Теми статей
Обрати теми

Бухоблік. Орендар не може застосувати податковий підхід до обліку «ремонтних» витрат у бухобліку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Орендар не може застосувати податковий підхід до обліку «ремонтних» витрат у бухобліку

 

Орендар здійснив ремонт узятого в оренду об’єкта основних засобів. У податковому обліку витрати на ремонт у межах 10 % «ремонтного» ліміту було віднесено орендарем до складу «податкових» витрат, а із суми перевищення створено окремий об’єкт, що підлягає «податковій» амортизації. Чи може орендар (для зближення двох обліків) так само врахувати витрати на ремонт орендованого об’єкта і в бухгалтерському обліку, тобто відобразити їх за правилами, установленими податковим законодавством (уключити до витрат лише суму в межах 10 % ліміту, а в сумі перевищення — амортизувати)?

(м. Львів)

 

Запитання, мабуть, викликано тим, що подібну можливість п. 14 П(С)БО 7 надає щодо ремонтів та поліпшень власних основних засобів. Нагадаємо: згідно з цим пунктом підприємству дозволяється збільшувати первісну (переоцінену) вартість об’єкта основних засобів на суму витрат, пов’язаних з поліпшенням та ремонтом об’єкта, визначену в порядку, установленому податковим законодавством. Отже, доповнений після наказу Мінфіну України від 18.03.2011 р. № 372 відповідним застереженням із цього приводу
П(С)БО 7 дозволяє підприємству замість загальновстановлених бухоблікових «ремонтних» правил (передбачених його пп. 14 — 15) узяти за основу в бухгалтерському обліку «податковий» підхід до обліку ремонтів та поліпшень. У такому разі, дотримуючись «податкового» підходу, підприємство вирішує застосувати 10 % «ремонтний» ліміт також і в бухгалтерському обліку, та незалежно від того, які ремонтні заходи при цьому проводитимуться, витрати на їх проведення і в податковому, і в бухгалтерському обліку в межах 10 % «ремонтного» ліміту включатиме до витрат, а в сумі перевищення — відносити на збільшення первісної вартості основних засобів.

Хоча, слід зауважити, такий підхід, що дозволяє уникнути розбіжностей в обліках та зближує податковий облік власних основних засобів з обліком бухгалтерським і вирішує, на перший погляд, проблему розбіжностей, усе ж не можна назвати цілком ідеальним. Адже він може спричинити перекручення фінзвітності — необґрунтоване заниження/завищення вартості об’єктів основних засобів (коли, припустимо, «істотні поліпшення», що проводяться в першу чергу, такі як добудова, дообладнання, модернізація об’єктів основних засобів, осідатимуть у витратах, тоді як поточні ремонти «з підтримання в робочому стані», навпаки, необґрунтовано збільшуватимуть вартість об’єктів основних засобів), що навряд чи може влаштувати власників та користувачів фінзвітності. Тому вибирати його слід, добре зваживши всі «за» і «проти».

Водночас усе викладене, підкреслимо, стосується ремонтів та поліпшень власних основних засобів. Тоді як щодо основних засобів, узятих в оренду, подібної альтернативи «орендне» П(С)БО 14 не надає і жодного застереження щодо аналогічної можливості бухгалтерського обліку «ремонтних» витрат орендарем згідно з податковими правилами не містить (зокрема, щодо поліпшень об’єктів оренди орендарем імперативні норми п. 8 П(С)БО 14 прямо передбачають, що такі витрати орендаря капіталізуються). Отже, законодавчих підстав зближувати бухгалтерський облік «ремонтних» витрат з податковим в орендаря немає. Тому враховувати «ремонтні» витрати в бухгалтерському обліку за правилами, установленими податковим законодавством, орендар не може й уникнути розбіжностей в обліках з цієї причини орендарю не вдасться.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі