Теми статей
Обрати теми

Річна звітність з ЄСВ для підприємців: частина 1 (форма № Д5)

Редакція ПБО
Стаття

Річна звітність з ЄСВ для підприємців: частина 1 (форма № Д5)

 

Увесь минулий рік підприємці, незалежно від обраної ними системи оподаткування, сплачували до Пенсійного фонду єдиний внесок на загальнообов'язкове пенсійне страхування за себе. Раз на рік вони повинні відзвітувати за сплаченими сумами, заповнивши та подавши звіт за формою № Д5. Про те, як це зробити, ітиметься в цій статті.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон про держбюджет-2011 — Закон України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 23.12.2010 р. № 2857- VI.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Загальні положення

Відповідно до п. 3.2 Порядку № 22-2 всі фізичні особи — підприємці (далі — ФОП) незалежно від:

— обраної ними системи оподаткування (загальна система оподаткування, єдиний чи фіксований податок);

— наявності найманих працівників;

— провадження діяльності,

зобов'язані за себе та за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності, сформувати та подати до органів Пенсійного фонду за місцем узяття на облік звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за формою додатка 5 до Порядку № 22-2 (далі — звіт за формою № Д5).

Також звіт за формою № Д5 подають за себе особи, які забезпечують себе роботою самостійно, — займаються незалежною професійною діяльністю, а саме науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками або підприємцями (далі — самозайняті особи) (п. 3.2 Порядку № 22-2).

Відразу звернемо увагу: цей звіт подається виключно щодо внесків, сплачених ФОП та самозайнятими особами «за себе». Щодо найманих працівників, то інформація за ними подається до органів Пенсійного фонду щомісячно за формою додатка 4 до Порядку № 22-2.

 

Строк подання звіту за формою № Д5

Звіт за формою № Д5 подається до територіального відділення Пенсійного фонду за місцем проживання ФОП (самозайнятої особи) один раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітним роком. Якщо останній день строку подання звіту за формою № Д5 припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (п. 2.15 Порядку № 22-2).

Оскільки в 2012 році 1 квітня є вихідним днем, то граничним строком подання звіту за формою № Д5 буде 2 квітня 2012 року.

Водночас ФОП та самозайнятим особам слід мати на увазі, що конкретна дата подання цього звіту визначається територіальними відділеннями Пенсійного фонду на підставі графіків здавання звітності. Про строк подання звіту за формою № Д5 відповідальна особа органу Пенсійного фонду повідомляє ФОП та самозайнятих осіб не пізніше ніж за 10 днів до рекомендованої дати подання звіту.

Утім, якщо ФОП порушить строк подання звітності, установлений територіальним відділенням Пенсійного фонду, але встигне її подати до 1 квітня, штрафні санкції за несвоєчасне подання звіту не буде.

Як бачимо, за загальним правилом, ФОП подають звіт за формою № Д5 після закінчення звітного року. Проте з цього правила є винятки. Так, якщо ФОП знімається з обліку в органах Пенсійного фонду, вона зобов'язана подати зазначений звіт за звітний період з початку року до дати зняття з обліку, а також звіти за попередні роки, якщо вони не подавалися (п. 2.13 Порядку № 22-2).

 

Спосіб подання звіту

Звіт за формою № Д5 подається особисто ФОП або відповідальною особою ФОП до територіального відділення ПФ за місцем обліку (тобто за місцем проживання ФОП). А от поштою цей звіт надсилати не можна. Річ у тім, що згідно з п. 2.11 Порядку № 22-2 звіт з ЄСВ, відправлений поштою, не вважається поданим.

Попри те що ФОП формує та подає звіт за внесками, сплаченими «за себе», спосіб подання звіту за формою № Д5 залежить від кількості застрахованих осіб, які працювали у ФОП у звітному році.

Так, якщо у ФОП кількість застрахованих осіб більше 5, то вона може подати звіт одним із таких способів, визначених п. 2.2 Порядку № 22-2:

а) в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 19.04.2007 р. № 7-7. При цьому звіт на паперових носіях ФОП не подає;

б) на паперових носіях, завірених підписом ФОП та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації.

Що стосується ФОП, у яких кількість найманих працівників не перевищує 5 осіб, то вони мають право формувати та подавати звіт за формою № Д5 у паперовому вигляді або одним із наведених вище способів.

 

Правила та рекомендації щодо заповнення звіту

При заповненні звіту за формою № Д5 на паперовому носії необхідно враховувати такі вимоги:

1) паперовий звіт заповнюється:

українською мовою;

друкованими літерами;

кульковою ручкою із синім або чорним чорнилом;

без помарок та виправлень;

2) при заповненні полів, що складаються з клітинок, кожен із необхідних символів каліграфічно вписується до відповідної окремої клітинки. Символи не повинні виходити за межі клітинок, а також накладатися на сусідні клітинки. Символи: крапка, апостроф, кома, дефіс тощо — проставляються в окремих клітинках;

3) при заповненні полів без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля і перекривати службові написи бланка;

4) у разі незаповнення того чи іншого рядка звіту через відсутність операцій цей рядок прокреслюється;

5) грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками;

6) таблиці звіту формуються у двох примірниках, завіряються підписом ФОП та печаткою (за її наявності).

Електронна версія звіту за формою № Д5 формується ФОП за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, актуальні версії якого безоплатно надаються органами Пенсійного фонду за місцем узяття на облік і розміщені на офіційному сайті Пенсійного фонду (http://www.pfu.gov.ua).

Звіт за формою № Д5 має подаватися в повному обсязі. У разі неподання хоча б однієї з необхідних таблиць звіт не приймається.

 

Структура звіту за формою № Д5

Звіт за формою № Д5 складається з титульного аркуша та шести таблиць:

1) таблиця 1 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями»;

2) таблиця 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний податок, фіксований податок)»;

3) таблиця 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування особами, які забезпечують себе роботою самостійно»;

4) таблиця 4 «Відомості про дохід (прибуток) члена сім'ї фізичної особи — підприємця, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності, на який нараховується єдиний внесок»;

5) таблиця 5 «Відомості про суми, на які нараховується єдиний внесок, що сплачується фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за члена сім'ї, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності»;

6) таблиця 6 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».

Проте здебільшого ФОП (самозайнятій особі) доведеться заповнити тільки титульний аркуш і тільки одну з шести таблиць звіту за формою № Д5.

Для наочності перелік таблиць, які повинні будуть заповнити та подати вказані особи до органу Пенсійного фонду залежно від обраної ними системи оподаткування, а також наявності членів сім'ї, які у звітному році брали участь у провадженні підприємницької діяльності, наведемо в таблиці.

 

Категорія платників ЄСВ

Складові звіту за формою № Д5

1

2

ФОП, яка працювала протягом усього 2011 року на загальній системі оподаткування

1) титульний аркуш;
2) таблиця 1

ФОП, яка працювала протягом усього 2011 року на спрощеній системі оподаткування (на єдиному або фіксованому податку)

1) титульний аркуш;
2) таблиця 2

ФОП, яка працювала протягом 2011 року як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування

1) титульний аркуш;
2) таблиця 1 за період роботи на загальній системі оподаткування;
3) таблиця 2 за період роботи на спрощеній системі

ФОП, яка протягом усього 2011 року працювала на загальній системі оподаткування та використовувала працю членів своєї сім'ї (членів сім'ї було зареєстровано нею як платників ЄСВ у Пенсійному фонді)

1) титульний аркуш;
2) таблиця 1;
3) таблиця 4

ФОП, яка протягом усього 2011 року працювала на спрощеній системі оподаткування та використала працю членів своєї сім'ї (членів сім'ї було зареєстровано нею як платників ЄСВ у Пенсійному фонді)

1) титульний аркуш;
2) таблиця 2;
3) таблиця 5

Самозайнята особа

1) титульний аркуш;
2) таблиця 3

 

Якщо ФОП здійснювала свою підприємницьку діяльність у сферах, робота в яких зараховується до спецстажу, то додатково до зазначених таблиць звіту за формою № Д5 вона подає до Пенсійного фонду таблицю 6.

Як бачимо, переважна більшість ФОП заповнюватимуть титульний аркуш і таблиці 1 і 2 звіту за формою № Д5. Адже на практиці випадки використання ФОП праці членів своєї сім'ї в підприємницькій діяльності, які були б при цьому ним зареєстровані в Пенсійному фонді як платники ЄСВ, трапляються дуже рідко. Тому заповнення саме титульного аркуша і таблиць 1 і 2 розглянемо якомога докладніше.

 

Порядок заповнення титульного аркуша звіту за формою № Д5

Реквізит

Пояснення

«Звіт за рік»

Зазначається звітний рік (чотири цифри), за який формується та подається звіт. У нашому випадку — «2011».
Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту за формою № Д5

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»

ФОП, які:
 — зареєстровані в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі — Держреєстр) до 01.01.2011 р., указують десятирозрядний ідентифікаційний номер згідно з довідкою ДПІ з Держреєстру;
 — зареєстровані в Держреєстрі після 01.01.2011 р., зазначають десятирозрядний реєстраційний номер облікової картки платника податків, який указується в картці платника податків;
 — через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера) та мають відповідну відмітку в паспорті, зазначають дані свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування: серія та номер (NNN XXXXXX — три літери, пробіл, шість цифр). У разі якщо таке свідоцтво відсутнє, вказуються паспортні дані: серія і номер (БКNNXXXXXX, де «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними; «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр); «ХХХХХХ» — шість цифр номера паспорта (з ведучими нулями).
Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Прізвище, ім 'я, по батькові»

Прізвище, ім'я та по батькові ФОП українською мовою у називному відмінку. Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Місце проживання», «телефон»

Указується місце проживання, за яким ФОП перебуває на обліку в органі Пенсійного фонду як платник ЄСВ, поштовий індекс та контактний телефон

«Вихідний № у страхувальника»

Заповнюється тільки у випадку, якщо ФОП реєструє вихідну кореспонденцію. Указується реєстраційний номер відповідно до журналу реєстрації вихідної документації, який потім зазначається на кожному аркуші звіту

«Дата»

Дата реєстрації звіту в журналі

«Номер реєстрації платника»

Указується номер, за яким ФОП зареєстровано в Пенсійному фонді
як платника ЄСВ

«Код органу Пенсійного фонду, до якого подається звіт»

Зазначається код і назва районного (міського) управління Пенсійного фонду, в якому ФОП зареєстровано як платника ЄСВ

«Перелік таблиць звіту»

Графа «Кількість аркушів» — навпроти назви кожної з таблиць указується кількість сторінок документів однієї таблиці. Якщо якась таблиця не подається, то навпроти неї проставляється прокреслення.
Графа «Кількість рядків» — цей реквізит не заповнюється.
Графа «Усього» — указується загальна кількість сторінок документів

«Страхувальник»

ФОП ставить свій підпис і вказує прізвище та ініціали

«М.П.»

Якщо у підприємця є печатка, він завіряє звіт печаткою («М.П.» — місце печатки). Якщо печатки немає, нічого не вказується

«Реєстраційний № звіту в органі Пенсійного фонду» і далі

Заповнюється працівниками Пенсійного фонду

 

Порядок заповнення загальних для всіх таблиць реквізитів

Реквізит

Пояснення

«Повідомляю, що я»

Указується прізвище, ім'я та по батькові ФОП українською мовою у називному відмінку

«Тип форми: початкова, скасовуюча, призначення пенсії»

Значок «Х» проставляється біля однієї з комірок:
1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше;
2) «скасовуюча» — якщо необхідно повністю скасувати відомості, що містяться в раніше поданому звіті, в якому було допущено помилку;
3) «призначення пенсії» — якщо ФОП подає звіт для призначення пенсії

«Кількість членів сім'ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

Указується кількість членів сім'ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності, якщо ФОП зареєструвала їх у Пенсійному фонді.
Якщо ж таких осіб немає або вони не зареєстровані в Пенсійному фонді, це поле прокреслюється

«Беру участь на добровільних засадах»

Цей реквізит заповнюють тільки ті ФОП, які добровільно беруть участь у соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та/або в соціальному страхуванні від нещасного випадку (уклали відповідний договір про добровільне страхування).
У цій графі позначка «Х» указує на вид добровільного страхування. Також тут наводиться номер договору про добровільне страхування та його дата.
Якщо ФОП сплачувала ЄСВ за ставкою 34,7 % і не укладала договір про добровільне страхування, вона ставить прокреслення

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис ФОП та вказується її прізвище

«Дата»

Зазначається дата заповнення таблиць в такому форматі: наприклад, для дати «14 лютого 2012 року» необхідно в клітинках указати: ДД — 14; ММ — 02; РРРР — 2012

 

Порядок заповнення таблиці 1 звіту за формою № Д5

Таблицю 1 заповнюють ФОП, які у 2011 році працювали на загальній системі оподаткування. У таблиці 1 заповненню підлягають усі наявні в ній рядки. У разі незаповнення того чи іншого рядка у зв'язку з відсутністю операцій цей рядок прокреслюється.

Таблиця 1 заповнюється у гривнях з копійками.

 

Графа

Пояснення

1

2

Графа 2 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця»

У кожному рядку прибуткового місяця зазначається середньомісячна сума чистого доходу згідно з декларацією про доходи за 2011 рік, а в кожному рядку збиткового місяця — «0,00». Це правило для ФОП є новим, тому з ним розберемося детальніше.
Отже, протягом року підприємець раз на квартал сплачує авансові внески з ЄСВ. Наприкінці року він заповнює звіт за формою № Д5, зазначаючи в ньому суму чистого доходу, отриманого за звітний рік. Виходячи з цієї суми він розраховує ЄСВ, а потім доплачує до ПФ різницю між нарахованою сумою ЄСВ та авансовими платежами з нього, що вже надійшли до ПФ у звітному році.
При цьому після закінчення року ЄСВ розраховується від тієї самої суми чистого доходу, від якої ФОП нараховують свій податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) (п. 3.3 Інструкції № 21-5). А ПДФО, як відомо, у 2011 році розраховується від середньомісячного чистого доходу (п. 167.1 ПКУ), а не від чистого доходу, отриманого в кожному місяці (кварталі), як це було раніше. Отже, і ЄСВ теж потрібно сплачувати виходячи із середньомісячної суми чистого доходу. Тому оптимізувати сплату ЄСВ (тобто перекинути весь квартальний або річний чистий дохід на один місяць кварталу/року) вже не вдасться.
Отже, цю графу слід заповнювати, керуючись таким правилом:
1) якщо у 2011 році протягом конкретного місяця було отримано додатний чистий дохід (тобто виручка перевищувала витрати), то в цьому рядку зазначаємо суму середньомісячного чистого доходу з декларації про доходи за 2011 рік (рядок 01 Розділу II додатка 7 до декларації про доходи);
2) якщо ж у 2011 році протягом конкретного місяця був отриманий збиток (тобто виручка була менше витрат), то у цьому рядку зазначаємо «0,00», оскільки ЄСВ, так само як і ПДФО, за збиткові місяці не сплачується

Графа 3 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини»

Зазначається дохід, відображений у графі 2, з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ у розрізі місяців звітного року. Розмір максимальної бази нарахування ЄСВ у 2011 році становив: у січні — березні — 14115,00 грн., у квітні — вересні — 14400,00 грн., у жовтні — листопаді — 16745,00 грн., у грудні — 17068,00 грн.
При цьому якщо сума у відповідному місяці графи 2:
 — менше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, то вона переноситься до цієї графи без змін (навіть якщо вона менше мінімальної зарплати* відповідного місяця);
 — більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, то в цій графі слід зазначити максимальну величину бази нарахування ЄСВ

Графа 4 «Розмір єдиного внеску»

Зазначається розмір ЄСВ. Нагадаємо, що розмір «обов'язкової» ставки ЄСВ для ФОП установлено на рівні 34,7 % бази нарахування.
Якщо ФОП у 2011 році брала участь:
 — у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності
— у цій графі слід зазначити «36,6 %»;
 — у добровільному страхуванні від нещасного випадку — «36,21 %»;
 — у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку — «38,11 %»

Графа 5 «Сума нарахованого єдиного внеску (гр. 3 х гр. 4)»

Указуються в розрізі місяців звітного року суми ЄСВ, що дорівнюють добутку граф 3 і 4. Суми доплат до мінімального страхового внеску в таблиці 1 не відображаються

Графа 6 «Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Зазначається кількість днів хвороби ФОП, якщо вона брала участь у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

Графа 7 «Кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами»

Указується тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо ФОП брала участь у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

«У тому числі нараховано у розмірі»

Указується підсумкове значення, отримане за графою 5, за відповідною ставкою ЄСВ

* У 2011 році розміри мінімальної зарплати дорівнювали: у січні — березні — 941,00 грн.; у квітні — вересні — 960,00 грн.; у жовтні — листопаді — 985,00 грн., у грудні — 1004,00 грн. (ст. 21 і 22 Закону про держбюджет-2011).

 

Приклад заповнення звіту за формою № Д5 ФОП, яка працювала на загальній системі оподаткування, наведено на с. 35.

Далі розглянемо особливості заповнення таблиці 2 звіту за формою № Д5, яка подається до Пенсійного фонду ФОП, які працювали на спрощеній системі оподаткування.

 

Порядок заповнення таблиці 2 звіту за формою № Д5

Таблиця 2 заповнюється у гривнах з копійками.

 

Графа

Пояснення

1

2

«Спрощена система оподаткування: фіксований податок, єдиний податок»

Указується система оподаткування, на якій працював підприємець у 2011 році (ставиться позначка «Х» біля поля «єдиний податок» або «фіксований податок»)

Графа 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок, але не менше за розмір мінімального страхового внеску фізичної особи — підприємця»

Зазначається «умовна» сума доходу, з якої ФОП має намір сплатити ЄСВ. При цьому такий дохід має бути не менше мінімальної зарплати відповідного місяця і не більше 15 (з 01.10.2011 р. — 17) прожиткових мінімумів відповідного місяця

Графа 3 «Розмір єдиного внеску»

Указується розмір ЄСВ. Нагадаємо, що розмір «обов'язкової» ставки ЄСВ для ФОП установлено на рівні 34,7 % бази нарахування.
У разі якщо ФОП у 2011 році брала участь:
 — у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності
— у цій графі слід указати «36,6 %»;
 — у добровільному страхуванні від нещасного випадку — «36,21 %»;
 — у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку — «38,11 %»

Графа 4 «Усього до сплати (гр. 2 х гр. 3) »

Зазначається добуток граф 2 і 3

Графа 5 «Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Указується кількість днів хвороби ФОП, якщо вона брала участь у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

Графа 6 «Кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами»

Зазначається тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо ФОП брала участь у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

«У тому числі нараховано у розмірі»

Указується підсумкове значення, отримане за графою 4, за відповідною ставкою ЄСВ

 

Отже, ми розібралися з тим, як заповнити титульну частину форми № Д5, а також таблиці 1 і 2 у ній. Далі наведемо приклад заповнення звіту за формою № Д5 ФОП, яка працювала у 2011 році на загальній та на спрощеній системі оподаткування.

 

Числові приклади

Підприємець Яцина Тетяна Олександрівна (індивідуальний податковий номер — 2222222222, реєстраційний номер у Пенсійному фонді: 02-11-7-32291) проживає в м. Харків за адресою: вул. Жовтневої революції, буд. 5, тел. 735-69-00.

У 2011 році вона:

— у I кварталі торгувала одягом на ринку, працюючи на фіксованому податку;

— у II і III кварталах перейшла на єдиний податок;

— у IV кварталі перейшла на загальну систему оподаткування. При цьому чистий дохід становив: жовтень — 0,00 грн., листопад — 9000,00 грн., грудень — 25000,00 грн.

Члени сім'ї Яциної Т. О. участі у підприємницькій діяльності не брали.

Підприємець сплачувала у 2011 році ЄСВ за мінімальною ставкою — 34,7 %.

Перш ніж навести заповнену форму звіту за формою № Д5, слід пояснити деякі важливі моменти, що стосуються визначення бази обкладення ЄСВ, у місяцях роботи підприємця на загальній системі оподаткування, а саме:

1) розмір середньомісячного оподатковуваного доходу за період роботи у звітному році на загальній системі оподаткування для Яциної Т. О. розраховуватиметься як сума місячних оподатковуваних (чистих) доходів, поділена на кількість календарних місяців, протягом яких було отримано дохід (тобто на кількість прибуткових місяців) (абзац третій п. 167.1 ПКУ). У нашому випадку таких прибуткових місяців два: листопад і грудень 2011 року. Жовтень 2011 року як місяць з нульовим чистим доходом у розрахунках не бере участі. Середньомісячний чистий дохід підприємця при роботі на загальній системі оподаткування дорівнює:

(0,00 + 9000,00 + 25000,00) : 2 = 17000,00 (грн.);

2) оскільки максимальна величина бази нарахування ЄСВ становила в жовтні — листопаді 2011 року 16745,00 грн., а в грудні — 17068,00 грн., то база нарахування ЄСВ у місяцях роботи на загальній системі оподаткування дорівнюватиме:

— у жовтні 2011 року — 0,00 (оскільки в жовтні чистий дохід — нульовий);

— у листопаді — 16745,00 грн. (оскільки гранична сума доходу, на який нараховується ЄСВ у листопаді, дорівнює 16745,00 грн.);

— у грудні — 17000,00 грн. (оскільки середньомісячний чистий дохід — 17000,00 грн. не перевищує граничну суму доходу, на яку нараховується ЄСВ у грудні, — 17068,00 грн.).

Заповнений звіт за формою № Д5 наведений на с. 35.

 

Відповідальність за неподання звіту за формою № Д5

За неподання (чи несвоєчасне подання) звіту за формою № Д5 передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 170 грн. (ст. 25 Закону № 2464). Крім того, подати цей звіт в інтересах самого ФОП. Адже його відсутність призведе до того, що весь звітний рік «випаде» з пенсійного стажу ФОП, незважаючи на те, що ЄСВ ним було сплачено. Тому, щоб не було прикро і сплачений ЄСВ не пропав даремно, звіт подати варто.

 

Як сплатити ЄСВ за підсумками року

ФОП, які працювали в минулому (2011) році виключно на єдиному або на фіксованому податку, ЄСВ за підсумками року додатково не сплачують.

Що стосується ФОП на загальній системі оподаткування, то розрахувавши у звіті за формою № Д5 загальну суму ЄСВ за рік, ФОП необхідно буде відняти з неї фактично сплачені протягом року суми ЄСВ (авансові платежі) і в такий спосіб визначити, повинна вона за підсумками року доплатити ЄСВ до Пенсійного фонду чи у неї утворилася переплата з цього внеску.

Якщо сума ЄСВ, визначена в звіті за формою № Д5, більше авансових платежів, перерахованих до Пенсійного фонду у 2011 році, то ФОП зобов'язані до 1 квітня року, наступного за звітним, тобто не пізніше 30.03.2012 р. перерахувати до Пенсійного фонду суму доплати з ЄСВ (п.п. 4.5.2 Інструкції № 21-5). Сплата боргу з ЄСВ здійснюється на ті самі рахунки Пенсійного фонду, на які раніше перераховувалися авансові внески з ЄСВ. При цьому в полі «Призначення платежу» можна вказати: «Остаточний розрахунок з Пенсійним фондом з ЄСВ за підсумками 2011 року».

Водночас варто звернути увагу на те, що часто на місцях працівники Пенсійного фонду вимагають пред'являти платіжку про сплату боргу з ЄСВ разом зі звітом за формою № Д5.

Сплачену суму ЄСВ, на наш погляд, ФОП має право врахувати у складі витрат поточного (2012) року, указавши її у графі 10 Книги ОДВ на дату перерахування коштів до Пенсійного фонду (на підставі платіжного доручення)*.

* Разом із тим, не всі податківці дотримуються подібної думки. Деякі з них взагалі не дозволяють ураховувати у витратах ЄСВ, сплачений за підсумками року.

Якщо визначена у звіті за формою № Д5 сума ЄСВ менше авансових платежів, перерахованих до Пенсійного фонду у 2011 році, то ФОП переплатила ЄСВ у 2011 році. У такому разі вона може або зарахувати надмірно сплачені суми ЄСВ у рахунок майбутніх платежів з цього внеску, або подати до відділення Пенсійного фонд за місцем реєстрації заяву (у довільній формі) про повернення надмірно сплачених сум ЄСВ на свій поточний рахунок (п. 5 Порядку № 21-1), щоб отримати переплату назад. Повернення переплати з ЄСВ ФОП, на наш погляд, мають відобразити у складі доходів 2012 року. При цьому авансові платежі з ЄСВ, здійснені у 2011 році, виправляти (зменшувати) не потрібно — вони так і залишаться витратами 2011 року (у повній своїй сумі).

От і всі особливості заповнення та подання звіту за формою № Д5. В одному з наступних номерів газети «Податки та бухгалтерський облік» розповімо про правила заповнення звіту за формою № Д6, який подають до Пенсійного фонду ФОП, що повинні здійснювати за підсумками 2011 року доплату ЄСВ до мінімального розміру.

 

img 1

 

img 2

 

img 3

 

img 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі