Теми статей
Обрати теми

Щодо штрафних санкцій до платників ЄП — юросіб у 2012 році

Редакція ПБО
Лист від 18.10.2012 р. № 6401/0/71-12/15-2217

Щодо штрафних санкцій до платників ЄП — юросіб у 2012 році

Лист від 18.10.2012 р. № 6401/0/71-12/15-2217є

 

Державна податкова служба України у зв’язку із численними зверненнями щодо застосування штрафних санкцій до платників єдиного податку — юридичних осіб за допущені у 2012 році порушення повідомляє наступне.

Відповідно до пункту 113.3 статті 113 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — Кодекс), штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за порушення норм законів з питань оподаткування або іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, застосовуються у порядку та у розмірах, встановлених Кодексом та іншими законами України.

Згідно з пунктом 50.1 статті 50 Кодексу платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Пунктом 120.1 статті 120 Кодексу визначено, що неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати та сплачувати податки, збори, податкових декларацій (розрахунків) тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

У разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

• при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

• при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу (пункт 126.1 статті 126 Кодексу).

Відповідно до пункту 300.1 статті 300 платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до цього Кодексу за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

Разом з тим абзацом 2 пункту 7 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу визначено, що штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються.

Враховуючи вищезазначене, неподання або несвоєчасне подання платниками єдиного податку — юридичними особами податкових декларацій тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі, встановленому пунктом 120.1 статті 120 Кодексу.

У разі несплати суми грошового зобов’язання у встановлені чинним законодавством строки до платників єдиного податку — юридичних осіб застосовуються штрафні санкції у розмірі, встановленому пунктом 126.1 статті 126 Кодексу.

Якщо на картці особового рахунка платника єдиного податку — юридичної особи числиться переплата по єдиному податку, то сума грошового зобов’язання, зазначеного у податковій декларації, погашається за рахунок переплати , а штрафні санкції за несплату грошового зобов’язання у встановлені чинним законодавством строки до платника не застосовуються.

До платників єдиного податку — юридичних осіб не застосовуються штрафні санкції, якщо грошове зобов’язання, зазначене у податковій декларації, сплачено таким платником у встановлені чинним законодавством строки, але не в повному обсязі.

У 2012 році не застосовуються штрафні санкції до платників єдиного податку — юридичних осіб у випадках та розмірах, встановлених пунктом 50.1 статті 50 Кодексу .

Просимо довести зазначене до підпорядкованих органів державної податкової служби для керівництва в роботі та встановити контроль за дотриманням вимог чинного законодавства України.

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

ДПСУ роз’яснює порядок застосування мораторію на штрафи
для єдиноподатників

Як відомо, у результаті літніх змін, унесених до ПКУ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 55, с. 6), його п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ було доповнено нормою, що встановлює мораторій на застосування у 2012 році до єдиноподатників (як підприємців, так і юросіб) штрафних санкцій (без урахування пені, що нараховується на загальних підставах). Водночас, як це часто трапляється, добрі наміри зводяться нанівець їх реалізацією: річ у тім, що замість прямого перелічення штрафів, які підпадають під мораторій, законодавець запровадив поняття, які у ПКУ взагалі не розкриваються. Зокрема, він зазначив, що штрафи не застосовуються за порушення (а) порядку обчислення, (б) правильності заповнення податкових декларацій, а також (в) повноти сплати сум єдиного податку. Як результат: ця законодавча прогалина поступово заповнюється роз’ясненнями ДПСУ, уключаючи те, що коментується. Розглянемо його основні висновки (лист стосується лише юросіб, проте його висновки можна застосувати і до підприємців).

1. Мораторій не поширюється на неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій — у цьому випадку єдиноподатнику загрожує штраф згідно з п. 120.1 ПКУ. Податківцями цей висновок повторювався вже неодноразово (див. лист ДПСУ від 02.08.2012 р. № 21000/7/17-12/7, Єдину базу податкових знань, розділ 230.11), і ми з ним повністю згодні.

2 . У 2012 році єдиноподатникам не потрібно нараховувати «самоштраф» (п. 50.1 ПКУ) у розмірі 3 % або 5 % при самостійному виправленні помилок (за допомогою уточнюючого розрахунку або в поточній декларації), що спричинили заниження податкових зобов’язань, — у рядку 27 декларації підприємця (рядках 13 чи 14 декларації юрособи) в такому разі слід проставити прокреслення або залишити порожнє місце, якщо декларація подається в електронній формі (див. Єдину базу податкових знань, розділ 230.12). У цій частині ми також солідарні з ДПСУ, оскільки таке заниження пов’язане з порушенням порядку обчислення податку та/або заповнення податкової декларації.

3 . Несплата та/або несвоєчасна сплата єдиного податку не підпадає під мораторій, на відміну від його своєчасної сплати, але не в повному обсязі (судячи з усього, у будь-якому, хоча б у сумі 1 грн.). Водночас, на нашу думку, висновок має бути іншим: як уже зазначалося, у п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ йдеться про незастосування штрафів у тому числі за порушення повноти сплати єдиного податку (при цьому такою, за визнанням самих податківців, слід вважати його 100 % сплату). У свою чергу, ми переконані, що порушенням повноти сплати податку слід вважати як будь-яку його недоплату до 100 %, так і повну несплату. Більше того, на користь подібного підходу свідчить і те, що ПКУ в частині відповідальності не відокремлює ситуації з повною несплатою/неповною сплатою податку: у загальному випадку обидві ситуації призводять до порушення, а отже, і звільнення, передбачене п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, має також застосовуватися до обох із них. Таким чином, під мораторій повинні підпадати як неповна сплата, так і повна несплата єдиного податку (див. редакційний коментар до Узагальнюючої податкової консультації з питань забезпечення єдиного підходу до застосування штрафних санкцій, затвердженої наказом ДПСУ від 22.11.2012 р. № 1046 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 97, с. 9). Водночас єдиноподатникам, які не бажають ризикувати, радимо прислухатися до думки ДПСУ, тим більше, що в разі її дотримання від штрафу рятує навіть наймінімальніша сума платежу (хоча, в ідеалі, платіжну дисципліну краще взагалі не порушувати, тим більше, що на податковий борг нараховуватиметься пеня).

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі