Теми статей
Обрати теми

Створюємо робочі місця та працевлаштовуємо інвалідів

Редакція ПБО
Стаття

Створюємо робочі місця та працевлаштовуємо інвалідів

 

У цій статті буде розглянуто питання, що стосуються встановленого чинним законодавством обов'язку роботодавців із забезпечення прав інвалідів на працевлаштування, а саме виділення та створення робочих місць для працевлаштування інвалідів і створення для інвалідів умов праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації.

Лілія КАЛАШНИКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Частина 3 ст. 18 Закону № 875 зобов'язує підприємства, установи та організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю (далі — роботодавці):

виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця;

— створювати для працівників-інвалідів умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації.

Перше запитання, що виникає при прочитанні цієї норми: що ж розуміє законодавець під термінами «робоче місце інваліда» та «спеціальне робоче місце інваліда», а друге — за чий рахунок такі робочі місця створюються? Відповіді на ці та багато інших запитань, що стосуються теми створення робочих місць для інвалідів, ви знайдете в цій статті.

 

Визначаємося з термінологією

Отже, робоче місце інваліда — це місце або виробнича ділянка постійного або тимчасового перебування особи у процесі трудової діяльності на підприємствах, в установах і організаціях (абзац тридцятий ст. 1 Закону № 2961).

Спеціальне робоче місце інваліда — окреме робоче місце або ділянка виробничої площі, яка потребує додаткових заходів щодо організації праці людини з урахуванням її індивідуальних функціональних можливостей, зумовлених інвалідністю, шляхом пристосування основного і додаткового устаткування, технічного обладнання тощо (абзац тридцять перший ст. 1 Закону № 2961). Необхідність у створенні спеціального робочого місця та вимоги до нього встановлюються індивідуальною програмою реабілітації інваліда.

У свою чергу, індивідуальна програма реабілітації — це комплекс оптимальних видів, форм, обсягів, строків реабілітаційних заходів з визначенням порядку і місця їх проведення, спрямованих на відновлення та компенсацію порушених або втрачених функцій організму і здібностей конкретної особи до виконання видів діяльності, визначених у рекомендаціях медико-соціальної експертної комісії (абзац тридцять другий ст. 1 Закону № 2961). Індивідуальна програма реабілітації розробляється медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) для конкретного інваліда і є обов'язковою для виконання роботодавцями.

Аналізуючи викладене, можна зробити такі висновки:

по-перше — у загальному випадку робоче місце інваліда може нічим не відрізнятися від робочого місця звичайного працівника, який виконує роботи на аналогічній ділянці. І в разі виробничої необхідності збільшення чисельності працівників, частину вакансій може бути виділено для працевлаштування інвалідів у рахунок виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів без установлення спеціальних пристосувань;

по-друге — якщо для того, щоб інвалід міг виконувати свої трудові функції, необхідно вакантне або новостворюване робоче місце дообладнати з урахуванням його індивідуальних функціональних можливостей, то таке робоче місце інваліда є спеціальним. Причому створити таке робоче місце роботодавець може тільки якщо є інвалід, який буде на ньому в подальшому працювати. На це, зокрема, звертає увагу і ВАСУ в п. 4.3 Рекомендацій № 07.2.

Далі розглянемо, як і ким може здійснюватися пошук та підбір працівників-інвалідів.

 

Шукаємо працівника

Згідно зі ст. 18 Закону № 875 право інвалідів на працю та оплачувану роботу здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до роботодавців або до державної служби зайнятості.

Отже, роботодавець, який прийняв рішення працевлаштувати інваліда, у тому числі й з метою виконання нормативу, може самостійно здійснювати пошук таких осіб, наприклад, шляхом розміщення в засобах масової інформації відомостей про наявну вакансію, або звернутися по допомогу до центру зайнятості, подавши звіт про вакансії (форма № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій» затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420).

Причому в разі працевлаштування через центр зайнятості безробітних з числа інвалідів, роботодавці можуть скористатися правом на отримання від центру зайнятості дотації для покриття витрат на заробітну плату прийнятих інвалідів . Така дотація надається роботодавцям за умови, що для працевлаштування інвалідів не потрібно створення спеціального робочого місця або це спеціальне робоче місце роботодавець створює за власний рахунок (абзац дванадцятий п. 4 Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затвердженого наказом Мінпраці від 10.01.2001 р. № 1). Докладно про умови та механізм надання роботодавцю дотації від центру зайнятості читайте у статті «Дотації для працевлаштування безробітних» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 63, с. 23.

Але що робити роботодавцю в ситуації, коли на вакантне місце знайдено інваліда, професійні знання та досвід якого повністю задовольняють роботодавця, але працевлаштований він може бути тільки в разі створення спеціального робочого місця? Звісно, створити таке робоче місце! А допомогти в цьому може Фонд інвалідів.

 

Допомога Фонду інвалідів у створенні робочих місць для інвалідів

Згідно з положеннями Порядку використання АГС та пені суми АГС та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, що надійшли до бюджету, може бути використано Фондом інвалідів, у тому числі, але не виключно, для надання:

1) фінансової допомоги на поворотній та безповоротній основі:

підприємствам, організаціям громадських організацій інвалідів для технічного оснащення діючих робочих місць для працевлаштування інвалідів; створення на робочому місці інваліда належних санітарно-гігієнічних, виробничих та технічних умов відповідно до його індивідуальної програми реабілітації; технічного переоснащення виробництва з метою створення додаткових робочих місць для працевлаштування інвалідів;

роботодавцям для створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів;

2) цільових позик (на поворотній основі зі строком повернення до 3 років) роботодавцям на створення робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів;

3) дотації роботодавцям на створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів, які зареєстровані в державній службі зайнятості як безробітні.

Як бачимо, залежно від мети, на яку планується використати кошти Фонду інвалідів, роботодавці можуть розраховувати на отримання тієї чи іншої виплати.

Умови надання дотацій на створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів, які зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні , визначено Порядком надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2006 р. № 1836.

Цільові позики та фінансова допомога на названі вище цілі надаються роботодавцям відповідно до Інструкції з надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженої наказом Мінпраці України від 06.09.2010 р. № 270.

Для наочності інформацію про умови отримання дотацій, цільових позик та фінансової допомоги, що надаються за рахунок коштів Фонду інвалідів, наведено в таблиці на с. 13.

У разі виділення або створення робочого місця інваліда за рахунок власних коштів або за рахунок коштів Фонду інвалідів у роботодавця цілком закономірно може виникнути запитання: чи повинно таке робоче місце інваліда бути атестованим? І чи всі робочі місця, на яких працюють інваліди, можна віднести в рахунок виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів? Саме про те, яким має бути робоче місце інваліда, щоб його було включено до виконання нормативу, ітиметься далі.

 

Робоче місце інваліда та норматив

На сьогодні чинне законодавство у сфері соціального захисту інвалідів не висуває особливих вимог до атестації робочих місць, зайнятих працівниками-інвалідами. Це підтверджує і Мінпраці в листі від 19.02.2007 р. № 341/19/71-07 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 25).

Отже, атестація робочих місць за умовами праці, у тому числі тих, які зайняті інвалідами, здійснюється на загальних підставах відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442. Така атестація передбачає, насамперед, визначення та підтвердження права працівників на:

— пенсію за віком на пільгових умовах за Списками № 1 і № 2;

— щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;

— скорочений робочий тиждень за роботу зі шкідливими умовами праці;

— підвищену плату праці за роботу зі шкідливими умовами праці;

— інші пільги та компенсації, передбачені законодавством.

Причому зазначений Порядок передбачає проведення атестації робочих місць за умовами праці лише на тих підприємствах, де елементи виробничого процесу є потенційними джерелами шкідливих та небезпечних факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих як тепер, так і в майбутньому. Тобто основна мета атестації — реалізація прав працівників (усіх працівників, а не тільки інвалідів) на здорові та безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах. У результаті такої атестації відповідні робочі місця підлягають віднесенню до однієї з трьох категорій за видами умов праці: з особливо шкідливими та особливо важкими умовами, зі шкідливими та важкими умовами, зі шкідливими умовами (Список № 1 і Список № 2).

Ураховуючи викладене, робимо висновок: якщо робоче місце зайняте інвалідом, то воно зараховується у виконання встановленого нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (якщо, звісно, воно є його основним місцем роботи). А створити робочі місця для працевлаштування інвалідів допоможе матеріал цієї статті.

 

Показник

Вид грошових коштів, що надаються

дотація

цільова
позика

фінансова допомога

1

2

3

4

Мета надання

Покриття витрат на створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів, зареєстрованих в центрі зайнятості як безробітні

Створення робочих місць для працевлаштування інвалідів

Створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів

Технічне оснащення діючих робочих місць для працевлаштування інвалідів

Створення на робочому місці інваліда належних санітарно-гігієнічних, виробничих
та технічних умов відповідно до індивідуальної програми реабілітації інваліда

Технічне переоснащення виробництва з метою створення додаткових робочих місць для працевлаштування інвалідів

Кому надається

Усім роботодавцям, за винятком бюджетних
та неприбуткових організацій, підприємств

Усім роботодавцям

Роботодавцям, заснованим громадськими організаціями інвалідів

Перелік документів, які слід подати до Фонду інвалідів для отримання коштів

1) письмова заява про отримання дотації;
2) видана центром зайнятості довідка про те, що чисельність інвалідів за професією (спеціальністю), на яку працевлаштується безробітний інвалід, не скорочувалася протягом останнього року більше ніж на 10 %;
3) видане центром зайнятості направлення

на працевлаштування
із зазначенням письмової згоди роботодавця на прийняття інваліда  на спеціальне робоче місце;
4) розрахунок розміру дотації, який включає вартість устаткування, технічних пристосувань або їх виготовлення, надання послуг з їх доставки в межах території України, монтажу, пусконалагоджувальних робіт;
5) довідка органів державної податкової служби про відсутність на день звернення заборгованості зі сплати податків і зборів

1) письмова заява за формою додатка 1 до Інструкції № 270;
2) анкета за формою додатка 2 до Інструкції № 270;
3) копія статуту або положення, інших установчих документів (у разі їх наявності) з усіма змінами та доповненнями, завірена підписом та скріплена печаткою роботодавця;
4) копія протоколу про обрання на посаду (рішення про призначення) посадових осіб роботодавця (директора, головного бухгалтера), завірена підписом та скріплена печаткою роботодавця;
5) копія свідоцтва про держреєстрацію (перереєстрацію) або копія виписки (витягу) з Держреєстру, завірена підписом та скріплена печаткою роботодавця;
6) копія довідки ЄДРПОУ, завірена підписом та скріплена печаткою роботодавця;
7) копія довідки про взяття на облік платника податків у ДПІ або виписки з реєстру неприбуткових установ, завірена підписом та скріплена печаткою роботодавця;
8) баланс підприємства та звіт про фінансові результати за попередній рік та останній звітний період;

9) декларація з податку на прибуток підприємства, податковий звіт про прибуток,
що звільняється від оподаткування, за попередній рік та останній звітний період
(у разі наявності);

10) довідка органів ДПІ про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів);

11) обґрунтування необхідності здійснення фінансування на заходи та перелік устаткування й інших ТМЦ, які планується придбати за рахунок коштів Фонду, за формою додатка 3 до Інструкції № 270;
12) бізнес-план, прайс-листи, комерційні пропозиції для обґрунтування вартості проекту;
13) документ, що підтверджує право власності на приміщення, або договір оренди приміщення, де буде розміщено (встановлено) майно та/або надаватимуться відповідні послуги та виконуватимуться роботи;
14) документи, що підтверджують забезпечення виконання умов договору (застава, гарантія, договір страхування тощо), якщо роботодавець звертається за отриманням фінансової допомоги на поворотній основі та цільової позики;
15) копія ліцензії та/або іншого документа дозвільного характеру, завірена підписом та скріплена печаткою роботодавця (за наявності);
16) копія паспорта, копія довідки про присвоєння ІПН, копія звіту до ДПС із зазначенням обсягу виручки від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг за останній звітний період, якщо за отриманням звертається ФОП;
17) копії індивідуальних програм реабілітації інвалідів, якщо метою звернення роботодавця є створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів;
18) роботодавці, які звертаються за отриманням фінансової допомоги на створення належних санітарно-гігієнічних, виробничих і технічних умов відповідно до індивідуальної програми реабілітації інваліда, також подають документи відповідних органів відповідно до чинного законодавства, копії індивідуальних програм реабілітації інвалідів та розрахунок кошторисної вартості робіт.
Роботодавці, засновані громадськими організаціями інвалідів, подають указані документи у 3 примірниках, інші роботодавці — у 1 примірнику.
Разом із копіями зазначених документів надаються їх оригінали

Критерії оцінки роботодавців для надання коштів

1) кількість інвалідів, які працюють (працюватимуть) у роботодавця
та яким надаються (надаватимуться) послуги з працевлаштування;
2) розмір середньомісячної заробітної плати інвалідів;
3) відсутність заборгованості з виплати заробітної плати, сплати податків, зборів та ЄСВ;
4) сума коштів (крім заробітної плати), яка витрачається (витрачатиметься) на потреби інвалідів і на непромислову сферу для інвалідів;
5) фінансовий стан роботодавця;
6) реєстрація у Фонді інвалідів;
7) своєчасне подання Звіту до Фонду інвалідів за останній звітний рік;
8) відсутність заборгованості зі сплати АГС та пені;
9) виконання умов попереднього договору про надання дотації

1) соціальна значущість:
 — кількість інвалідів, які працюють (працюватимуть) та яким надаються (надаватимуться) послуги з працевлаштування;
 — розмір заробітної плати інвалідів;
 — відсутність заборгованості з виплати заробітної плати;

— сума коштів (крім заробітної плати), яка витрачається (витрачатиметься) на потреби інвалідів та на непромислову сферу для інвалідів;
 — фінансовий стан;
2) оцінка продукції, що випускається (випускатиметься), наявність замовлень на її реалізацію, характер послуг, які надаються (конкурентоспроможність на внутрішньому
та зовнішньому ринках, попит на продукцію, послуги, обсяги експорту);
3) належне виконання попереднього договору, укладеного з відділенням Фонду
(за наявності)

Розмір коштів, що надаються

У розмірі здійснених фактичних витрат на створення спеціального робочого місця, але не більше суми, вказаної в договорі про надання дотації*

Визначається відділенням Фонду на підставі наданих роботодавцем техніко-економічних обґрунтувань та кошторисів

Умови надання

Надається за умови, що трудовий договір з інвалідом, якого працевлаштовано на спеціальне робоче місце за направленням центру зайнятості, не буде протягом 2 років із дня працевлаштування інваліда розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі шляхом реорганізації або перепрофілювання підприємства, установи чи організації, скороченням чисельності працівників або за угодою сторін**

Цільова позика є безпроцентною та надається зі строком повернення до 3 років із дати отримання коштів на рахунок отримувача, відкритий в органі державного казначейства України.
Створене робоче місце інваліда не може бути скорочено протягом 3 років із дати завершення виконання умов договору про фінансування

Робочі місця для працевлаштування інвалідів, створені за рахунок коштів Фонду, не може бути скорочено протягом 3 років із дати завершення виконання умов договору про фінансування

Збереження загальної кількості робочих місць інвалідів***.
Створене робоче місце інваліда не може бути скорочено протягом 3 років із дати завершення виконання умов договору про фінансування

* Розмір дотацій у розрахунку на 1 робоче місце інваліда не може перевищувати:
 — 40 мінімальних заробітних плат, якщо таке місце створюється шляхом пристосування основного та додаткового устаткування, технічного обладнання на наявному робочому місці або на наявній ділянці виробничої площі;
 — 100 мінімальних заробітних плат, якщо робоче місце створюється шляхом установлення основного та додаткового устаткування, технічного обладнання у зв’язку з неможливістю пристосування наявного робочого місця або наявної ділянки виробничої площі або відсутністю місць та ділянок.
** Якщо трудовий договір розривається з інших підстав ніж ті, які названо вище, роботодавець повинен письмово повідомити про це центр зайнятості, який здійснює пошук на створене роботодавцем спеціальне робоче місце іншого інваліда відповідної кваліфікації. У разі працевлаштування роботодавцем іншого інваліда сторонами укладається додатковий договір до договору про надання дотації на строк, що дорівнює різниці між плановим (протягом двох років після працевлаштування інваліда) та фактичним (дата розірвання договору) періодом виконання основного договору.
*** Загальна кількість робочих місць для інвалідів, що існувала на дату звернення за наданням фінансової допомоги, має бути збережена.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі