Теми статей
Обрати теми

Порядок ведення фізособами-єдиноподатниками книг обліку доходів і книг обліку доходів і витрат

Редакція ПБО
Стаття

Порядок ведення фізособами-єдиноподатниками книг обліку доходів і книг обліку доходів і витрат

 

Як відомо, фізособи-підприємці, які є платниками єдиного податку, зобов'язані вести податковий облік у відповідних книгах, форми яких затверджено наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637, та подавати податковому органу декларацію платника єдиного податку. Про порядок заповнення цієї декларації ми розповіли в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 26. Проте, судячи з листів та дзвінків до редакції наших читачів, знайомства з правилами складання «єдиноподаткової» звітності недостатньо — не менш важливо знати й нюанси заповнення зазначених книг. Ось у цих нюансах ми з вами і розберемося.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Указ № 436/95 — Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Наказ № 1637 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637.

Порядок № 1637(1) — Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. № 1637.

Порядок № 1637(2) — Порядок ведення книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. № 1637.

Наказ № 1688 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.2011 р. № 1688.

Положення № 88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.

 

Загальні правила ведення книг обліку доходів (і витрат)

Почнемо з того, що п. 296.1 ПКУ на платників єдиного податку покладено обов'язок ведення обліку в установленому порядку.

Так, платники єдиного податку 1 і 2 груп, а також платники єдиного податку 3 групи, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

У свою чергу, платники єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік своїх доходів та витрат у Книзі обліку доходів і витрат.

Форми обох книг та порядки їх ведення затверджено наказом № 1637.

Основні вимоги до ведення обох книг наведемо в табл. 1.

 

Таблиця 1

Загальні правила ведення книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат

Установлене правило

Єдиноподатник веде тільки одну Книгу незалежно від кількості видів діяльності

Незалежно від того, скільки видів діяльності зазначено у Свідоцтві платника єдиного податку, а також від того, скільки з них фактично здійснює фізособа-підприємець, ведеться тільки одна Книга (у ній фіксуються доходи (і витрати) за всіма видами діяльності одночасно). Це стосується спрощенців усіх трьох груп. Підтверджують це й працівники податкового відомства в консультації, розміщеній у розділі 230.07 ЄБПЗ

Книга має бути пронумерована, прошнурована та зареєстрована в податковому органі

Книга обліку доходів (і витрат) має бути прошнурована, а всі її сторінки пронумеровані. У такому вигляді її слід зареєструвати в податковому органі за основним місцем обліку платника податків. Така реєстрація здійснюється безоплатно. На це вказують п. 2 Порядку № 1637(1) і п. 2 Порядку № 1637(2).
На титульній сторінці Книги податківці рекомендують указувати такі відомості: прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку; реєстраційний номер облікової картки; місце здійснення діяльності (див. консультацію, розміщену в розділі 230.07 ЄБПЗ).
Нумерація сторінок повинна починатися з першої сторінки, на якій здійснюватимуться записи за господарськими операціями єдиноподатника. На останній сторінці вказується кількість сторінок Книги, запис про це завіряється підписом фізособи-підприємця та печаткою органу ДПСУ (див. консультацію податківців, розміщену в розділі 230.07 ЄБПЗ)

Строк реєстрації Книги в органі ДПС

Порядками № 1637(1) і № 1637(2) строк реєстрації книг обліку доходів (і витрат) не встановлено. Проте, як роз'яснюють податківці в консультації, розміщеній у розділі 230.07 ЄБПЗ, Книга реєструється в органі ДПС протягом двох робочих днів із дати подання необхідних документів (заяви та Книги)

Книга може бути придбана або виготовлена самостійно

Книга обліку доходів (і витрат) може бути не лише придбана в торговельній мережі, а й виготовлена самостійно. За усними роз'ясненнями фахівців податкової служби, наказ № 1637 установлює лише форму книг та порядки їх ведення, проте не обумовлює порядок їх виготовлення. Отже, підприємець цілком може самостійно виготовити Книгу, роздрукувавши її з офіційного веб-сайта Міністерства фінансів України: www.minfin.gov.ua.
Важливо лише, щоб:
1) Книга відповідала формі, затвердженій наказом № 1637;
2) була пронумерована та прошнурована;
3) на її титульному аркуші були наведені дані фізособи-єдиноподатника (інакше належність Книги неможливо буде визначити).
При дотриманні цих умов податковий орган не зможе відмовити в реєстрації Книги

Книги не заводяться на найманих працівників

Як відомо, до 01.01.2012 р. підприємець-єдиноподатник зобов'язаний був заводити окрему Книгу обліку доходів і витрат на кожного найманого працівника, який здійснює реалізацію продукції (товарів, робіт, послуг). Тепер цього робити не потрібно. Це підтверджують і фахівці податкової служби (див. консультацію, розміщену в розділі 230.07 ЄБПЗ).
Водночас у своїй Книзі підприємець повинен після закінчення кожного дня відображати загальну суму доходу, з урахуванням коштів, отриманих реалізаторами.
Якщо ж торговельних точок у підприємця декілька, то для зручності йому варто відкрити своєрідну відомість (довільної форми), в якій після закінчення дня фіксувати суму доходу, отриманого кожним реалізатором. Усі ці суми плюсуються і до них додається дохід, що надійшов особисто підприємцю (якщо такий був). Остаточна (підсумкова) сума доходу записується до Книги обліку доходів (і витрат).
Ураховуючи, що на працівників Книги обліку доходів (і витрат) не заводяться, їх може не бути в торговельній точці. Більше того, така Книга (оскільки вона в єдиному примірнику) повинна зберігатися в самої фізособи-єдиноподатника

Чи потрібно переносити дані зі старої Книги за ф. № 10 до нової Книги?

Цілком можливо, що в підприємців, які застосовували спрощену систему оподаткування у 2011 році, склалася така ситуація: поки в податковій інспекції не було зареєстровано нові книги обліку доходів (і витрат), їм з 1 січня 2012 року довелося записувати свої операції до старої Книги обліку доходів і витрат за ф. № 10. Після реєстрації нової Книги виникло запитання: чи потрібно переносити до неї інформацію за період з 01.01.2012 р. до дати її реєстрації зі старої Книги за ф. № 10?
Із консультації податківців, розміщеної в розділі 230.07 ЄБПЗ, випливає, що не потрібно.
Проте, на наш погляд, коректніше буде все-таки цю інформацію перенести. Річ у тім, що взагалі-то записи в новій Книзі обліку доходів (і витрат) повинні починатися з дати отримання першого доходу у 2012 році незалежно від дати реєстрації Книги, тобто Книга повинна вестися наростаючим підсумком з 01.01.2012 р. Показники, внесені до її відповідних граф, є підставою для заповнення відповідних рядків декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, форму якої затверджено наказом № 1688. Тобто дані декларації повинні відповідати даним, наведеним у Книзі. Цілком очевидно, що без інформації в новій Книзі за період «до реєстрації» такої відповідності не буде

Порядок внесення виправлень до Книги

Записи у Книзі повинні здійснюватися розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. При внесенні виправлень новий запис підтверджується підписом фізособи-єдиноподатника (див. п. 3 Порядка 1637(1) і п. 3 Порядку № 1637(2)). На наш погляд, при коригуванні помилкового запису у Книзі слід також керуватися Положенням № 88, у п.п. 4.4 якого зазначено, що виправлення помилки в документі має бути обумовлено написом «виправлено» та підтверджено підписами осіб, які підписали цей документ, із зазначенням дати виправлення

Форма Книги — паперова чи електронна?

У Порядках № 1637(1) і № 1637(2) нічого не зазначено про те, в якому вигляді повинна вестися Книга — у паперовому чи електронному. Судячи з того, що підприємець зобов'язаний пред'явити податковому органу для реєстрації пронумеровану та прошнуровану Книгу, а також з того, що вона повинна заповнюватися чорнилом темного кольору або кульковою ручкою, можна зробити висновок: Книгу слід вести в паперовому вигляді. Книгу в електронному вигляді підприємець може вести, так би мовити, для себе (тобто для власних потреб)

Дати відображення доходів і витрат у книгах

При заповненні книг обліку доходів (і витрат) єдиноподатники використовують касовий метод, тобто орієнтуються на дату надходження або витрачання грошових коштів.
Момент виникнення (відображення) доходу обумовлює окремий п. 292.6 ПКУ, згідно з яким єдиноподатники визнають дохід за такими правилами:
 — за грошовим доходом — на дату надходження грошових коштів готівкою або на поточний рахунок єдиноподатника (при продажах через торговельні автомати дохід відображають з урахуванням положень пп. 292.7, 292.8 ПКУ);
 — за безоплатно отриманими товарами (роботами, послугами) — на дату їх фактичного отримання;
 — за списуваною кредиторською заборгованістю зі строком позовної давності, що минув, — на дату її списання.
Що стосується витрат (для єдиноподатників групи 3 — платників ПДВ), то записи про них вносяться до Книги обліку доходів і витрат у день сплати (перерахування) єдиноподатником грошових коштів (постачальникам, підрядникам, до бюджету, до Пенсійного фонду тощо). Отже, сам факт отримання товарів або підписання акта виконаних робіт (наданих послуг) значення не має, оскільки запис про витрати на цю дату у Книзі не відображається.
Щоб записати до Книги обліку доходів і витрат суму витрат, єдиноподатник не зобов'язаний очікувати отримання доходу, пов'язаного з такими витратами. Сума витрат відображається у Книзі в день сплати грошових коштів, незалежно від того, отримано вже дохід, пов'язаний з цими витратами, чи ще ні. Тобто принцип відповідності доходів та витрат на єдиноподатників не поширюється. На те, що в цьому випадку витрати відображаються на дату фактичної сплати грошових коштів на підставі документа про оплату, звертають увагу і податківці в консультації, розміщеній у розділі 230.07 ЄБПЗ

У Книзі дохід указується загальним підсумком за день

Фізособи-єдиноподатники мають право записувати до Книги дохід загальним підсумком за день, не розшифровуючи його за окремими операціями.
Якщо протягом робочого дня підприємець не отримував доходу, то заповнювати Книгу за цей день не потрібно (див. консультацію, розміщену в розділі 230.07 ЄБПЗ). Не потрібно заповнювати Книгу й у вихідний день, якщо в цей день підприємець не працював і відповідно не отримував дохід

Сума доходу та витрат у книгах підраховується не рідше ніж раз на місяць

Суму доходу (і витрат) у книгах необхідно підраховувати за підсумками місяця, кварталу та року (див. п. 4 Порядку № 1637(1) і п. 4 Порядку № 1637(2)). Отже, наприкінці березня 2012 року у Книзі має бути два підсумкові записи: «Разом за березень 2012 року» та «Разом за І квартал 2012 року»

Книга заповнюється у гривнях із копійками

Суми до Книги логічно записувати у гривнях із копійками. А от до декларації платника єдиного податку показники переносяться у гривнях без копійок із відповідним округленням за загальновстановленими правилами

Доходи, що не відображаються у Книзі

Відповідно до п. 292.1 ПКУ не включаються до доходу і відповідно не відображаються у Книзі отримані фізособою-єдиноподатником пасивні доходи у вигляді процентів (за депозитом, за користування коштами на поточному рахунку тощо), дивідендів, роялті, страхових виплат та відшкодувань, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна (яке підлягає реєстрації в установленому порядку, наприклад, автотранспорт, нерухомість), що належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
Крім того, до доходу не включають та до Книги не записують надходження, перелічені в п. 292.11 ПКУ, зокрема:
 — суми ПДВ;
 — суми «короткострокової» поворотної фінансової допомоги (отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців із моменту її отримання);
 — суми кредитів (у тому числі банківських) незалежно від строку їх отримання;
 — дотації та кошти цільового призначення (наприклад, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, отримана з Пенсійного фонду; консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 11, с. 28).
Детальніше з цього приводу див. статтю «Доходи єдиноподатника» в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 11

Книга повинна зберігатися у підприємця протягом 3 років після здійснення останнього запису

Якщо Книга, яку веде підприємець, закінчилася, вона залишається в нього та зберігається протягом 3 років після здійснення останнього запису.
У наступній Книзі обліку доходів (і витрат), яку підприємець заведе замість тієї, що закінчилася, записи потрібно буде продовжувати наростаючим підсумком з початку звітного року. Тобто переносити до новозаведеної Книги дані за податковий (звітний) період із закінченої Книги не потрібно (див. п. 4 Порядку № 1637(1) і п. 4 Порядку № 1637(2))

Відповідальність за ведення незареєстрованих книг або за їх неналежне ведення

Ведення незареєстрованої Книги обліку доходів (і витрат) прирівнюється до їх неведення, що відповідно до ст. 1641 КпАП загрожує підприємцю попередженням або накладенням штрафу в розмірі від 3 до 8 нмдг (від 51 до 136 грн.). Повторні такі порушення протягом року тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 5 до 8 нмдг (від 85 до 136 грн.). Це саме стосується й неналежного ведення книг.
Крім того, за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування готівки у книгах податкові органи мають право застосувати до підприємця штрафні санкції на підставі Указу № 436/95 у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми. На це звертають увагу податківці в консультації, розміщеній у розділі 230.11 ЄБПЗ.
Проте якщо єдиноподатник отримував кошти в оплату відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг) виключно в безготівковій формі, то штрафу, установленого Указом № 436/95, зрозуміло, не буде

 

Тепер перейдемо безпосередньо до розгляду порядку заповнення граф Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат, що стосуються доходів єдиноподатника.

Зауважимо, що порядки заповнення Книги обліку доходів та розділу I «Доходи» Книги обліку доходів і витрат ідентичні, за винятком того, що у Книзі обліку доходів і витрат єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ усі суми доходу фіксують без ПДВ (про це нагадують назви самих граф Книги). Тому ми не зупинятимемося окремо на кожному з них, а опишемо загальну схему дій щодо обох книг у цілому.

 

Таблиця 2

Порядок заповнення граф Книги обліку доходів та розділу I «Доходи»
Книги обліку доходів і витрат

Код графи

Назва графи

1

2

1

Дата

У цій графі вказується дата запису. Тут проставляються дати всіх робочих днів підприємця, протягом яких отримано дохід.

Вихідні дні, а також дні, коли в підприємця не було доходу, тут не наводяться.

У цій графі також вказується дата, на яку підбивається підсумок доходу за місяць, квартал, рік

2 — 7

Дохід від провадження діяльності

У графах 2 — 7 фіксуються доходи у вигляді:

— вартості проданих товарів, виконаних робіт, наданих послуг (графи 2 — 4);

— вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (графа 5);

— суми заборгованості, за якою закінчився строк позовної давності (графа 6)

2

сума, грн. (для Книги обліку доходів)

сума без ПДВ, грн. (для Книги обліку доходів і витрат)

Тут зазначається щоденний підсумок доходу, отриманого від продажу товарів, виконання робіт, надання послуг у межах діяльності, указаної в Свідоцтві платника єдиного податку.

До цієї графи вноситься лише той дохід, що отримано у вигляді готівкових грошових коштів або коштів, що надійшли на поточний рахунок підприємця. Сюди потрапляє дохід, отриманий як самим підприємцем, так і його реалізаторами.

У разі отримання доходу в іноземній валюті (зарахування на поточний рахунок, а не розподільний), дохід перераховується у гривні за курсом НБУ на день отримання (п. 292.5 ПКУ).

Якщо, припустимо, при проведенні безготівкових розрахунків банк утримує свою комісійну винагороду за розрахунково-касове обслуговування (РКО) із виручки, що надійшла єдиноподатнику, то до доходу спрощенцю необхідно включати всю суму грошових коштів, що надійшли від покупця, без її зменшення на суму утриманої банком комісійної винагороди.

Тут же відображається й оплата, що надійшла єдиноподатнику за старим правочином (тобто в разі, якщо товари, роботи, послуги було відвантажено (виконано, надано) до 01.01.2012 р., а оплата за них надходить після 01.01.2012 р.). А от якщо оплата надходить за товари (роботи, послуги), відвантажені (виконані, надані) до 01.01.2012 р., але в межах забороненої сьогодні для єдиноподатника діяльності, то її логічніше відобразити у графі 9 Книги (детальніше див. далі).

До цієї графи рекомендується вписувати і доходи, не пов'язані ні з продажем товарів (робіт, послуг), ні з їх безоплатним отриманням, ні з виникненням кредиторської заборгованості, зокрема:

— від додатних курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти (якщо єдиноподатник погоджується з позицією податківців; думку редакції з цього приводу див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 11);

— при придбанні та/або продажу іноземної валюти;

— суми поворотної фінансової допомоги, якщо минуло 12 місяців із дня її отримання;

— суми штрафів та/або неустойки чи пені, фактично отримані за рішенням сторін договору (подібні доходи можуть виникнути на ґрунті цивільно-правових відносин, наприклад, при порушенні умов договору або простроченні оплати);

— суми відшкодування орендарем комунальних платежів за переданим в оренду майном (якщо вони не включені до складу орендної плати та передбачені договором оренди).

Хоча перелічені доходи, судячи з назви граф Книги, до неї не записуються, але при цьому обкладаються єдиним податком, принаймні, на думку ДПСУ. Тому-то ми і вважаємо, що їх місце у графі 2.

Детальніше про те, які саме доходи включаються до бази обкладення єдиним податком, а які — ні, ви можете дізнатися зі статті «Доходи єдиноподатника» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 11).

Що стосується інших доходів, то в цій графі не вказується, наприклад, дохід, отриманий:

— від діяльності, не зазначеної у Свідоцтві платника єдиного податку;

— у негрошовій формі.

Такі доходи, як відомо, обкладаються єдиним податком за ставкою 15 % та зазначаються у графі 9 Книги обліку доходів. На це вказує відповідна виноска до форми Книги.

Крім того, до цієї графи не повинні потрапляти вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) або заборгованість, за якою закінчився строк позовної давності. Такі суми слід відображати у графах 5 і 6 Книги відповідно. Це пов'язане з тим, що підсумки у Книзі підбиваються не щодня, а в кінці місяця, кварталу, року.

Якщо загальна річна сума доходу, зазначеного у графі 2, перевищить гранично допустиме значення (для групи 1 — 150 тис. грн., для групи 2 — 1 млн грн., для групи 3 — 3 млн грн.), то із суми перевищення потрібно буде сплатити єдиний податок за ставкою 15 %. Причому, оскільки для таких сум перевищення у Книзі немає окремої графи, їх слід записувати все-таки до графи 2, а не до граф 8 і 9. Ці суми перевищення із графи 2 підприємець перенесе до рядків 02, 07, 13 розділів I, II, III декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, форму якої затверджено наказом № 1688. Із порядком заповнення такої декларації можна ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 26.

Платники групи 1, які перевищили у звітному (податковому) періоді 150-тисячну межу, з наступного календарного кварталу повинні за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, установленої для єдиноподатників груп 2 чи 3, або відмовитися від спрощеної системи (ч. 1 п. 293.8, п.п. 298.2.3 ПКУ).

Платники групи 2, які допустили у звітному (податковому) періоді перевищення 1 млн грн., із наступного календарного кварталу повинні за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, установленої для єдиноподатників групи 3, або відмовитися від спрощеної системи (ч. 2 п. 293.8 ПКУ).

Заяви подаються не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення обсягу доходу (див. п. 293.8, ч. 1 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Платники групи 3, які допустили у звітному (податковому) періоді перевищення 3 млн грн., із наступного календарного кварталу повинні перейти на загальну систему оподаткування (ч. 3 п. 293.8 ПКУ).

Підтверджувати будь-якими документами записи про доходи у Книзі обліку доходів необов'язково, оскільки такої вимоги в чинних наразі нормативно-правових актах немає.

Датою отримання доходу від продажу товарів (робіт, послуг) є дата надходження грошових коштів готівкою або на поточний рахунок єдиноподатника (п. 292.6 ПКУ).

Дані з графи 2 Книги переносяться до графи 4 (з урахуванням значення графи 3), а потім потрапляють до графи 7.

Показник графи 2 за підсумками податкового року використовується для визначення граничного обсягу доходу єдиноподатника у цілях установлення можливості збереження за ним цього статусу в наступному році

3

сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати, грн.
(для Книги обліку доходів)

сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати без ПДВ, грн. (для Книги обліку доходів і витрат)

У цій графі вказується сума коштів (у тому числі отримані аванси), яку єдиноподатник повернув своїм покупцям або замовникам у зв'язку з розірванням договору, поверненням товару або за листом-заявою про повернення коштів (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Записи в цій графі обов'язково повинні підтверджуватися відповідним документом (платіжне доручення, угода про розірвання договору, лист-заява про повернення коштів, ТТН на повернений товар та претензія щодо якості товару тощо).

Дані з графи 3 Книги враховуються при заповненні графи 4 та відповідно графи 7.

Значення цієї графи може перевищувати значення графи 2

4

скоригована сума доходу, грн. (гр. 2 - гр. 3)

У цій графі вказується скоригована сума доходу за продані товари (роботи, послуги), що визначається як різниця між значеннями граф 2 і 3. Тобто скоригована сума доходу є сумою за вирахуванням повернених покупцям коштів.

Значення цієї графи може бути від’ємним

5

вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), грн. (для Книги обліку доходів)

вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) без ПДВ, грн. (для Книги обліку доходів і витрат)

У цій графі вказується вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

На жаль, про порядок визначення розміру доходу при безоплатних отриманнях у «єдиноподатковій» гл. 1 розд. ХIV ПКУ нічого не зазначається. Водночас щодо доходу, отриманого за таких обставин єдиноподатниками-юрособами, податківці вважають (див. консультацію, розміщену в розділі 240.04 ЄБПЗ), що його потрібно визначати з урахуванням звичайних цін, які, у свою чергу, до 1 січня 2013 року визначають за правилами п. 1.20 Закону про податок на прибуток (хоча, заради справедливості слід зауважити, що вимог про застосування звичайних цін єдиноподатниками у гл. 1 розд. ХIV ПКУ немає). На те, що підприємці-єдиноподатники дохід за безоплатними отриманнями повинні визначати так само, тобто з урахуванням звичайних цін, податківці звертають увагу в консультації, розміщеній у розділі 230.04 ЄБПЗ.

Для доведення «звичайності» застосованих цін слід потурбуватися про наявність відповідних підтвердних документів (для цього підійде, наприклад, ксерокопія оголошення в газеті про продаж аналогічних товарів, робіт, послуг та їх ціну п.п. 1.20.3 Закону про податок на прибуток).

Такий дохід виникає на дату фактичного отримання товарів (робіт, послуг)

6

сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, грн. (для Книги обліку доходів)

сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності без ПДВ, грн.
(для Книги обліку доходів і витрат)

У цій графі вказується заборгованість єдиноподатника перед постачальниками та підрядниками, за якою він не розрахувався, а строк давності за нею вже закінчився.

Нагадаємо: згідно зі ст. 257 ЦКУ загальний строк позовної давності встановлено тривалістю у 3 роки (детальніше про це також див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 79; 2011, № 86; 2012, № 12).
При цьому встановлена п. 292.3 ПКУ вимога (про включення до складу «єдиноподаткового» доходу) стосується виключно кредиторської заборгованості, що списується у зв'язку із закінченням строку позовної давності (тобто списується за цією ознакою). У разі ж списання «іншої» безнадійної заборгованості (п.п. 14.1.11 ПКУ), зокрема в разі банкрутства або ліквідації боржника, доходи не виникають.

Такий дохід відображається на дату списання заборгованості

7

всього, грн. (гр. 4 + гр. 5 + гр. 6)

Тут зазначається загальна сума доходу, отриманого єдиноподатником. Значення цієї графи є сумою значень граф 4, 5 і 6 Книги.

Показник цієї графи є підставою для заповнення рядків 01, 06, 11, 12 розділів I, II, III декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, форму якої затверджено наказом № 1688.

Значення цієї графи може бути від’ємним

8 — 9

Дохід, що оподатковується за ставкою 15 %

8

вид доходу

У цій графі вказується вид доходу, отриманого з порушенням правил роботи на спрощеній системі оподаткування.

Як ви знаєте, згідно з п. 293.4 ПКУ підвищена ставка єдиного податку в розмірі 15 % застосовується:

— до суми перевищення обсягу доходу, установленого на календарний рік
(установлена п. 291.4 ПКУ межа складає: для групи 1 — 150 тис. грн., для групи 2 — 1 млн грн., для групи 3 — 3 млн грн.). Проте сума перевищення допустимого обсягу включається не до графи 9, а, як уже зазначалося, до графи 2 (див. коментар до графи 2);

— до доходу, отриманого платником єдиного податку групи 1 або 2 від здійснення діяльності, не вказаної у Свідоцтві платника єдиного податку. Тут же, найімовірніше, слід фіксувати і дохід від діяльності, не дозволеної для відповідної групи (наприклад, здійснення єдиноподатником групи 1 діяльності у сфері ресторанного господарства або надання єдиноподатником групи 2 послуг загальносистемнику). Єдиноподатники групи 3 із суми доходу, не зазначеного у Свідоцтві, сплачують єдиний податок за звичайною ставкою — 3 % (платники ПДВ) або 5 % (неплатники ПДВ);

— до доходу, отриманого в результаті використання інших форм розрахунків, крім розрахунків у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

— до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, що не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування. Перелік заборонених для суб'єктів господарювання — спрощенців видів діяльності проаналізовано у статті «Хто не може бути платником єдиного податку» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 4, с. 14).

Платники, які допустили у звітному (податковому) періоді зазначені порушення, зобов'язані з наступного календарного кварталу перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 298.2.3 ПКУ).

Особливо слід відзначити ситуацію, коли оплата надходить за товари (роботи, послуги), відвантажені (виконані, надані) до 01.01.2012 р., але в межах нині забороненої для єдиноподатника діяльності. За роз'ясненнями податківців (див. консультацію в розділі 230.01 ЄБПЗ), такий дохід має бути оподатковано за ставкою 15 %, але отримання таких сум не позбавляє підприємця права працювати на єдиному податку. У газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 26 ми рекомендували такі доходи відображати в рядках 05/10 декларації єдиноподатників групи 1/групи 2 з письмовим поясненням причин відображення такої суми в цих рядках. За аналогією в подібній ситуації єдиноподатники групи 3 повинні використовувати рядок 15 своєї декларації.

Зверніть увагу: усе викладене стосується лише випадків, коли такий дохід було отримано за договором, в якому єдиноподатник виступав як підприємець, а не як громадянин-фізособа. Тобто якщо фізособа отримала заборонений для єдиноподатників дохід як громадянин (з якого було утримано ПДФО), а не як підприємець-єдиноподатник, то податківці не повинні позбавляти її права працювати на спрощеній системі

9

сума, грн.

У цій графі вказується сума доходу, вид якого було записано у графі 8.

Зауважимо, що єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ відображають тут дохід без ПДВ.

Показник цієї графи є підставою для заповнення рядків 03, 04, 05, 08, 09, 10, 14, 15 розділів I, II, III декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, форму якої затверджено наказом № 1688

 

Розглянемо на прикладі, як заповнити Книгу обліку доходів.

Приклад 1. Підприємець є платником єдиного податку групи 2. Види діяльності, указані у Свідоцтві платника єдиного податку:

— «51.33.0 Оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, олією, тваринним маслом та жирами»;

— «52.27.1 Роздрібна торгівля молоком, молочними продуктами та яйцями»;

— «60.24.0 Діяльність автомобільного вантажного транспорту».

У березні 2012 року підприємець отримав такі доходи:

01.03.2012 р. — оплату від фізособи-підприємця Чумаченка В. А. за олію та масло тваринне — 1500 грн. (отримана на поточний рахунок підприємця);

02.03.2012 р. — оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 2000 грн. (отримана найманим працівником — продавцем у магазині);

06.03.2012 р. — оплату від підприємства «Промінь» за відвантажені йому яйця — 500 грн. (отримана на поточний рахунок підприємця);

06.03.2012 р. — оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 1700 грн. (отримана найманим працівником — продавцем у магазині);

06.03.2012 р. — безоплатно отримані товари (маргарин) на суму 300 грн.;

07.03.2012 р. — оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 2500 грн. (отримана найманим працівником — продавцем у магазині);

07.03.2012 р. — підприємець повернув покупцю раніше отриманий від нього аванс у зв'язку з розірванням договору — 1200 грн.;

12.03.2012 р. — оплату від громадянина Петренка А. Б. у зв'язку з продажем йому автомобіля — 48000 грн. отримані кошти — це «громадянський» дохід фізособи, а отже, такий дохід у підприємницькій діяльності не враховується (див. п. 292.1 ПКУ) та в Книзі обліку доходів не відображається;

12.03.2012 р. — оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 1350 грн. (отримана найманим працівником — продавцем у магазині);

12.03.2012 р. — закінчився строк давності (3 роки) за договором, за яким єдиноподатник не сплатив постачальнику, 750 грн.;

13.03.2012 р. — оплату від підприємства «Салют» — загальносистемника за транспортні послуги (договір на перевезення товару укладено від імені підприємця) — 3000 грн. Оплату отримано на поточний рахунок підприємця. Перевезення товару на підставі договору — це послуги. Незважаючи на те що послуги вантажних перевезень указані у Свідоцтві платника єдиного податку, слід пам'ятати, що єдиноподатники групи 2 не мають права надавати послуги загальносистемникам. А отже, дохід, отриманий за таким договором, має обкладатися єдиним податком за ставкою 15 %;

13.03.2012 р. — оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 1950 грн. (отримана найманим працівником — продавцем у магазині);

14.03.2012 р. — оплату від підприємства «Колос» — єдиноподатника за надане йому в оренду приміщення — 4000 грн. (договір оренди укладено від імені підприємця). Оплату отримано на поточний рахунок. Діяльність з надання в оренду нерухомості не вказана у Свідоцтві платника єдиного податку. Це означає, що дохід, отриманий за таким договором, повинен обкладатися єдиним податком за ставкою 15 % (навіть незважаючи на те, що нерухомість надана в оренду єдиноподатнику, що теоретично для групи 2 дозволено, але обов'язково має бути вказано у Свідоцтві);

14.03.2012 р. — оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 1500 грн. (отримана найманим працівником — продавцем у магазині).

Зразок заповнення Книги обліку доходів наведений на с. 26.

 

Зразок заповнення Книги обліку доходів

(для платників єдиного податку першої і другої груп

та платників єдиного податку третьої групи,

які не є платниками податку на додану вартість)

Дата

Дохід від провадження діяльності*

Дохід, що оподатковується за ставкою 15 %**

вартість проданих товарів, виконаних робіт, наданих послуг

вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг),
грн.

сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності,
грн.

всього, грн.
(гр. 4 + гр. 5 + гр. 6)

сума,
грн.

сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати,
грн.

скоригована сума доходу, грн. (гр. 2 - гр. 3)

вид доходу

сума, 
грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

01.03.2012

1500

1500

1500

02.03.2012

2000

2000

2000

06.03.2012

2200

2200

300

2500

07.03.2012

2500

1200

1300

1300

12.03.2012

1350

1350

750

2100

13.03.2012

1950

1950

1950

Дохід від діяльності, забороненої для єдиноподатників

3000

14.03.2012

1500

1500

1500

Дохід від діяльності, не вказаної в Свідоцтві платника єдиного податку

4000

Разом за березень 2012 року

13000

1200

11800

300

750

12850

7000

Разом за I квартал 2012 року

36000

1200

34800

1100

750

36650

7000

<…>

* Відповідно до пункту 293.2 та підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (крім доходу, що оподатковується за ставкою 15 %).

** Відповідно до підпунктів 2 — 4 пункту 293.4 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

 

Далі поговоримо про те, як заповнюється розділ II «Витрати» Книги обліку доходів і витрат (лише для єдиноподатників групи 3 — платників ПДВ).

У цьому розділі єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ відображають суми здійснених витрат, зокрема, на оплату товарів (робіт, послуг), виплату заробітної плати, сплату ЄСВ тощо.

Витрати єдиноподатника відображаються за датою списання коштів з його поточного рахунка або за датою оплати готівкою.

Зауважимо, що єдиноподатники мають право записувати до Книги витрати загальним підсумком за день за кожним видом витрат, не розшифровуючи в ній, кому і за що перераховано оплату (п. 5 Порядку № 1637(2)).

 

Таблиця 3

Порядок заповнення граф розділу II «Витрати» Книги обліку доходів і витрат

Код графи

Назва графи

1

2

1

Дата

У цій графі вказується дата запису. Тут проставляються дати всіх робочих днів підприємця, протягом яких було здійснено витрати.

Вихідні дні, а також дні, коли у підприємця не було витрат, тут не наводяться.

У цій графі також зазначається дата, на яку підбивається підсумок витрат за місяць, квартал, рік

2 — 3

Витрати, пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг)

2

вид витрат

До цієї графи записуються витрати на придбання товарів (робіт, послуг), наприклад:

— вартість оплачених постачальнику (підряднику) товарів (робіт, послуг) згідно з договором;

— митний збір;

— суми непрямих податків, сплачені у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), що не відшкодовуються підприємцю;

— транспортні витрати;

— витрати на страхування товару та інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг) та доведенням їх до стану, придатного для використання із запланованою метою.

Зверніть увагу: оскільки витрати підприємець може відображати загальним підсумком за день, у цій графі можна вказати відразу декілька видів витрат, перелічених вище (зрозуміло, якщо протягом дня було оплачено різні види витрат, наприклад, оплачено товари, оплачено транспортні послуги)

3

сума без ПДВ, грн.

У цій графі вказується підсумкова сума коштів, витрачена підприємцем протягом дня у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг). При цьому, щоб здійснити запис про витрати у графі 3 Книги, підприємцю не потрібно чекати моменту отримання доходу від продажу куплених товарів — достатньо одного лише факту сплати грошових коштів.

Інакше кажучи, записи до цієї графи повинні потрапляти за касовим методом: сплатив гроші — записав до графи 3 загальним підсумком за день.

Вартість придбаних товарів (робіт, послуг) записується без ПДВ.

Підтверджувати документально записи в цій графі Порядок № 1637(2) не вимагає. Проте настійно рекомендуємо потурбуватися про наявність документів за кожним видом витрат. Це убезпечить вас від можливих претензій податківців з приводу того, що бездокументні товари (роботи, послуги) могли бути отримані безоплатно або придбані у громадян без утримання з них ПДФО та відображення відповідних сум у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ тощо. До того ж, у єдиноподатника групи 3 — платника ПДВ обов'язково мають бути первинні документи на придбання товару (робіт, послуг), як мінімум, для підтвердження свого права на податковий кредит з ПДВ

4

Витрати на оплату праці найманих працівників, грн.

Якщо в підприємця є наймані працівники, то до цієї графи він записує суму нарахованої їм зарплати (без вирахування ПДФО та ЄСВ, тобто «грязну» суму). Запис здійснюється в день виплати зарплати

5

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, грн.

У цій графі, на наш погляд, слід відображати суму ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників (за аналогією з Книгою обліку доходів та витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, яку ведуть підприємці-загальносистемники).

Утім, назва самої графи 5 не унеможливлює вписування сюди й суми ЄСВ, сплаченої підприємцем за себе.

Запис до цієї графи здійснюється в день перерахування (сплати) ЄСВ на рахунки Пенсійного фонду.

Зверніть увагу: ЄСВ, утриманий із зарплати працівників, окремо у складі витрат відображати не можна, а отже, до цієї графи він не записується

6

Інші витрати, грн.

Тут указується сума інших витрат, пов'язаних з підприємницькою діяльністю єдиноподатника (наприклад, на рекламу, оренду, оплату вартості електроенергії, тепла, води, телефонного зв'язку, на передплату спеціалізованих періодичних видань, на сплату податків тощо)

7

Всього, грн. (гр. 3 + гр. 4 + гр. 5 + гр. 6)

У цій графі підраховується загальна сума витрат за день. Значення цієї графи є сумою значень граф 3, 4, 5 і 6 розділу II Книги обліку доходів і витрат

 

Розглянемо на прикладі, як заповнюється Книга обліку доходів і витрат.

Приклад 2. Підприємець є платником єдиного податку групи 3 та зареєстрований платником ПДВ. Види діяльності, указані у Свідоцтві платника єдиного податку:

— «51.33.0 Оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, олією, тваринним маслом та жирами»;

— «52.27.1 Роздрібна торгівля молоком, молочними продуктами та яйцями»;

— «60.24.0 Діяльність автомобільного вантажного транспорту».

У березні 2012 року у підприємця були такі операції:

01.03.2012 р. — отримано оплату від фізособи-підприємця Чумаченка В. А. за олію та масло тваринне — 1500 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 250 грн.) (отримано на поточний рахунок підприємця);

02.03.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 2100 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 350 грн.) (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

06.03.2012 р. — отримано оплату від підприємства «Промінь» за відвантажені йому яйця — 600 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 100 грн.) (отримано на поточний рахунок підприємця);

06.03.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 1800 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 300 грн.) (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

06.03.2012 р. — оплачено підприємцем молоко, молочні продукти та яйця, отримані від постачальників у лютому 2012 року, — 4200 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 700 грн.);

07.03.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 2400 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 400 грн.) (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

07.03.2012 р. — повернено покупцю раніше отриманий від нього аванс у зв'язку з розірванням договору — 1200 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 200 грн.);

07.03.2012 р. — нараховано та виплачено працівникам заробітну плату за лютий у розмірі 3000 грн. («грязна» сума);

07.03.2012 р. — перераховано ЄСВ за працівників до Пенсійного фонду в розмірі 1130 грн.;

12.03.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 1350 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 225 грн.) (отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

13.03.2012 р. — отримано оплату від підприємства «Салют» — загальносистемника за транспортні послуги (договір на перевезення товару укладено від імені підприємця) — 3000 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 500 грн.). Оплату отримано на поточний рахунок підприємця. Перевезення товару на підставі договору — це послуги. У принципі єдиноподатник групи 3 має право надавати ці послуги загальносистемникам (тобто це не заборонений для таких спрощенців вид діяльності), якщо вони вказані у Свідоцтві платника єдиного податку. Проте, припустимо, що в цій ситуації вантажні перевезення не вказані у Свідоцтві, тому, отримавши такий дохід, підприємець змушений буде з початку наступного календарного кварталу перейти на загальну систему оподаткування. Із доходу, який не вказано у Свідоцтві, єдиноподатники групи 3 сплачують єдиний податок за звичайними ставками. Тобто дохід, отриманий за договором перевезення вантажу, у цьому випадку має обкладатися єдиним податком за ставкою 3 % та вказуватися у графі 2 Книги обліку доходів і витрат;

13.03.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 1950 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 325 грн.)(отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

14.03.2012 р. — отримано оплату від громадян за продані їм у роздріб молоко, молочні продукти, яйця — 1500 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 250 грн.)(отримано найманим працівником — продавцем у магазині);

14.03.2012 р. — отримано оплату від підприємства «Сигма» за продані йому алкогольні напої в сумі 2760 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 460 грн.) (договір постачання укладено від імені підприємця). Оплату отримано на поточний рахунок. Оптовий продаж підакцизних товарів (алкогольні напої) заборонений для всіх єдиноподатників, тому такі доходи повинні обкладатися єдиним податком за ставкою 15 %;

14.03.2012 р. — перерахована орендна плата орендодавцю — підприємству «Веста» за оренду складу в сумі 3600 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 600 грн.).

Наведемо зразок заповнення Книги обліку доходів і витрат на с. 30.

Ось у такому порядку заповнюються книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат. Як бачите, усе доволі просто. Бажаємо зростання доходів, стабільності та тільки добрих новин!

 

Зразок заповнення Книги обліку доходів і витрат

(для платників єдиного податку третьої групи,
які є платниками податку на додану вартість)

І. Доходи

Дата

Дохід від провадження діяльності*

Дохід, що оподатковується за ставкою 15 % **

вартість проданих товарів, виконаних робіт, наданих послуг

вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг)
без ПДВ,
грн.

сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності,
без ПДВ,
грн.

всього, грн.
(гр.4 + гр. 5 + гр.6)

вид доходу

сума,
грн.

сума без ПДВ,
грн.

сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати без ПДВ,
грн.

скоригована сума доходу, грн.
(гр. 2 - гр. 3)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

01.03.2012

1250

1250

1250

02.03.2012

1750

1750

1750

06.03.2012

2000

2000

2000

07.03.2012

2000

1000

1000

1000

12.03.2012

1125

1125

1125

13.03.2012

4125

4125

4125

14.03.2012

1250

1250

1250

Дохід від діяльності, забороненої для єдиноподатників

2300

Разом за березень 2012 року

13500

1000

12500

12500

2300

Разом за I квартал 2012 року

45000

1000

44000

500

44500

2300

<…>

* Відповідно до підпункту 1 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу ХIV Податкового кодексу України (крім доходу, що оподатковується за ставкою 15 %).

** Відповідно до підпунктів 2 — 4 пункту 293.4 статті 293 глави 1 розділу ХIV Податкового кодексу України.

 

ІІ. Витрати

Дата

Витрати, пов’язані з придбанням товарів
(робіт, послуг)

Витрати на оплату праці найманих працівників,
грн.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування,
грн.

Інші витрати,
грн.

Всього, грн.
(гр.3 + гр.4 +
+ гр.5 + гр.6.)

вид витрат

сума без ПДВ,
грн.

1

2

3

4

5

6

7

<…>

06.03.2012

Сплата за товари

3500

3500

07.03.2012

3000

1130

4130

14.03.2012

3000

3000

Разом за березень 2012 року

3500

3000

1130

3000

10630

Разом за I квартал 2012 року

18500

9000

3390

9200

40090

<…>

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі