Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Неприбуткова організація здає в оренду приміщення: чи буде дохід?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Неприбуткова організація здає в оренду приміщення: чи буде дохід?

 

Неприбуткова організація здає в оренду приміщення відповідно до договору, що передбачає щомісячну оплату. Підкажіть, чи потрібно такій організації обкладати отримані кошти податком на прибуток?

(м. Донецьк)

 

Доходи неприбуткових організацій здебільшого звільняються від оподаткування: їх перелік у розрізі таких організацій наведено в пп. 157.2 — 157.9 ПКУ. При цьому для окремих категорій неприбутковиків у складі звільнених доходів названо в тому числі і ті, що отримані від їх основної діяльності (саме вона вказується у відповідному полі реєстраційної заяви за формою № 1-РН). Такою, у свою чергу, визнається (п. 157.15 ПКУ):

1) діяльність, що вважається основною для певної категорії неприбутковиків відповідно до закону, під регулювання якого вона підпадає: наприклад, Закону про благодійництво для благодійних організацій;

2) продаж товарів (робіт, послуг), що пропагують принципи та ідеї, для захисту яких створювалася організація та які тісно пов’язані з її основною діяльністю, але лише за умови, що ціна таких товарів (робіт, послуг) нижче звичайної або регулюється державою.

При цьому не належать до основної діяльності операції неприбутковиків, названі в пп. «в» — «ґ» п. 157.1 ПКУ, з передачі товарів, виконання робіт, надання послуг особам, відмінним від їх засновників (членів, учасників). Крім того, установчі документи неприбутковиків мають містити вичерпний перелік здійснюваних ними видів діяльності, що не передбачають отримання прибутку згідно з профільним законодавством (в іншому разі податківці можуть виключити організацію з Реєстру на підставі п. 1 розд. IV Положення № 37). Проте зверніть увагу: ідеться саме про спрямованість на отримання прибутку, тоді як отримувати дохід неприбутковикам не заборонено, про що також див. ухвалу ВАСУ від 02.09.2010 р. у справі № К-24154/07.

Викладені вище положення дозволяють нам висунути гіпотезу про те, що дохід від надання в оренду приміщення неприбутковою організацією може звільнятися від оподаткування, але лише за умови, що така діяльність:

1) відповідає профільному законодавству (як мінімум, вона не повинна бути спрямована на отримання прибутку);

2) указана в установчих документах;

3) є основною з точки зору п. 157.15 ПКУ (у тому числі вказана у відповідному полі реєстраційної заяви за формою № 1-РН), причому доходи від такої діяльності має бути названо в пп. 157.2 — 157.9 ПКУ в числі звільнених.

У свою чергу, якщо хоча б одна із зазначених умов не дотримується, то отриманий дохід доведеться оподаткувати (про порядок оподаткування див. далі, а також у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 94; № 44).

Для спрощення розуміння цієї думки наведемо такий приклад. При цьому тут ми зупинимося на бюджетниках, тоді як питання про оподаткування орендних доходів благодійних організацій докладно розглядалося в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 44, с. 32. Відповідно до п.п. «а» п. 157.1 ПКУ бюджетників віднесено до неприбуткових організацій (ознака неприбутковості «0001» — «0004»). Можливість надання ними майна в оренду підтверджується в тому числі ч. 4 ст. 13 БКУ, де передбачено, що плата за оренду майна бюджетників уключається до складу їх власних надходжень, зокрема надходжень за послуги, що надаються бюджетниками відповідно до законодавства. У свою чергу, серед звільнених доходів таких осіб названо кошти/майно, що надходять як компенсація вартості наданих послуг, пов’язаних з основною статутною діяльністю (п. 157.2 ПКУ). Наведена інформація дозволяє нам зробити висновок, що орендні доходи бюджетників (у частині, що надходить їм) можуть звільнятися від оподаткування (водночас подібні доходи мають зараховуватися до складу відповідних кошторисів та використовуватися виключно для фінансування їх видатків). На щастя, ДПСУ прямо підтверджує цей висновок (див. лист ДПСУ від 19.09.2011 р. № 299/5/15-1415 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 44, Єдину базу податкових знань, розділ 110.26), проте додаючи при цьому, що орендні доходи таких осіб у Податковому звіті про використання коштів неприбуткових установ та організацій (далі — Звіт) повинні відображатися за рядком 1.3.7 «Інші надходження, що зараховуються до складу кошторисів (на спеціальні рахунки)».

Водночас попереджаємо : незважаючи на наявність формальних підстав для звільнення орендних доходів неприбутковиків від оподаткування (звісно, при дотриманні вказаних вище умов), використовувати його слід дуже обережно та, бажано, за наявності індивідуальної податкової консультації (або ліберального роз’яснення, як у випадку з бюджетниками, про що див. вище). Річ у тім, що відносно інших категорій неприбутковиків податківці можуть зайняти фіскальну позицію, про що свідчить інше роз’яснення в Єдиній базі податкових знань (розділ 110.26). У ньому вони доходять категоричного висновку: зокрема, про необхідність оподаткування доходів неприбутковиків (безвідносно будь-якої їх категорії) від здавання майна в оренду. Хоча, на нашу думку, висновки цієї консультації застосовні лише до тих організацій, для яких діяльність з надання майна в оренду не є звільненою відповідно до зазначених вище умов.

Тепер розглянемо порядок відображення доходів/витрат при здаванні майна в оренду в податковому обліку, що доцільно зробити в розрізі оподатковуваних та неоподатковуваних доходів:

1) якщо доходи від здавання майна в оренду звільняються від оподаткування, то такі доходи та пов’язані з ними витрати відображаються на дату надходження/витрачання коштів, що також підтверджує і ДПСУ (див. Єдину базу податкових знань, розділ 110.26). При цьому у Звіті доходи необхідно показати в його частині I у відповідному для певної неприбуткової організації рядку, який призначено для відображення доходів від основної діяльності (крім бюджетників, про що див. вище). У свою чергу, витрати, пов’язані з цією діяльністю, найлогічніше вносити до рядка 9.2 частини I Звіту (за винятком бюджетників), залежно від мети, з якою приміщення здається в оренду ;

2) якщо доходи підлягають оподаткуванню, то їх слід визнавати в загальному порядку (див. Єдину базу податкових знань, розділ 110.26). У зв’язку з цим доходи від здавання майна в оренду відображатимуться за датою нарахування орендного платежу, а пов’язані з ними витрати — за датою збільшення доходів, але в сумі, що їх не перевищує (п. 157.11 ПКУ). При цьому до «пов’язаних» витрат у контексті здавання приміщення в оренду найлогічніше віднести витрати з прибирання приміщення, на оплату комунальних послуг тощо. У Звіті для відображення таких доходів/витрат передбачено частину II, зокрема, доходи вносяться до рядка 10, а витрати — до рядка 11.

Наведемо приклад. Благодійна організація з IV кварталу 2012 року здає в оренду приміщення. При цьому дохід від такої оренди (становить 500 грн./міс.), з урахуванням наведених вище положень, звільняється від оподаткування. У звітному періоді було понесено витрати на сплату комунальних платежів (450 грн.). У такому разі за відсутності інших доходів та витрат, Звіт має бути заповнено так (див. про це на с. 25):

 

Витяг із Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ
та організацій

Показники

Код рядка

Наростаючим
підсумком з початку звітного (податкового) року

I частина

Доходи неприбуткових установ (організацій), включених до Реєстру неприбуткових установ
та організацій відповідно до підпункту «б»
пункту 157.1 статті 157 розділу III Кодексу (ознака неприбутковості з 0005 — 0008 та 0014)

(сума рядків 2.1 — 2.5)

2

500

<…>

<…>

<…>

надходження від ведення основної діяльності з урахуванням положень пункту 157.13 статті 157 розділу III Кодексу, у тому числі

2.3

500

сума коштів

2.3.1

500

<…>

<…>

<…>

Загальна сума профінансованих видатків неприбуткової установи (організації), крім бюджетних установ (організацій)

(сума рядків 9.1, 9.2)

9

450

витрати, що здійснюються неприбутковими організаціями для виконання діяльності, визначеної для них як основна законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації

(сума рядків 9.2.1 — 9.2.9)

9.2

450

для провадження благодійної діяльності

9.2.1

450

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі