Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Чи може займатися суборендою фізособа-підприємець, перебуваючи в групі 2 платників єдиного податку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи може займатися суборендою фізособа-підприємець, перебуваючи в групі 2 платників єдиного податку

 

Чи має право фізична особа — підприємець, яка є платником єдиного податку другої групи, здавати об’єкт нерухомості, що нею орендується, в суборенду? Чи не порушуються в цьому випадку умови перебування в другій групі платників єдиного податку?

(м. Дніпропетровськ)

 

Почнемо з того, що фізична особа — підприємець, яка перебуває у групі 2 платників єдиного податку, має право надавати нерухомість в оренду, якщо нею дотримуються критерії, установлені ст. 291 ПКУ:

1) не використовується праця найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із нею у трудових відносинах, протягом календарного року одночасно не перевищує 10;

2) обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1000000 грн.;

3) нерухоме майно надається в оренду (група 70.2 КВЕД ДК 009:2005) у таких межах:

— земельні ділянки загальною площею не більше 0,2 гектара;

— житлові приміщення та/або їх частини загальною площею не більше 100 квадратних метрів;

— нежитлові приміщення (споруди, будівлі)
та/або їх частини загальною площею не більше 300 квадратних метрів;

4) нерухоме майно надається іншим єдиноподатникам або фізособам (населенню). Якщо орендарем є юридична особа — платник податку на прибуток, неприбуткова організація або фізична особа — підприємець на загальній системі (тобто не єдиноподатник), здавати нерухомість в оренду, перебуваючи у групі 2, не можна.

Крім того, для єдиноподатників групи 2 існує ще одне обмеження: їм не можна надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна. При цьому посередницькі послуги з оренди вказані у КВЕД (як у старому, так і в новому):

КВЕД ДК 009:2005 — 70.31 «Діяльність агентств нерухомості» (з 31.12.2012 р. цей КВЕД втратить чинність);

КВЕД ДК 009:2010 — 68.31 «Агентства нерухомості» (цей КВЕД з 01.01.2013 р. прийде на зміну КВЕД ДК 009:2005).

Як бачимо, посередництво при оренді — це ріелтерські послуги агентств нерухомості. До звичайної оренди такі послуги не мають жодного відношення. Не є вони і послугами суборенди.

Так, посередницькі послуги з оренди передбачають, що посередник за плату знаходить орендаря для орендодавця або орендодавця для орендаря, які й укладають між собою договір оренди. При суборенді ж суб’єкт господарювання здає майно у піднайм (укладає договір суборенди) від свого імені, тобто орендодавцем за таким договором виступає особа, яка сама є орендарем майна. У свою чергу, суборендар перебуває у правовідносинах тільки з орендарем за основним договором і не має жодного правового зв’язку з орендодавцем.

Згідно з ч. 3 ст. 774 ЦКУ до договору суборенди застосовуються положення про договір оренди. Тобто всі вимоги, що стосуються договору оренди, актуальні і щодо договору суборенди.

У КВЕД (як у старому, так і в новому) оренда та суборенда записані за одним і тим самим кодом, який, крім здавання в оренду власної нерухомості, уключає також:

здавання в суборенду житлової та нежитлової нерухомості, земельних ділянок (див. КВЕД ДК 009:2005 (старий) — код 70.20.0 «Здавання в оренду власного нерухомого майна»);

здавання в оренду орендованого нерухомого майна (див. КВЕД ДК 009:2010 (новий) — код 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна»).

Тобто суборенда — це та ж оренда, що не має нічого спільного з посередницькими операціями з нерухомістю (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005, група 68.31 КВЕД ДК 009:2010), здійснювати які єдиноподатникам групи 2 заборонено ч. 5 п.п. 2 п. 291.4 ПКУ.

Хоча слід попередити: податківці, судячи з консультації, опублікованої в журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 39, с. 39, усе ж намагаються ототожнити послуги зі здавання в оренду орендованого нерухомого майна (група 68.20 КВЕД ДК 009:2010) з посередницькими послугами з купівлі, продажу, оренди нерухомого майна, надання яких входить до компетенції агентств нерухомості (група 68.31 КВЕД ДК 009:2010), з тим щоб закрити доступ підприємцям, які надають ці суборендні послуги, до групи 2 платників єдиного податку.

Такий підхід контролерів абсолютно неправомірний. Тому ще раз підкреслимо: займатися суборендою фізособі-єдиноподатнику, яка перебуває в групі 2, можна (при дотриманні встановлених єдиноподаткових критеріїв, обмеження щодо сумарної площі всіх об’єктів, що здаються, а також за умови, що послуги із суборенди надаватимуться іншим єдиноподатникам та/або населенню).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі