Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Повернення об’єкта фінлізингу: для лізингоотримувача — постачання, що обкладається ПДВ, для лізингодавця — придбання

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення об’єкта фінлізингу: для лізингоотримувача — постачання, що обкладається ПДВ, для лізингодавця — придбання

 

Лізингоотримувач у зв’язку з розірванням договору фінлізингу повертає об’єкт лізингодавцю. Які наслідки для лізингоотримувача спричинює подібна операція? Крім того, чи має право лізингодавець відобразити податковий кредит?

(м. Харків)

 

Лізингоотримувач . Як відомо, одним із ключових об’єктів обкладення ПДВ є операції з постачання товарів. При цьому п.п. «а» п. 185.1 ПКУ прямо називає серед них передачу об’єкта фінансового лізингу лізингоотримувачу. У свою чергу, про повернення майна в зазначеному пункті немає жодного слова, що, однак, не свідчить про випадання операції, що розглядається, з-під оподаткування. Найбільш просте підтвердження цьому знаходимо в абз. «а» п.п. 14.1.191 ПКУ, де ця операція визнається постачанням, у зв’язку з чим вона підлягає обкладенню ПДВ на загальних підставах (звісно, якщо лізингоотримувач є платником ПДВ, в іншому разі ця операція має бути врахована при визначенні обсягу постачань для обов’язкової реєстрації ПДВ).

При визначенні дати відображення зобов’язань з ПДВ лізингоотримувачу слід орієнтуватися на загальні правила — причому в нашому випадку нею буде дата повернення майна (оскільки про дату оплати говорити не доводиться).

Що стосується бази оподаткування, то її також логічно виводити із загальних правил (абз. 1 п. 188.1 ПКУ), згідно з якими вона, зважаючи на відсутність у цьому випадку договірної вартості, має розраховуватися виходячи зі звичайних цін. Усупереч цьому ДПСУ вважає інакше (див. лист ДПАУ від 29.04.2011 р. № 12261/7/16-1517-26 — див. далі): на думку цього відомства, вона повинна визначатися на рівні лізингових платежів у частині компенсації вартості об’єкта фінлізингу, не сплачених на дату його повернення (п. 153.7 ПКУ). При цьому, хай цей висновок і не випливає з ПКУ, проте, вважаємо, він цілком допустимий, тим більше враховуючи аналогію пп. 153.7 і 189.5 ПКУ.

Таким чином, при поверненні об’єкта фінлізингу лізингодавцю лізингоотримувач зобов’язаний нарахувати зобов’язання з ПДВ (у зазначеному вище порядку) та скласти податкову накладну, за необхідності зареєструвавши її. При цьому, якщо в момент отримання об’єкта фінлізингу лізингоотримувач уключив «вхідний» ПДВ до складу податкового кредиту, умовне постачання відображати не потрібно. На щастя, податківці з наданим висновком погоджуються (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.18).

Лізингодавець . Операцію з повернення об’єкта фінлізингу можна визнати придбанням лише умовно, що безпосередньо впливає на долю податкового кредиту. Водночас, слід віддати належне податківцям: у цьому питанні вони виявили послідовність та підтвердили право лізингодавця на формування податкового кредиту (див. лист ДПАУ від 29.04.2011 р. № 12261/7/16-1517-26 — див. далі). При цьому, вочевидь, від лізингодавця, як і при звичайній купівлі, потрібне дотримання умов (1) про використання об’єкта фінлізингу в операціях, що обкладаються ПДВ, у межах господарської діяльності та (2) наявності податкової накладної, коректно заповненої та за необхідності зареєстрованої. Водночас, на думку ДПСУ, при визначенні суми податкового кредиту орієнтуватися в такому разі потрібно на суму лізингових платежів у частині компенсації вартості об’єкта, не сплаченої на момент його повернення (п. 153.7 ПКУ).

На завершення варто зауважити: якщо лізингоотримувач порушить приписи п. 201.1 ПКУ та не складе податкову накладну (складе її з порушеннями, не зареєструє у разі обов’язковості такої реєстрації), то лізингодавець зможе відобразити податковий кредит на підставі скарги — адже сьогодні додавати до неї копії документів, що свідчать про сплату податку (якої в цій ситуації не буде), не обов’язково: у такому разі достатньо буде додати копії первинних документів, що підтверджують отримання об’єкта (п. 201.10 ПКУ).


Витяг із листа ДПАУ від 29.04.2011 р. № 12261/7/16-1517-26

<…>

Для випадків повернення лізингоотримувачем об’єкта фінансового лізингу лізингодавцю без придбання такого об’єкта у власність ціна такого об’єкта може визначатися за правилами, встановленими п. 153.7 ПКУ, а саме на рівні лізингових платежів у частині компенсації вартості об’єкта фінансового лізингу, що є несплаченими за такий об’єкт лізингу на дату його повернення. При цьому з метою формування лізингодавцем податкового кредиту по об’єкту фінансового лізингу, який повертається лізингоотримувачем, саме ця ціна визначатиметься як звичайна.

<…>


 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі