Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Наслідки з ПДВ при ввезенні/вивезенні об’єкта за договором оперативного лізингу з нерезидентом

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Наслідки з ПДВ при ввезенні/вивезенні об’єкта за договором оперативного лізингу з нерезидентом

 

Наше підприємство планує взяти в оренду майно від нерезидента. Коли потрібно сплачувати імпортний ПДВ та чи можна віднести його суму до складу податкового кредиту? Чи спричинює повернення такого майна після закінчення строку оренди податкові наслідки?

(м. Харків)

 

Увезення . У загальному випадку операції з увезення товарів на митну територію України обкладаються ПДВ (п.п. «в» п. 185.1 ПКУ) — причому незалежно від підстав такого ввезення: придбання, оренда тощо (винятки передбачено кількома митними режимами та нормами ПКУ, про деякі з яких див. далі). Зобов’язання з ПДВ в подібній ситуації виникають, як правило, за датою подання митної декларації* (п. 187.8 ПКУ). У свою чергу, базою оподаткування вважається договірна вартість об’єктів, але не нижче митної вартості з урахуванням мита та акцизного податку (крім винятків, передбачених ст. 191 ПКУ). Сума ПДВ здебільшого сплачується до або в день подання митної декларації (п. 206.1 ПКУ). При цьому, якщо особа є платником ПДВ, додатково розкривати суму податкових зобов’язань в декларації з ПДВ не потрібно.

* Водночас ПКУ передбачено певні винятки: наприклад, при ввезенні товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях — у такому разі моментом виникнення зобов’язань з ПДВ вважатиметься дата подання митному органу документа, що замінює митну декларацію (п.п. 191.1.2 ПКУ).

Разом із тим, як уже зазначалося, в окремих випадках увезення товарів ПДВ не обкладається: наприклад, якщо вони поміщаються в митний режим тимчасового ввезення (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 61, с. 27). Цей режим дозволяє застосувати умовне повне (допускається при ввезенні дуже обмеженого переліку товарів) або часткове звільнення від ПДВ. У контексті ситуації, що розглядається, як правило, матиме місце останнє, при цьому воно передбачає необхідність сплати 3 % від суми митних платежів (уключаючи і ПДВ) за кожний повний або неповний календарний місяць заявленого строку перебування на митній території України (ч. 2 ст. 106 МКУ).

Тепер розберемося з тим, чи маємо ми право віднести суму ПДВ, сплачену при ввезенні орендованого товару, до складу податкового кредиту. Відповідь на це запитання дає п. 198.1 ПКУ, згідно з яким до підстав для відображення останнього належить і ввезення необоротних активів (у тому числі в режимі тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням) згідно з договорами оперативного/фінансового лізингу, але лише за умови їх використання в операціях, що обкладаються ПДВ, у межах господарської діяльності** (див. «Вісник податкової служби України», 2012, № 13, с. 36). Право на відображення цієї суми в обліку виникає за датою подання митної декларації (пп. 198.2 і 187.8 ПКУ) — тобто одночасно з виникненням податкових зобов’язань. У декларації з ПДВ сума податкового кредиту вказується в рядку 12.1 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 91, с. 13).

** Хоча, нагадаємо, у докодексний період податківці, ґрунтуючись на відсутності в Законі про ПДВ прямого дозволу для відображення податкового кредиту при ввезенні товарів згідно з договорами лізингу, виступали проти (див. лист ДПАУ від 07.04.2011 р. N 9887/7/16-1517-26), до речі, неправомірно.

Вивезення . Повернення об’єкта оперативного лізингу, що супроводжується його вивезенням за межі митної території України, може здійснюватися в митних режимах реекспорту (якщо операція відповідає умовам, передбаченим у ст. 86 МКУ) або експорту. При цьому п.п. «г» п. 185.1 ПКУ установлено, що вивезення товару (у тому числі в названих митних режимах) вважається об’єктом обкладення ПДВ. Щодо ставки податку, то якщо вивезення здійснюється в митному режимі:

1) експорту — застосовуватися має ставка 0 % (абз. «а» п.п. 195.1.1 і п. 206.4 ПКУ);

2) реекспорту — застосовується звільнення від оподаткування (п. 206.5 ПКУ), а якщо повернення здійснюється на підставі та за дотримання умов, названих у п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ (у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору), — операція підлягає оподаткуванню за ставкою 0 % (абз «б» п.п. 195.1.1 ПКУ).

Обрання того чи іншого митного режиму при вивезенні товару безпосередньо впливає на долю відображеного при ввезенні податкового кредиту. Так, якщо об’єкт вивозиться в режимі експорту або реекспорту згідно з п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ (тобто із застосуванням нульової ставки), то наслідків не буде . Проте якщо має місце реекспорт, звільнений від оподаткування, то платнику, зважаючи на використання об’єкта в операції, що не обкладається ПДВ, доведеться відобразити умовне постачання (п.п. «б» п. 198.5 ПКУ). Водночас, податківцям і цього здалося замало: вони вважають, що умовне постачання доведеться відобразити в будь-якому разі (див. «Вісник податкової служби України», 2012, № 13, с. 36, а також Єдину базу податкових знань, розділ 130.31), ґрунтуючись на тому, що повернення об’єкта оперативного лізингу виведено з об’єкта обкладення ПДВ. Звісно, такі висновки помилкові. Річ у тім, що податківці посилалися на загальне правило п.п. 196.1.2 ПКУ, тоді як цю операцію необхідно розглядати крізь призму спеціальної норми п.п. «г» п. 185.1 ПКУ, яка передбачає, що вивезення майна за межі митного кордону України є об’єктом оподаткування.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі