Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Повернення відремонтованих (поліпшених) основних засобів орендодавцю після закінчення договору оренди

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення відремонтованих (поліпшених) основних засобів орендодавцю після закінчення договору оренди

 

Підприємство-орендар провело поточний ремонт орендованого устаткування та поліпшення приміщення, узятого в оренду. У податковому обліку 10 % «ремонтний» ліміт уже вичерпано, у зв’язку з чим з витрат на ремонти та поліпшення орендарем було створено окремі об’єкти основних засобів, які амортизувалися. Які податкові наслідки виникнуть у орендаря при поверненні після закінчення договору оренди таких відремонтованих (поліпшених) об’єктів орендодавцю? Чи буде при їх отриманні у свою чергу в орендодавця виникати «податковий» дохід, якщо витрати на ремонти та поліпшення орендарю не компенсуються?

(м. Харків)

 

Насамперед нагадаємо, що податковий облік витрат на ремонти та поліпшення орендованих основних засобів (ОЗ) регулюється пп. 146.19 — 146.20 ПКУ та передбачає: якщо договір оренди зобов’язує або дозволяє орендарю проводити ремонти та/або поліпшення орендованих об’єктів, то орендар в податковому обліку керується «ремонтними» правилами пп. 146.11 — 146.12 ПКУ та має право:

— суму «ремонтних» витрат у межах 10 % «ремонтного» ліміту віднести до складу «податкових» витрат (п. 146.12 ПКУ);

із суми «ремонтних» витрат, що перевищують 10 % «ремонтний» ліміт, сформувати окремий об’єкт ОЗ тієї групи, до якої належить сам об’єкт ОЗ, що орендується, та амортизувати його в податковому обліку (пп. 146.11, 146.19 ПКУ) протягом строку оренди, однак не менше мінімально допустимих строків, установлених п. 145.1 ПКУ (як випливає із запитання, саме в такий спосіб і відобразило витрати на ремонти та поліпшення в податковому обліку підприємство-орендар, 10 % «ремонтний» ліміт в якого виявився вичерпаним).

У подальшому при поверненні орендованого майна орендодавцю після закінчення договору оренди орендар згідно з п. 146.20 ПКУ користується правилами, установленими п. 146.16 ПКУ для заміни (ліквідації) основних засобів. Тобто в періоді повернення орендар має право в податковому обліку віднести до складу «податкових» витрат різницю між сумою вартості, що амортизується, кожного із «ремонтних» об’єктів ОЗ та сумою накопиченої за ними амортизації (з уключенням такої суми до складу інших «податкових» витрат та відображенням за рядком 06.4.16 додатка ІВ до рядка 06.4 декларації з податку на прибуток; докладніше про ліквідацію основних засобів див. також статтю «Ліквідація основних засобів: порядок відображення в обліку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 94, с. 19).

Крім того, у разі повернення орендодавцю «поліпшених» об’єктів (тобто тих об’єктів, щодо яких орендарем проводилися поліпшення — модернізація, модифікація, дообладнання, добудова, реконструкція тощо, що спричинюють збільшення майбутніх економічних вигод — без компенсації таких витрат орендодавцем), слід мати на увазі, що:

при передачі орендодавцю таких поліпшень у орендаря (платника ПДВ) виникає необхідність у нарахуванні (як при безоплатній передачі) податкових зобов’язань з ПДВ за ставкою 20 % — виходячи із залишкової вартості переданих поліпшень, проте не нижче звичайних цін (п. 188.1 ПКУ); звичайною ціною в такому разі може, наприклад, вважатися ринкова вартість, у розмірі якої може бути оцінено поліпшення на момент передачі орендодавцю;

— у свою чергу при отриманні таких «поліпшених» об’єктів орендодавець згідно з п. 146.20 ПКУ не змінює вартість, що амортизується, та не збільшує витрати на суму витрат, понесених орендарем на поліпшення, проте при цьому повинен буде (як при безоплатному отриманні, згідно з п.п. 135.5.4, п. 137.10 ПКУ) показати «податкові» доходи виходячи з вартості поліпшень, отриманих безоплатно.

Підкреслимо: усе викладене стосується передачі орендодавцю саме поліпшень (коли орендодавець отримує «поліпшений» об’єкт — тобто економічну вигоду) і не стосується, наприклад, звичайних ремонтних витрат з підтримання об’єктів у робочому стані (обов’язок зі здійснення яких згідно зі ст. 776 ЦКУ покладається на орендаря і до збільшення майбутніх економічних вигод від використання об’єкта не приводить — адже в такому разі фактично об’єкт повертається орендодавцю в тому ж «робочому» вигляді, а отже, жодного доходу орендодавець при цьому не отримує; до речі, відсутність «податкових» доходів у орендодавця в такому разі підтверджує і консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 37, с. 7). Докладніше про ремонти та поліпшення див. також статтю «Ремонти та поліпшення орендованих основних засобів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 68, с. 33.

Приклад . Підприємство-орендар здійснило поточний ремонт орендованого устаткування (вартість поточного ремонту — 1080 грн., у тому числі ПДВ — 180 грн.), а також поліпшення приміщення, що орендується під офіс (вартість поліпшень — 7200 грн., у тому числі ПДВ — 1200 грн.). Можливість проведення орендарем ремонтів та поліпшень передбачена договором оренди. Витрати на проведення ремонтів та поліпшень орендодавець не компенсує. Після закінчення договору оренди устаткування та поліпшене приміщення повертаються орендодавцю (залишкова вартість поліпшень приміщення на момент їх передачі орендодавцю — 4600 грн., що відповідає їх звичайній ціні — ринковій вартості).

В обліку сторін операції відобразяться так:

 

Ремонти та поліпшення орендованих ОЗ без відшкодування витрат орендарю
та з передачею орендодавцю поліпшень після закінчення договору оренди

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

В орендаря

1

Відображено витрати орендаря:

— на поточний ремонт орендованого устаткування

23, 91, 92, 93

631

900

—*

641

631

180

631

311

1080

— на поліпшення орендованого приміщення

153**

631

6000

—*

641

631

1200

631

311

7200

117

153

6000

2

Щомісячно за створеним (з витрат на поліпшення орендованого приміщення) об’єктом інших необоротних матеріальних активів нараховано амортизацію

92

132

25
(умовно)

25*

* У податковому обліку, оскільки 10 % «ремонтний» ліміт уже вичерпано, орендар із понадлімітних витрат на ремонт та поліпшення створює окремі об’єкти ОЗ групи 3 «Будівлі» та групи 4 «Машини та обладнання», що підлягають амортизації (тому в податковому обліку, на відміну від бухгалтерського, також підлягатиме «податковій» амортизації і об’єкт ОЗ групи 4, створений із понадлімітних витрат на поточний ремонт орендованого устаткування).
** Згідно з п. 8 П(С)БО 14 витрати на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізацію, дообладнання, добудову, реконструкцію тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта, відображаються орендарем як капітальні інвестиції на створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів (Дт 153 — тобто капіталізуються).

3

При передачі поліпшень після закінчення договору оренди:

— списано суму нарахованої амортизації (зносу) за об’єктом інших необоротних матеріальних активів

132

117

1400

— віднесено на витрати залишкову вартість об’єкта інших необоротних матеріальних активів

976

117

4600

4600*

— нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

976

641**

920

* При поверненні орендодавцю поліпшених ОЗ орендар, керуючись пп. 146.20, 146.16 ПКУ, відносить до складу «податкових» витрат різницю між сумою вартості, що амортизується, об’єкта ОЗ групи 3 (створеного з понадлімітних витрат на поліпшення) та сумою нарахованої за ним амортизації. Також аналогічна різниця потрапляє до складу «податкових» витрат і за об’єктом ОЗ групи 4, створеним з понадлімітних витрат на ремонт (припустимо, на момент передачі вона становить 120 грн., тобто її орендар також уключає до «податкових» витрат).
** Щодо поліпшень, які передаються орендодавцю без відшкодування (тобто безоплатно), орендарю згідно з п. 188.1 ПКУ слід нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайної (ринкової) вартості поліпшень на момент їх передачі орендодавцю (яка, припустимо, відповідає їх залишковій вартості — тобто виходячи з 4600 грн.).

В орендодавця

1

Відображено поліпшення, що отримано від орендаря безоплатно та приводять до збільшення майбутніх економічних вигод

152

424

4600

4600*

—*

2

Збільшено вартість об’єкта оренди на вартість поліпшень

10

152

4600

3

Щомісячно за отриманими поліпшеннями:

— нараховано амортизацію

23, 91, 92, 93

131

сума амортизації

— у сумі нарахованої амортизації визнано дохід

424

745

сума амортизації

* З урахуванням положень пп. 135.5.4 і 137.10 ПКУ орендодавець при отриманні від орендаря «поліпшеного» об’єкта оренди на вартість здійснених орендарем поліпшень збільшує «податкові» доходи як за безоплатно отриманими. При цьому згідно з п. 146.20 ПКУ в податковому обліку орендодавець не змінює вартість ОЗ, що амортизується, або витрати на суму витрат на поліпшення, понесених орендарем.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі