Теми статей
Обрати теми

Бухоблік. Інвестиційна нерухомість (якщо нерухомість придбано для здавання в оренду)

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Інвестиційна нерухомість (якщо нерухомість придбано для здавання в оренду)

 

Підприємство придбало нерухомість виключно для здавання в оренду. Чи потрібно в такому разі підприємству застосовувати норми П(С)БО 32, що стосуються інвестиційної нерухомості, та обліковувати нерухомий об’єкт за встановленими ним правилами?

(м. Одеса)

 

Так, для підприємства придбаний об’єкт буде інвестиційною нерухомістю , що потребує його належного обліку.

Згідно з п. 4 П(С)БО 32 інвестиційна нерухомість — це власні або орендовані на умовах фінансової оренди земельні ділянки, будівлі, споруди, які розташовуються на землі, утримувані з метою отримання орендних платежів та/або збільшення власного капіталу, а не для виробництва та постачання товарів, надання послуг, адміністративної мети або продажу в процесі звичайної діяльності. Отже, нерухомість, придбана підприємством виключно для здавання в оренду, відповідає критеріям інвестиційної нерухомості, тому її облік потрібно вести відповідно до правил, установлених П(С)БО 32.

Нагадаємо особливості такого «інвестиційного» обліку:

— бухгалтерський облік об’єктів інвестиційної нерухомості ведуть на окремому субрахунку 100 «Інвестиційна нерухомість»;

— інвестиційна нерухомість, відображена при придбанні за первісною вартістю (пп. 9 — 14 П(С)БО 32), у подальшому підлягає відображенню в бухобліку та фінансовій звітності (на кожну дату балансу) за одним з указаних у п. 16 П(С)БО 32 методів:

(1) за справедливою вартістю (якщо її можна достовірно визначити);

(2) за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації, з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення (якщо достовірно визначити справедливу вартість неможливо).

Характеристику кожного з методів наведемо в таблиці.

 

 

Оцінка об’єктів інвестиційної нерухомості
(п. 16 П(С)БО 32)

Характеристика методу

Оцінка за справедливою вартістю (ґрунтується на цінах активного ринку в тій же місцевості в подібному стані за подібних умов договорів оренди чи інших контрактів на дату балансу, п. 19 П(С)БО 32).
У подальшому на кожну дату балансу необхідно коригувати вартість інвестиційної нерухомості шляхом порівняння її балансової вартості зі справедливою.
При цьому зміна справедливої вартості на кожну дату балансу — сума збільшення (зменшення) справедливої вартості інвестиційної нерухомості — відображається у складі інших операційних доходів (інших операційних витрат) підприємства
(п. 22 П(С)БО 32)

Оцінка за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення,
що визнаються відповідно до П(С)БО 28*.
Оцінювана за цим методом інвестиційна нерухомість у бухгалтерському обліку не підлягає переоцінці
(п. 18 П(С)БО 32)

Нарахування амортизації

Інвестиційна нерухомість, що оцінюється за справедливою вартістю, у бухгалтерському обліку амортизації не підлягає

У бухгалтерському обліку підлягає амортизації (субрахунок 135 «Знос інвестиційної нерухомості»)

* Щоправда, у цьому випадку, слід зауважити, уникнути необхідності визначення за інвестиційною нерухомістю також і справедливої вартості навряд чи вдасться, оскільки п. 36.5 П(С)БО 32 вимагає при такому методі оцінки наводити у примітках до фінансової звітності щодо інвестиційної нерухомості також і її справедливу вартість.

 

у податковому обліку інвестиційна нерухомість окремо не виділяється, а обліковується за загальними правилами (як будівлі, приміщення) у складі групи 3, та витрати на її придбання (п. 144.1 ПКУ) на загальних підставах підлягають «податковій» амортизації (за винятком земельних ділянок, які обліковуються у групі 1 та амортизації не підлягають). Щоправда, у цьому випадку потрібно зробити одне застереження. Як передбачає п.п. 145.1.9 ПКУ, нарахування «податкової» амортизації здійснюється за методом, визначеним наказом про облікову політику в бухобліку. Проте, як уже зазначалося, згідно з установленими правилами інвестнерухомість, що оцінюється за справедливою вартістю, у бухгалтерському обліку не амортизується (амортизації не підлягає). Проте це не означає, що таку інвестиційну нерухомість також не можна амортизувати і в податковому обліку. Та все ж для уникнення із цього приводу будь-яких непорозумінь краще, щоб у наказі про облікову політику, зокрема, застерігався метод нарахування амортизації для групи «Будівлі, споруди та передавальні пристрої», щодо якого у наказі при цьому уточнювалося, що він також використовується і при нарахуванні «податкової» амортизації за інвестиційною нерухомістю, що оцінюється в бухгалтерському обліку за справедливою вартістю.

Облік операцій з інвестиційною нерухомістю наведемо в таблиці:

 

Облік інвестиційної нерухомості

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

Придбання об’єкта інвестиційної нерухомості

1

Відображено витрати, пов’язані з придбанням об’єкта інвестиційної нерухомості:

— вартість нерухомості згідно з договором купівлі-продажу

152

631

641

631

— збір до Пенсійного фонду при придбанні нерухомості (1 %)

152

651

— витрати з оформлення права власності на нерухомість

152

377

641

377

2

Оплачено витрати, пов’язані з придбанням нерухомості

631, 651, 377

311

3

Об’єкт інвестиційної нерухомості введено в експлуатацію

100*

152

—*

* Сформовано первісну вартість об’єкта інвестиційної нерухомості (п. 9 П(С)БО 32). У податковому обліку об’єкт зараховано до складу основних засобів групи 3 (п. 145.1 ПКУ). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за місяцем введення об’єкта в експлуатацію), у податковому обліку за об’єктом інвестиційної нерухомості починає нараховуватися «податкова» амортизація. А от у бухгалтерському обліку об’єкт інвестиційної нерухомості амортизуватиметься лише у разі, якщо вибрано другий метод його оцінки — за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації.

Зміна вартості об’єкта інвестиційної нерухомості
(що обліковується на дату балансу за справедливою вартістю)

1

На дату балансу скориговано вартість об’єкта інвестиційної нерухомості у зв’язку зі:

— збільшенням
його справедливої вартості

10

719

—*

— зменшенням
його справедливої вартості

949

10

—*

* На податковий облік коригування, що проводяться, не впливають і у складі «податкових» доходів та «податкових» витрат не відображаються.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі