Теми статей
Обрати теми

Щодо надання додаткової відпустки одному з батьків дитини-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою

Редакція ПБО
Лист від 24.10.2011 р. № 310/13/133-11

Щодо надання додаткової відпустки одному з батьків дитини-інваліда, інвалідність якої пов’язана з Чорнобильською катастрофою

Лист Міністерства соціальної політики України від 24.10.2011 р. № 310/13/133-11

(витяг)

 

<…>

Згідно з пунктом 22 статті 20 та пунктом 1 статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, віднесеним до категорій 1 та 2, державою гарантовані компенсації та пільги, зокрема щодо отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

Статтею 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що потерпілим дітям, зазначеним у пунктах 1 — 6 статті 27 цього Закону, та їх батькам надаються гарантовані державою компенсації та пільги, зокрема одному з батьків дитини-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою, передбачено надання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком на 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

Відпустки, передбачені вищезазначеними статтями, визначені державою як пільга та компенсація за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Враховуючи те, що зазначені відпустки не належать до виду щорічних відпусток, вони надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтею 4 Закону України «Про відпустки».

Отже, враховуючи вищезазначене, ви маєте право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати як учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС тривалістю 16 календарних днів, а також на додаткову відпустку як батько, який виховує дитину-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою, тривалістю 16 календарних днів.

Слід зазначити, що для отримання додаткової відпустки як батько, який виховує дитину-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою, крім заяви про надання такої відпустки, ви маєте надати роботодавцю довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона такою відпусткою у відповідному робочому році не користувалась, оскільки зазначена відпустка відповідно до статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», надається одному з батьків дитини-інваліда.

 

Директор Департаменту

О. Товстенко



коментар редакції

Додаткова відпустка для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

У листі, що коментується, Міністерство соціальної політики України (далі — Мінсоцполітики) надало роз'яснення щодо ситуації, коли працівник-чорнобилець виховує дитину-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою.

Якщо працівник належить до категорій 1 чи 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, то має право на використання щорічної відпустки в будь-який зручний для нього час, а також на отримання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 робочих днів (16 календарних днів) на рік (п. 22 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796)).

Нагадаємо: згідно зі ст. 14 Закону № 796 до 1 категорії належать інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких установлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі на променеву хворобу внаслідок Чорнобильської катастрофи.

До 2 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, належать учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали в зоні відчуження:

— з моменту аварії до 1 липня 1986 року — незалежно від кількості робочих днів;

— з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року — не менше 5 календарних днів;

— у 1987 році — не менше 14 календарних днів, а також потерпілі від Чорнобильської катастрофи;

— евакуйовані в 1986 році із зони відчуження (у тому числі особи, які на момент евакуації перебували у стані внутрішньоутробного розвитку, після досягнення ними повноліття);

— особи, які постійно проживали в зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення.

Свій статус особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеної до 1 або 2 категорії, працівник повинен підтвердити, надавши роботодавцеві відповідне посвідчення, порядок видачі якого встановлено Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 20.01.97 р. № 51 (далі — Порядок № 51). При цьому особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та віднесені до категорії 1, разом із посвідченням надають вкладиш до нього за встановленим зразком (додаток № 11 до Порядку № 51). Зазначене посвідчення без вкладиша вважається недійсним.

Крім того, згідно з роз'ясненнями Мінсоцполітики, якщо працівник —чорнобилець 1 або 2 категорії є батьком (матір'ю, особою, яка замінює батьків) дитини-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою (пп. 1 — 6 ст. 27 Закону № 796), то разом з додатковою відпусткою, що надається згідно з п. 22 ч. 1 ст. 20 та п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону № 796, він має право ще на одну додаткову відпустку зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів на підставі п. 3 ч. 3 ст. 30 Закону № 796.

Скористатися цією додатковою «чорнобильською» відпусткою на дитину може один із батьків (осіб, які їх замінюють) дитини у зручний для нього час.

Для отримання додаткової «чорнобильської» відпустки на підставі п. 3 ч. 3 ст. 30 Закону № 796 працівнику слід подати роботодавцю:

— заяву про надання додаткової відпустки як особі, яка виховує дитину-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою;

посвідчення дитини, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (жовтого кольору, серія Д), та вкладиш до нього (додаток № 12 до Порядку № 51), який є підставою для надання пільг, передбачених ч. 3 ст. 30 Закону № 796, та їх копії;

довідку з місця роботи матері (батька) про те, що вона (він) такою відпусткою у відповідному календарному році не користувалася.

Як зазначає Мінсоцполітики, додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати, що надається згідно із Законом № 796, не належить до жодного виду щорічних відпусток. У зв'язку з цим така відпустка:

— не підлягає компенсації, передбаченій ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР;

— не переноситься в разі тимчасової непрацездатності працівника;

— не ділиться на частини;

— не подовжується на святкові та неробочі дні, тобто ці дні включаються до розрахунку тривалості такої відпустки та підлягають оплаті в порядку, визначеному законодавством.

Додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати, передбачена Законом № 796, надається тільки за основним місцем роботи (див. лист Мінпраці від 10.06.2008 р. № 149/13/116-08). Ця відпустка, на відміну від щорічної, надається незалежно від часу, відпрацьованого працівником-чорнобильцем на такому підприємстві. Надати працівнику-чорнобильцю таку відпустку роботодавець зобов'язаний протягом календарного року. Перенесенню на наступний рік така відпустка не підлягає.

 

Лілія Ушакова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі