Теми статей
Обрати теми

Довідник бухгалтера. Відповідальність за порушення порядку проведення розрахункових операцій

Редакція ПБО
Стаття

Відповідальність за порушення порядку проведення розрахункових операцій

 

Суб’єкти господарювання, яким судилося потрапити до числа тих, хто зобов’язаний використовувати у своїй діяльності РРО, знають не з чуток, як багато нюансів необхідно тримати в голові, щоб не виникло загрози застосування штрафів за порушення порядку використання реєстратора розрахункових операцій. Про те, які з цих побоювань не марні, можна дізнатися з наведеного далі матеріалу.

Олена УВАРОВА, юрист Видавничого будинку «Фактор»

 

Штрафи за порушення порядку використання РРО: загальна інформація

Нормативно-правовий акт, що регулює питання застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

Закон про РРО

Суб’єкти, яких може бути притягнуто до відповідальності

1. Суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги).
2. Уповноважені банки, що здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти.
3. Суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність з купівлі-продажу іноземної валюти на підставі агентських угод з уповноваженими банками.
4. Центри сервісного обслуговування РРО.
5. Суб’єкти господарювання, які реалізують РРО.
6. Виробники РРО

Органи, що здійснюють контроль у сфері РРО

Органи державної податкової служби України.
НБУ — у частині проведення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти

Порядок застосування штрафних санкцій до суб’єктів господарювання

Податковий орган виписує на суму штрафу податкове повідомлення-рішення, отримавши яке, суб’єкт господарювання повинен або протягом 10 днів внести зазначену суму до Держбюджету, або оскаржити отримане податкове повідомлення-рішення.
Якщо протягом 10 днів суму не буде сплачено, вона набуває статусу податкового боргу та на неї починає нараховуватися пеня

Строки давності застосування штрафних санкцій за порушення у сфері РРО

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України» від 02.12.2010 р. № 2756-VI застосування санкцій, передбачених за порушення вимог до порядку використання РРО, було виведене зі сфери дії ст. 250 Господарського кодексу України, якою встановлюється обмеження строків, протягом яких санкції може бути застосовано до суб’єкта господарювання: протягом шести місяців із дня виявлення порушення, але не більше року з моменту його вчинення.
З 01.01.2011 р. щодо заходів відповідальності за порушення у сфері РРО слід застосовувати загальний строк давності, передбачений ПКУ, у 1095 днів (хоча податківці в окремих своїх консультаціях вказують на відсутність будь-якого строку давності взагалі)

Відповідальність посадових осіб суб’єкта господарювання

Зазначених осіб може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 1551 КпАП.
Справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 1551 КпАП, розглядаються районними, районними в місті, міськими судами на підставі адміністративних протоколів, складених посадовими особами органів ДПС

Строки давності для застосування штрафів до посадових осіб суб’єкта господарювання

Три місяці із дня вчинення порушення, а якщо порушення є триваючим — три місяці із дня його виявлення, тобто складання акта перевірки, в якому таке порушення зафіксоване.
До закінчення зазначеного строку податковий орган повинен встигнути скласти та передати до суду протокол про адміністративне правопорушення, а суд — розглянути справу та винести постанову про накладення штрафу.

 

Наведемо штрафи за порушення порядку проведення розрахункових операцій у таблиці.

 

№ з/п

Вид порушення

Санкція за порушення

Нормативний акт

1

2

3

4

Штрафні санкції

1

Проведення розрахункових операцій з використанням РРО або розрахункових книжок (далі — РК) на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг)

Якщо порушення вчинене вперше — штраф у розмірі 1 грн.

П. 1 ст. 17 Закону про РРО

Якщо порушення вчинене вдруге — штраф у розмірі 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг)

За кожне наступне порушення — штраф у п’ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг)

Штраф визначається виходячи із суми перевищення фактичної вартості продажу над сумою проведеної розрахункової операції.
Під вчиненням порушення вперше законодавець має на увазі «вперше протягом календарного року», а не вперше за весь період діяльності підприємства або особи, яка здійснює розрахункові операції. Повторним слід вважати порушення, вчинене вдруге протягом року. З такого ж розуміння виходять суди (див. постанову Львівського окружного адмінсуду від 23.06.2011 р. у справі № 2а-5807/11/1370). Крім того, є підстави проводити аналогію з порядком застосування штрафів, передбачених ПКУ та КпАП в разі повторного порушення того чи іншого правила: і ПКУ, і КпАП виходять з того, що повторним може вважатися виключно діяння, вчинене після того, як суб’єкта вже було притягнуто до відповідальності за аналогічне порушення. Інакше кажучи, за такого підходу, скільки б фактів, що підпадають під дію п. 1 ст. 17 Закону про РРО, перевіряючі не виявили, якщо протягом останнього року щодо суб’єкта господарювання не виносилося рішення про застосування санкцій за аналогічні порушення, розмір штрафу має становити по 1 грн. за кожне виявлене порушення.

2

Непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи

Якщо порушення вчинене вперше — штраф у розмірі 1 грн.
Якщо порушення вчинене вдруге — штраф у розмірі 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг).
За кожне наступне порушення — штраф у п’ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг)

П. 1 ст. 17 Закону про РРО

3

Невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, указаній у денному звіті, а в разі використання РК — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня

4

Нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункових операцій, або проведення розрахункової операції без використання РК

В Узагальнюючій податковій консультації, нещодавно затвердженій наказом ДПСУ від 06.07.2012 № 591 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 59), ДПСУ нагадала про необхідність перереєстрації РРО в разі його перебазування на торговельну точку за іншою адресою, навіть якщо ця точка розташована в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці. Виняток становлять резервний РРО та РРО на виїзну торгівлю.
Невиконання зазначеної вимоги про перереєстрацію може спричинити застосування до підприємства санкцій, указаних в п. 4 цієї Таблиці. Податківці пояснюють це так: у реквізитах чека стоїть стара адреса, отже, це спричинює втрату таким касовим чеком статусу розрахункового документа (див. наприклад, листи ДПАУ від 12.02.2010 р. № 2833/7/23-7017/157, від 09.12.2008 р. № 12115/6/23-7019).
Із такою практикою можна намагатися спорити, тим більше що суди часто підтримують суб’єкта господарювання у спорах, коли в чеку РРО адреса торговельної точки зовсім не вказана (див. «Адреса господарської одиниці в чеку РРО» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 66). Проте почуватися впевнено в подібному спорі суб’єкт господарювання навряд чи зможе з урахуванням наявності негативної постанови ВСУ з цього питання (постанова від 19.09.2011 р.), в якій суд визнав відсутність таких реквізитів, як назва суб’єкта господарювання та його адреса, підставою вважати, що розрахунковий документ видано не було.
Щодо наведених вище санкцій у суб’єктів господарювання на практиці часто виникає запитання, чи не спричинює відповідальність факт використання РРО в період, коли в суб’єкта господарювання немає діючого договору на його обслуговування із сервісним центром. Зауважимо, що чинне законодавство жодних штрафних санкцій за такі дії не передбачає, що визнають і самі податкові органи (див. ЄБПЗ, підрозділ 07.13).
Таку ситуацію не слід плутати з випадками, коли використовується РРО, строк експлуатації якого закінчився. У цьому випадку всі розрахункові операції, проведені через такий РРО після закінчення строку його експлуатації, розцінюватимуться податківцями як непроведені через РРО (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 97).

5

Невикористання РК при здійсненні розрахункових операцій у випадках, передбачених Законом про РРО

Штраф у розмірі 20 нмдг (340 грн.)

П. 3 ст. 17 Закону про РРО

6

Використання незареєстрованої належним чином РК або порушення встановленого порядку її використання

7

Незабезпечення зберігання РК протягом установленого строку

8

Невиконання щоденного друкування фіскального звітного чека або незабезпечення його зберігання

Штраф у розмірі 20 нмдг (340 грн.)

П. 4 ст. 17 Закону про РРО

Як нероздрукування Z-звіту, так і його незбереження в КОРО, призводять до порушення одного і того самого єдиного обов’язку, закріпленого в п. 9 ст. 3 Закону про РРО, — звіт має друкуватися щодня та зберігатися в КОРО.
Якщо Z-звіт не роздруковано та не збережено, до суб’єкта господарювання застосовується один штраф, а не два — окремо за нероздрукування і окремо за незбереження.
Як указано в ЄБПЗ, якщо технічними вимогами РРО не передбачено друкування фіскальних звітних чеків у разі відсутності розрахункових операцій, суб’єкту господарювання рекомендується проводити операції «Службове внесення» та «Службова видача», що дозволить роздрукувати щоденний Z-звіт.
Звернемо увагу: на думку податкових органів, за кожен нероздрукований або незбережений фіскальний звітний чек застосовується окремий штраф у розмірі 340 грн. Формально вони мають рацію. Проте для найрішучіших наведемо позицію Київського апеляційного адмінсуду, на думку якого суб’єкт господарювання несе відповідальність за виконання обов’язку із щоденного друкування Z-звітів у цілому. Тому незалежно від того, скільки фактів нероздрукування (або незбереження Z-звітів) установлено, — це свідчить про те, що допущено порушення одного і того самого єдиного обов’язку, а отже, і штраф має бути застосовано один (постанова від 15.06.2010 р. у справі № 2-а-2413/09/0270).
Про ці та інші нюанси виконання вимог Закону про РРО, що стосуються друкування Z-звіту, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 66.

9

Невиконання друкування контрольної стрічки або нестворення її в електронній формі на РРО

Штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.)

П. 5 ст. 17 Закону про РРО

10

Незбереження контрольної стрічки протягом 3 років

11

Перекручення даних про проведення розрахункових операцій, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі

12

Проведення розрахункової операції через РРО без використання режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості

Штраф у розмірі 5 нмдг (85 грн.)

П. 6 ст. 17 Закону про РРО

13

Порушення встановленого в п. 1 ст. 9 Закону про РРО порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ та організацій, в яких ці операції мають проводиться з оформленням прибуткових та видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою в установленому порядку

Штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.)

П. 7 ст. 17 Закону про РРО

14

Порушення порядку оформлення розрахункових та звітних документів при здійсненні продажу проїзних документів та документів на перевезення залізничним (крім приміського) та авіаційним транспортом

15

Застосування при здійсненні розрахункових операцій РРО, до конструкції чи програмного забезпечення якого внесено зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника за умови відсутності або пошкодження пломби центру сервісного обслуговування

Штраф у розмірі 100 нмдг (1700 грн.)

П. 8 ст. 17 Закону про РРО

16

Неподання до органів ДПС звітності, пов’язаної із застосуванням РРО, розрахункових книг та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО по дротових та бездротових каналах зв’язку в разі обов’язковості їх подання

Штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.)

П. 9 ст. 17 Закону про РРО

Цей штраф не застосовуватиметься до 01.07.2013 р.

17

Непроведення розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти через РРО, нероздрукування розрахункового документа, що підтверджує виконання цієї операції, проведення цієї операції на неповну суму коштів

Штраф у розмірі 100 нмдг (1700 грн.)

П. 1 ст. 18 Закону про РРО

18

Застосування при здійсненні розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти незареєстрованого, неопломбованого або опломбованого з порушенням установленого порядку РРО

Штраф у розмірі 100 нмдг (1700 грн.)

П. 2 ст. 18 Закону про РРО

19

Невідповідність даних розрахункових документів, які підтверджують здійснення операції з купівлі-продажу іноземної валюти, даним їх других примірників та/або даним фіскального звіту

Штраф у розмірі 100 нмдг (1700 грн.)

П. 3 ст. 18 Закону про РРО

20

Перевищення суми готівкових коштів або іноземної валюти на місці проведення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти над сумою коштів, указаних у фіскальному звіті

Штраф у п’ятикратному розмірі суми, на яку виявлено розбіжність

П. 4 ст. 18 Закону про РРО

21

Здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти із застосуванням РРО, до програмно-технічних засобів якого (що реалізують фіскальні функції) унесено зміни

Штраф у розмірі 500 нмдг (8500 грн.)

П. 5 ст. 18 Закону про РРО

Штрафи, указані в пунктах 17 — 21 таблиці, застосовуються до уповноважених банків та суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками.

22

Реалізація РРО (з числа включених до Державного реєстру РРО), до конструкції або програмного забезпечення яких внесено зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника

Штраф у розмірі 500 нмдг (8500 грн.) за кожний реалізований РРО

Ст. 19 Закону про РРО

При цьому вартість реалізованого РРО повертається покупцю, а сам РРО підлягає конфіскації.

23

Реалізація товарів, які не оприбутковано в установленому порядку

Штраф у розмірі подвійної вартості неоприбуткованих товарів, не врахованих за місцем реалізації та зберігання, за цінами реалізації, але не менше 10 нмдг (170 грн.)

Ст. 20 Закону про РРО

24

Виявлення факту внесення змін до конструкції або програмного забезпечення належним чином опломбованого РРО, не передбачених конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника

Штраф у розмірі 300 нмдг (5100 грн.)

Ст. 24 Закону про РРО

Застосовується до центру сервісного обслуговування, який здійснює технічне обслуговування та ремонт цього РРО.

25

Наявність виробничих дефектів у конструкції або програмному забезпеченні РРО, що дозволяють перекручувати інформацію про обсяг розрахункових операцій або обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка заноситься у фіскальну пам’ять

Штраф у розмірі 500 нмдг (8500 грн.)

Ст. 29 Закону про РРО

Такі РРО підлягають конфіскації, виробник або постачальник зобов’язаний повернути їх вартість покупцю, а вказана модель РРО в установленому порядку виключається із Державного реєстру РРО.

Адміністративна відповідальність посадових осіб

26

Порушення встановленого порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування
та послуг

Штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, у розмірі від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн.)

Ч. 1 ст. 1551 КУпАП

Штраф на посадових осіб суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі від 5 до
10 нмдг
(від 85 до 170 грн.)

27

Дії, указані в п. 26 цієї таблиці, вчинені особою, яка протягом року притягувалася до адміністративної відповідальності за те саме порушення

Штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.)

Ч. 2 ст. 1551 КУпАП

Штраф на посадових осіб суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі від 10 до
20 нмдг
(від 170 до 340 грн.)

28

Порушення встановленого порядку проведення розрахунків при здійсненні операцій купівлі-продажу іноземної валюти

Штраф на осіб, які здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти, у розмірі від 3 до 6 нмдг (від 51 до 102 грн.)

Штраф на посадових осіб уповноважених банків або суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками, у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.)

Ч. 3 ст. 1551 КУпАП

29

Дії, указані в п. 28 цієї таблиці, вчинені особою, яка протягом року притягувалася до адміністративної відповідальності за те саме порушення

Штраф на осіб, які здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти, у розмірі від 6 до 15 нмдг (від 102 до 255 грн.)

Ч. 4 ст. 1551 КУпАП

Штраф на посадових осіб уповноважених банків або суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками, у розмірі від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.)

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 1551 КпАП, розглядаються районними, районними в місті, міськими судами на підставі протоколів про адміністративні правопорушення, складених органами ДПС.

 

Звернемо увагу на ще один негативний наслідок, хоча він не є штрафною санкцією: відсутність зареєстрованих у встановленому законодавством порядку реєстраторів розрахункових операцій, за винятком випадків, коли РРО дозволяється не використовувати, може стати підставою для застосування адмінарешту майна суб’єкта господарювання (ст. 94 ПКУ). Ідеться про необхідність використання РРО, модель якого включено до Державного реєстру РРО (див. Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджене постановою Кабміну від 29.08.2002 р. № 1315).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі