такому разі сума авансового внеску, сплачена за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), наводиться однією цифрою в рядку, що відповідає місяцю і кварталу сплати. Наприклад, якщо в січні 2012 року підприємець сплатив авансові внески наперед за півроку, то вся сплачена сума записується однією цифрою (без розбивки за місяцями) у рядку «1-й місяць кварталу» графи 2 «I квартал» таблиці.

 

Код рядка

Назва рядка

Пункт / стаття ПКУ

1

2

3

01

Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)

Ст. 292

06

Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)

У цих рядках відображається сума доходу від здійснення господарської діяльності, що оподатковується за фіксованою ставкою в межах:
 — для групи 1 (рядок 01 розділу II) — від 1 до 10 % мінімальної заробітної плати на 1 січня (у 2012 році: 10,73 грн. — 107,30 грн. на місяць);
 — для групи 2 (рядок 06 розділу III) — від 2 до 20 % мінімальної заробітної плати на 1 січня (у 2012 році: 21,46 грн. — 214,60 грн. на місяць).
Підставою для заповнення цих рядків є показники графи 7 Книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість), форму якої затверджено наказом № 1637 (далі — Книга обліку доходів), за звітний період.
Водночас, виходячи з форми Книги обліку доходів, графа 7 об'єднує в собі лише доходи у вигляді вартості проданих товарів (виконаних робіт, наданих послуг), вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), суми безнадійної кредиторської заборгованості. Проте існує ще низка категорій доходів, які не пов'язані ані з продажем товарів (робіт, послуг), ані з їх безоплатним отриманням, ані з виникненням кредиторської заборгованості, а отже, судячи з назви граф, не підлягають внесенню до Книги, хоча при цьому обкладаються єдиним податком, принаймні на думку ДПСУ. Ідеться, зокрема, про такі доходи:
 — від додатних курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти;
 — при придбанні та/або продажу іноземної валюти;
 — поворотна фінансова допомога, отримана на строк понад 12 місяців;
 — суми штрафів та/або неустойки або пені, фактично отримані за рішенням сторін договору (подібні доходи можуть виникнути на ґрунті цивільно-правових відносин, наприклад, при порушенні умов договору або простроченні оплати);
 — суми відшкодування орендарем комунальних платежів щодо переданого в оренду майна (якщо їх не включено до складу орендної плати та передбачено договором оренди).
Перелічені доходи все ж рекомендуємо записувати до графи 2 Книги обліку доходів, з якої вони потраплять до графи 7 Книги

02

Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 1 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді

П. 296.6

07

Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді

До цих рядків вписується сума перевищення обсягу доходу над допустимим обсягом, установленим на календарний рік. Такий допустимий обсяг становить:
 — для єдиноподатників групи 1 (рядок 02 розділу II) — 150000 грн.;
 — для єдиноподатників групи 2 (рядок 07 розділу III) — 1000000 грн.
До суми такого перевищення застосовується ставка 15 %.
Платники 1 групи, які перевищили у звітному (податковому) періоді 150-тисячну межу, з наступного календарного кварталу повинні за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, установленої для єдиноподатників 2 або 3 груп, або відмовитися від спрощеної системи (ч. 1 п. 293.8, п.п. 298.2.3 ПКУ).

Платники 2 групи, які допустили у звітному (податковому) періоді перевищення 1 млн грн., з наступного календарного кварталу повинні за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, установленої для єдиноподатників 3 групи, або відмовитися від спрощеної системи (ч. 2 п. 293.8 ПКУ).
Заяви подаються не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу (див. п. 293.8, ч. 1 п.п. 298.2.3 ПКУ).
Зауважимо, що у формі Книги обліку доходів у виносках до граф 8 і 9, в яких відображається інформація про виручку, що обкладається податком за ставкою 15 %, наведено посилання лише на ч. 2 — 4 п. 293.4 ПКУ. Якщо дотримуватись цих вказівок, то виходить, що до граф 8 і 9 не записуються суми перевищення обсягу доходу над допустимим обсягом. Немає місця таким сумам і в графах 2 — 7 Книги обліку доходів, на що також чітко вказує відповідна виноска. Проте зрозуміло, що ці суми не повинні залишатися неврахованими, тому, на наш погляд, їх слід усе-таки внести до граф 2 — 4 Книги обліку доходів виходячи з хронологічного принципу заповнення Книги

03

Сума доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, у звітному (податковому) періоді

П.п. 296.5.5

08

Тут фіксується сума доходу, отриманого у звітному (податковому) періоді від здійснення діяльності, не вказаної у Свідоцтві платника єдиного податку. Такий дохід оподатковується за ставкою 15 %.
На думку податківців (див. консультацію, розміщену в розділі 230.04 ЄБПЗ), до цього рядка записуються в тому числі й суми відшкодування орендарем комунальних платежів за переданим в оренду майном (якщо така компенсація не передбачена договором оренди).
Платники, які здійснили у звітному (податковому) періоді види діяльності, не вказані у Свідоцтві платника єдиного податку, з наступного календарного кварталу повинні перейти на загальну систему оподаткування (ч. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).
Підставою для заповнення цих рядків є показники графи 9 Книги обліку доходів за звітний період

04

Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді

П.п. 296.5.5

09

До цього рядка записується сума доходу, отриманого у звітному (податковому) періоді в результаті застосування інших форм розрахунків, крім розрахунків у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Такий дохід оподатковується за ставкою 15 %.
Платники, які допустили у звітному (податковому) періоді інший спосіб розрахунків, ніж у грошовій формі, зобов'язані з наступного календарного кварталу перейти на загальну систему оподаткування (ч. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ).
Підставою для заповнення цих рядків є показники графи 9 Книги обліку доходів за звітний період.
Звертаємо увагу: заборона на «негрошову» форму розрахунків стосується лише розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги). Отже, якщо, наприклад, фізособа-єдиноподатник видала позику у грошовій формі, а позичальник повернув цю позику не грошима, а товаром (наприклад, за допомогою новації або заліку), то взагалі-то такі дії не є порушенням умов перебування фізособи на спрощеній системі.
Не повинна розглядатися як порушення «єдиноподаткових» критеріїв і ситуація, коли за відвантажені єдиноподатником товари (роботи, послуги) із ним розраховуватиметься не безпосередній покупець, а інша особа, головне, щоб розрахунок здійснювався грошима.
Ще один момент, пов'язаний з розрахунками, стосується посередництва і, зокрема, можливості утримання посередником-єдиноподатником винагороди з транзитних сум, що проходять повз нього, які належать довірителю або комітенту.

Вважаємо, що така операція утримання винагороди для єдиноподатника цілком можлива, оскільки вимога про грошові розрахунки в такому разі дотримується (адже єдиноподатник-посередник залишає собі належну частину грошових коштів, що надійшли). А от в іншому випадку — коли єдиноподатник сам виступає в ролі комітента або довірителя і йому від комісіонера за комісійними операціями надходить сума за вирахуванням комісійної винагороди, потрібно бути обережним. Адже виходить, що частина виручки комітента від продажу товарів фактично не надходитиме йому грошима (оскільки відразу зараховуватиметься в рахунок сплати винагороди комісіонеру). При використанні сторонами подібної схеми заліку в наявності негрошовий характер розрахунків, що проводяться. А отже, у разі таких негрошових розрахунків умови перебування на спрощеній системі оподаткування не дотримуватимуться. Тому якщо сторони все ж здійснять операції в такий спосіб, то комітенту з наступного кварталу доведеться залишити лави єдиноподатників та перейти на загальну систему оподаткування

05

Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді

П.п. 296.5.5

10

До цього рядка заноситься сума доходу, отриманого у звітному (податковому) періоді від здійснення заборонених видів діяльності, перелічених у п. 291.5 ПКУ. Такий дохід оподатковується за ставкою 15 %.
Тут же, найімовірніше, слід фіксувати і дохід від діяльності, не дозволеної для відповідної групи (наприклад, здійснення єдиноподатником групи 1 діяльності у сфері ресторанного господарства або надання єдиноподатником групи 2 послуг загальносистемнику) (докладніше з цього приводу див. газету «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 19, с. 8).
Платники, які здійснили у звітному (податковому) періоді заборонені види діяльності, зобов'язані з наступного календарного кварталу перейти на загальну систему оподаткування (ч. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ). Перелік заборонених для суб'єктів господарювання — спрощенців видів діяльності проаналізовано у статті «Хто не може бути платником єдиного податку» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 4, с. 14).
Підставою для заповнення рядків 05 і 10 декларації є показники графи 9 Книги обліку доходів за звітний період.
А як бути в ситуації, якщо фізособа-єдиноподатник 1 або 2 групи отримала у звітному році від загальносистемника кошти в оплату робіт (послуг), виконаних (наданих) для нього торік? За роз'ясненнями податківців (див. консультацію, розміщену в розділі 230.01 ЄБПЗ), такий дохід єдиноподатника має бути оподатковано за ставкою 15 %. При цьому, оскільки цей дохід отримано платником єдиного податку 1 або 2 групи у зв'язку з виконанням робіт (наданням послуг) у минулому році, умови перебування в 1 або 2 групі такими єдиноподатниками не порушуються. У цьому випадку, щоб уникнути запитань з боку податківців про походження сум, відображених платником у рядку 05 або 10, рекомендуємо подати разом з декларацією письмове пояснення із цього приводу

 

Порядок заповнення розділу IV «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку III групи»

Код рядка

Назва рядка

Пункт/стаття ПКУ

1

2

3

11

Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 3 відсотки

Ст. 292

У цьому рядку відображається сума доходу від здійснення господарської діяльності, яка оподатковується за ставкою 3 %. Тобто цей рядок призначено для заповнення платниками єдиного податку, зареєстрованими платниками ПДВ.
Суми доходу наводяться тут без ПДВ.
У декларації за I квартал 2012 року цей рядок заповнюють лише ті єдиноподатники, які зареєстровані платниками ПДВ на 01.01.2012 р. Докладніше з цього приводу див. статтю «Як з 1 січня подружити ПДВ з єдиним податком? (роздуми за мотивами Закону № 4014)» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 97, с. 15.
Якщо підприємець зареєструвався платником ПДВ до 01.04.2012 р., то заповнювати цей рядок він буде починаючи з декларації за півріччя 2012 року, відповідно починаючи із суми доходу за II квартал 2012 року.
До рядка 11 потрапляють і доходи від здійснення діяльності, не вказаної у Свідоцтві платника єдиного податку, оскільки вони оподатковуються за загальною ставкою, а не за ставкою 15 %. При цьому з наступного календарного кварталу єдиноподатник, який допустив таке порушення, повинен перейти на загальну систему оподаткування.
Підставою для заповнення цього рядка є показники графи 7 Книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість), форму якої затверджено наказом № 1637 (далі — Книга обліку доходів і витрат) за звітний період.
З приводу складу доходів, що відображаються у Книзі, див. також коментар до рядків 01, 06 розділів І, ІІ декларації

12

Сума доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 відсотків

Ст. 292

До цього рядка вписується сума доходу від здійснення господарської діяльності, що оподатковується за ставкою 5 %, — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. Його заповнюють платники єдиного податку, які не є платниками ПДВ.
Тут фіксуються і доходи від здійснення діяльності, не вказаної у Свідоцтві платника єдиного податку, оскільки вони оподатковуються за загальною ставкою, а не за ставкою 15 %. При цьому з наступного календарного кварталу єдиноподатник, який допустив таке порушення, повинен перейти на загальну систему оподаткування.
Підставою для заповнення цього рядка є показники графи 7 Книги обліку доходів за звітний період.
З приводу складу доходів, що відображаються в Книзі, див. також коментар до рядків 01, 06 розділів І, ІІ декларації

13

Сума доходу, що перевищує обсяги, встановлені підпунктом 3 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді

П.п. 296.5.5

До цього рядка вписується сума перевищення обсягу доходу над допустимим обсягом 3 млн грн., установленим на календарний рік. До суми такого перевищення застосовується ставка 15 %.
Платники, які допустили у звітному (податковому) періоді перевищення 3 млн грн., з наступного календарного кварталу повинні перейти на загальну систему оподаткування (ч. 3 п. 293.8 ПКУ).
У формі Книги обліку доходів і витрат (яку ведуть єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ), як і у формі Книги обліку доходів (яку ведуть єдиноподатники груп 1, 2 і групи 3 — неплатники ПДВ), у виносках до граф 8 і 9 наведено посилання лише на ч. 2 — 4 п. 293.4 ПКУ.

Це дає привід припускати, що суми перевищення обсягу доходу над допустимим обсягом 3 млн грн. до граф 8 і 9 єдиноподатниками групи 3 не записуються. Не потрапляють вони і до граф 2 — 7 цієї Книги, про що також зазначається у відповідній виносці. Проте залишитися неврахованими ці суми не повинні, тому їх усе-таки слід записати до граф 2 — 4 цієї Книги виходячи з хронологічного принципу заповнення Книги

14

Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж передбачено пунктом 291.6 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України, у звітному (податковому) періоді

П.п. 296.5.5

Див. коментар до рядків 04, 09 розділів I, II декларації.
Підставою для заповнення цього рядка є показники графи 9 Книги обліку доходів або графи 9 розділу I Книги обліку доходів і витрат

15

Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, у звітному (податковому) періоді

П.п. 296.5.5

Див. коментар до рядків 05, 10 розділів I, II декларації.
Підставою для заповнення цього рядка є показники графи 9 Книг обліку доходів або графи 9 розділу I Книги обліку доходів і витрат

 

Порядок заповнення розділу V «Визначення податкових зобов'язань по єдиному податку»

Цей розділ заповнюють усі платники єдиного податку — фізособи незалежно від того, до якої групи вони належать, зрозуміло, у тому випадку, якщо ними у звітному (податковому) періоді було отримано дохід і відповідно був об'єкт обкладення єдиним податком. Єдиний випадок, коли необхідності в заповненні цього розділу немає, — подання декларації з позначкою «довідково» з метою отримання довідки про отримані доходи.

 

Код рядка

Назва рядка

1

2

16

Загальна сума доходу за звітний (податковий) період (сума значень рядків
(01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07 + 08 + 09 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 + 15))

У цьому рядку підсумовуються показники доходу, відображеного єдиноподатником у розділах II, III і IV декларації. Нагадуємо, що необхідність відображення показників господарської діяльності в різних розділах декларації виникає в підприємця, якщо він, пропрацювавши в одній групі платників, з наступного кварталу переходить до іншої групи. Ця міграція дозволена єдиноподатникам 1 групи (вони можуть перейти до 2 або 3 групи) і 2 групи (вони можуть перейти до 3 групи). Такі «мігранти» при заповненні всіх подальших декларацій до кінця року повинні повторювати показники, наведені у відповідних розділах декларації за попередній квартал. Арифметична сума доходів за всіма групами, в яких працював єдиноподатник протягом звітного (податкового) періоду, наростаючим підсумком саме і записується до рядка 16 декларації

17

Сума податку за ставкою 15 % ((рядок 02 + рядок 03 + рядок 04 + рядок 05 + рядок 07 +
+ рядок 08 + рядок 09 + рядок 10 + рядок 13 + рядок 14 + рядок 15) х 15 %)

Тут наводиться сума єдиного податку, обчислена шляхом множення суми доходів із розділів II, III і IV декларації, оподатковуваних за ставкою 15 % (тобто доходів, отриманих у результаті порушення «єдиноподаткових» критеріїв), на цю ставку.
Це ті суми, які має бути сплачено протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за звітний (податковий) квартал

18

Сума податку за ставкою 3 % (рядок 11 х 3 %)

До цього рядка суму податку вписують лише єдиноподатники групи 3, які обрали схему оподаткування «3 % доходу — при сплаті ПДВ»

19

Сума податку за ставкою 5 % (рядок 12 х 5 %)

До цього рядка суму податку вписують лише єдиноподатники групи 3, які обрали схему оподаткування «5 % доходу — при включенні ПДВ до складу єдиного податку»

20

Нараховано всього за звітний (податковий) період (рядок 17 + рядок 18 + рядок 19)

У цьому рядку наводиться загальна сума нарахованого за звітний період єдиного податку.
Якщо говорити про декларацію за I квартал 2012 року (а також за I квартал будь-якого з наступних років), то тут фігуруватиме сума, яка підлягає сплаті до бюджету. Інша річ, якщо йдеться про декларації за будь-який інший період. Оскільки декларація заповнюється наростаючим підсумком, то рядок 20 міститиме в собі дані всіх попередніх звітних (податкових) періодів звітного року. Отже, для правильної сплати податку з цього рядка потрібно «витягти» ці дані, що відбувається за допомогою рядка 21

21

Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 20 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)

Цей рядок призначено для «очищення» податкового зобов'язання від даних попередніх періодів поточного року. Завдяки цьому до бюджету перераховується податок лише з того доходу, який отримано за останній квартал.
Фактично до рядка 21 переноситься показник рядка 20 попередньої декларації в межах року. І хоча в назві рядка 21 не уточнюється, що в ньому наводиться сума нарахованого єдиного податку за попередній звітний (податковий) період поточного року, але саме такий зміст тут закладено.
У декларації за I квартал у цьому рядку завжди буде прокреслення.
І ще один момент. У назві рядка не вказано, що в ньому повинні враховуватися коригування податкового зобов'язання з єдиного податку (згідно з поданими у звітному періоді уточнюючими деклараціями або згідно з виправленнями через поточну декларацію), якщо виправляються помилки поточного року. Проте такі коригування тут обов'язково потрібно врахувати, в іншому разі розмір податкового зобов'язання звітного періоду, що підлягає сплаті до бюджету, буде визначено неправильно. Річ у тім, що при виправленні через уточнюючу декларацію рядки, в яких було допущено помилки, заповнюються правильно, а на основі порівняння податкового зобов'язання цієї декларації та декларації, в якій було допущено помилки, визначаються суми збільшення або зменшення податкового зобов'язання з їх відображенням у розділі VI уточнюючої декларації. Те саме відбувається і при виправленні через поточну декларацію: у її розділі VI платник податків відображає правильні показники за податковий період, що уточнюється, та, порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, в якій було допущено помилки, визначає суми збільшення (зменшення) податкового зобов'язання.
Якщо виправляються помилки минулих років, то на показник рядка 21 це ніяк не впливає, оскільки, повторимо, вона містить відомості про нарахований єдиний податок попередніх періодів тільки в межах звітного податкового року

22

Сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 20 - рядок 21)

У цьому рядку відображається сума єдиного податку, яку потрібно сплатити до бюджету. Її показник визначається як різниця між значеннями рядків 20 і 21.
Звертаємо увагу: якщо в єдиноподатника є переплата з єдиного податку, що утворилася за підсумками попереднього звітного періоду, окремо в декларації ця сума не вказується. Водночас така сума враховується при сплаті податкового зобов'язання з єдиного податку, тобто сума належного платежу зменшується на суму переплати

 

Порядок заповнення розділу VI «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

Як ви знаєте, п. 50.1 ПКУ передбачено: якщо платник податків у наступних податкових періодах (з урахуванням установленого ст. 102 ПКУ строку давності в 1095 днів) самостійно виявляє помилки, допущені ним у раніше поданій податковій декларації, він має можливість виправити такі помилки одним із двох способів:

— або подавши уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, що діє на момент його подання;

— або вказавши відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

У ситуації, коли платник податків до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, він зобов'язаний:

— або направити уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

— або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу в розмірі 5 % такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Якщо підприємець виправляє помилку через уточнюючу декларацію, то він просто проставляє позначку «Х» у комірці напроти рядка «уточнююча» в полі 1 вступної частини декларації. Така уточнююча декларація подається за той період, в якому було допущено виявлені помилки, цей період, що «виправляється», указується в полі 2 вступної частини декларації. У цій декларації єдиноподатник вказує правильні значення сум доходів та об'єкта оподаткування. На основі порівняння податкового зобов'язання цієї декларації та декларації, в якій було допущено помилки, визначаються суми збільшення або зменшення податкового зобов'язання, а також «самоштрафу» та пені, які відображаються в розділі VI уточнюючої декларації.

Майте на увазі: в одній уточнюючій декларації можна виправити помилки лише одного звітного періоду. Якщо виникає необхідність виправлення помилок, допущених у декількох деклараціях, платнику податків слід подати окрему уточнюючу декларацію до кожної окремої декларації.

Якщо ж для виправлення помилки вибрана поточна декларація, то заповнення розділу VI такої декларації й означатиме виправлення помилки в поточній декларації. У цьому випадку платник податків у розділі VI поточної декларації відображає правильні показники за уточнюваний податковий період та, порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, в якій було допущено помилки, визначає суми збільшення (зменшення) податкового зобов'язання.

Якщо виникає потреба виправлення одразу декількох помилок, які допущені в різних звітних періодах, то одну з таких помилок можна виправити у поточній декларації, а інші — через уточнюючі декларації. Згортати такі помилки в поточній декларації не можна.

У ситуації з виправленням торішніх помилок підходить лише уточнююча декларація. При цьому уточнюючі показники просто відображаються в розділі VI такої декларації.

Якщо помилка призвела до заниження податкового зобов'язання з єдиного податку в періоді, в якому вона допущена, у рядку 25 уточнюючої декларації має відображатися збільшення податкового зобов'язання звітного періоду, що виправляється, а саме: додатне значення різниці між сумою виправленого (правильного) податкового зобов'язання та сумою податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку.

Якщо в результаті помилки податкове зобов'язання виявилося завищеним, у рядку 26 уточнюючої декларації відображається зменшення податкового зобов'язання звітного періоду, що виправляється, а саме: від’ємне значення різниці між сумою виправленого (правильного) податкового зобов'язання та сумою податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку.

Звертаємо увагу: для єдиноподатників груп 1 і 2 у результаті виправлення помилок сума єдиного податку не змінюється, оскільки він сплачується за фіксованою ставкою. Отже, для таких платників виправлення помилки не таке вже й важливе. Це має значення лише для випадків перевищення ними допустимого рівня доходу, оподатковуваного за ставкою 15 %, а також для єдиноподатників групи 3. Саме для цих випадків й передбачено розділ VI декларації (див. виноску «*» до цього розділу).

У разі самостійного виявлення платником податків заниження податкового зобов'язання п.п. 129.1.2 ПКУ передбачена необхідність нарахування пені на суму такого заниження за весь період заниження

Не забудьте, що в разі виправлення помилок через уточнюючу декларацію підприємець повинен до її подання сплатити до бюджету суми недоплати, «самоштрафу» та пені.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі