Теми статей
Обрати теми

ПДВ. У разі ПДВ-реєстрації із середини місяця перехідні правочини слід оподатковувати залежно від дати першої події

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

У разі ПДВ-реєстрації із середини місяця перехідні правочини слід оподатковувати залежно від дати першої події

 

Орендодавця зареєстровано платником ПДВ з 23 листопада 2012 року. У такому разі потрібно обкладати ПДВ усю суму орендної плати за листопад чи тільки частину, що припадає на період після ПДВ-реєстрації?

(м. Львів)

 

У загальному випадку ПДВ зобов’язані нараховувати лише зареєстровані платники (п. 201.8 ПКУ). При цьому в частині операцій (їх частин), що почалися та закінчилися до такої реєстрації, як і щодо операцій, які розпочалися вже після ПДВ-реєстрації, запитань, як правило, не виникає. Вони з’являються лише в частині перехідних правочинів (на деякі з них ми відповідали зовсім недавно, про що див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 73, с. 20). Запитання, що розглядається сьогодні, — одне з найбільш поширених. Для відповіді на нього необхідно пригадати, що з точки зору ПДВ, оренда вважається постачанням послуг (п.п. 14.1.185 ПКУ) і за умови розташування місця такого постачання на митній території України включається до об’єкта оподаткування (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). При цьому будь-якого розподілу таких постачань у пропорціях «до реєстрації» та «після реєстрації» ПКУ не передбачає, а тому вони, як правило, підпадають під обкладення ПДВ у повному обсязі.

Разом з тим вказаний порядок буде дотримуватись не завжди: у деяких ситуаціях такі постачання можуть обкладатись частково або ж зовсім не обкладатись. Річ у тім, що зобов’язання з ПДВ виникають лише при настанні певної події, здебільшого першої (п. 187.1 ПКУ): оплати або, у контексті оренди, оформлення акта. Причому саме на цю подію необхідно орієнтуватися при визначенні податкових наслідків. Стосовно запитання, що розглядається, це означає: якщо, наприклад, до ПДВ-реєстрації орендодавець отримав часткову передоплату, то в подальшому обкладенню ПДВ підлягає лише та частина орендного платежу, яка не була охоплена такою передоплатою.

Правильність цього підходу підтверджує і ДПСУ (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.25). До речі, аналогічне правило діє і в інших ситуаціях: наприклад, при запровадженні або скасуванні ПДВ-пільг (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 93, с. 27), унесенні змін до об’єкта оподаткування (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 49, с. 5).

На додаток до викладеного варто зауважити, що в подібній ситуації перший звітний період для цілей ПДВ охоплюватиме частину листопада (з моменту реєстрації) та весь грудень (п.п. «а» п. 202.1 ПКУ). Незважаючи на це, орендодавцю доведеться подати до органів ДПС два реєстри виданих та отриманих податкових накладних — окремо за частину листопада (без декларації, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем листопада) та грудень (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 91, с. 13).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі