Теми статей
Обрати теми

Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 28.09.2004 № 562

Редакція ПБО
Наказ від 20.12.2011 р. № 1674

Міністерства та відомства України

 

Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 28.09.2004 № 562

Наказ від 20.12.2011 р. № 1674

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. за № 1568/20305

(витяг)

 

Відповідно до вимог Податкового кодексу України, Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого Указом Президента України від 08.04.2011 № 446, та Положення про Державну податкову службу України, затвердженого Указом Президента України від 12.05.2011 № 584, НАКАЗУЮ:

1. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Державної податкової адміністрації України від 28.09.2004 № 562 «Про затвердження Порядку проведення органами державної податкової служби реструктуризації (відстрочки) сплати сум фіксованого сільськогосподарського податку у випадку виникнення форс-мажорних обставин», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 13.10.2004 за № 1308/9907.

<…>

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

<…>

 

Міністр Ф. Ярошенко



коментар редакції

Сплата ФСП: без реструктуризації (відстрочки)

Поява наказу, що коментується, відносно втрати чинності наказом ДПАУ від 28.09.2004 р. № 562 була прогнозована і очікувана. Можна сказати, що відбулося лише упорядкування законодавства з виключенням, так би мовити, анахронізмів — застарілих нормативних актів. Хоча протягом практично цілого попереднього року наказ № 562 де-юре залишався чинним, фактично із самого початку 2011 року ним і затвердженим цим наказом ДПАУ Порядком проведення органами державної податкової служби реструктуризації (відстрочки) сплати сум фіксованого сільськогосподарського податку у випадку виникнення форс-мажорних обставин (далі — Порядок), керуватись було некоректно.

Причина проста: на відміну від минулих Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок» та кабміновського Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку (відповідно до яких, зокрема, і був розроблений зазначений Порядок), чинний з 01.01.2011 р. Податковий кодекс України (далі — ПКУ) не передбачає реструктуризації (відстрочки) сплати сум фіксованого сільськогосподарського податку у випадку виникнення форс-мажорних обставин. На це ще раніше нами зверталась увага у статті «Що принесе Податковий кодекс ФСПшникам» («Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 89).

Раніше , згідно з п. 3.2 Порядку реструктуризації (відстрочці) підлягала сума ФСП (за винятком безнадійного податкового боргу, що підлягав списанню відповідно до загального відомого в минулому Закону № 2181), нарахована за період з дати виникнення форс-мажорних обставин до кінця року, в якому виникли форс-мажорні обставини.

Утім, повернемось до сьогодення. Нагадаємо, що ПКУ про форс-мажорні обставини та безнадійний податковий борг говориться не в контексті реструктуризації ФСП, а в порядку набуття та підтвердження статусу платника цього податку:

— не може бути зареєстрований як платник податку суб'єкт господарювання, який станом на 1 січня базового (звітного) року має податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) (п.п. 301.6.3 ПКУ);

— якщо платники податку не можуть виконати вимогу щодо 75 % критерію частки сільгосптоваровиробництва у зв'язку з виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, до таких платників податку в наступному податковому (звітному) році не застосовується вимога, згідно з якою частка сільгосптоваровиробництва повинна дорівнювати або перевищувати 75 % (п. 308.5 ПКУ).

До речі, згідно зі ст. 101 ПКУ списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі пеня та штрафні санкції, нараховані на такий податковий борг. Під терміном «безнадійний» розуміється, зокрема, і податковий борг платника податків, що виник унаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі