Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Судові витрати: порядок відображення в податковому обліку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Судові витрати: порядок відображення в податковому обліку

 

Підприємство вимушене періодично звертатися до суду з метою врегулювання господарських спорів. У зв'язку з цим воно несе певні затрати у вигляді судових витрат, зокрема, на сплату держмита, судового збору, оплату послуг адвоката тощо. В якому порядку такі витрати відображаються в податковому обліку підприємства? Чи можна врахувати сплачені суми у складі витрат, якщо судом прийнято рішення про відмову у задоволенні позову?

(м. Кривий Ріг)

 

Насамперед, нагадаємо, що склад судових витрат залежить від підвідомчості справи. Так, спори між суб'єктами господарювання розглядаються господарськими судами. Перелік витрат, пов'язаних з розглядом таких справ, наведено у ст. 44 Господарського процесуального кодексу України від 06.11.91 р. № 1798-XII (далі — ГПКУ) і на сьогодні він уключає:

судовий збір;

— суми, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом;

— витрати, пов'язані з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх перебування;

— оплату послуг перекладача, адвоката;

інші витрати, пов'язані з розглядом справи.

Нагадаємо, що до 01.11.2011 р. цей перелік виглядав дещо інакше: 1) замість судового збору справлялося держмито; 2) у ньому була така складова, як витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Зміни було внесено Законом України «Про судовий збір» від 08.07.2011 р. № 3674-VI // («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 69, с. 5). У результаті його прийняття суть, великою мірою, не змінилася: як і держмито, судовий збір є певною сумою коштів, що сплачується при поданні заяв і скарг до суду, а також за видачу судами окремих документів, та включається до складу судових витрат.

Про регулювання питання судових витрат до 01.11.2011 р. ми згадали з тієї причини, що граничний строк подання річної декларації з податку на прибуток підприємства ще не минув і, можливо, деяким читачам буде цікаво дізнатися про відображення в ній державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, про що зазначимо далі.

Витрати зі сплати сум за проведення судової експертизи, за послуги перекладача, адвоката та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються (див. ст. 49 ГПКУ) :

— при задоволенні позову — на відповідача;

— при відмові у позові — на позивача;

— при частковому задоволенні позову — на обидві сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Такий самий порядок до 01.11.2011 р. застосовувався і щодо витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Порядок розподілу витрат на судовий збір установлено ст. 49 ГПКУ.

Тепер стосовно безпосередньо податкового обліку вказаних витрат:

1) судовий збір уключається до податкових витрат у складі адміністративних витрат як витрати на врегулювання спорів у судах (п.п. «е» п.п. 138.10.2 ПКУ) — рядок 06.2.7 Додатка АВ до декларації з податку на прибуток за 2011 рік*;

2) інші судові витрати (наприклад, за проведення судової експертизи; витрати, пов'язані з оглядом та дослідженням речових доказів; оплата послуг перекладача, адвоката; до 01.11.2011 р. — витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу тощо) уключаються до податкових витрат у складі адміністративних витрат як витрати на врегулювання спорів у судах (п.п. «е» п.п. 138.10.2 ПКУ) — рядок 06.2.7 Додатка АВ до декларації за 2011 рік. Причому такі витрати відображаються в обліку як позивача, так і відповідача в періоді їх здійснення за умови наявності належно оформлених документів, що підтверджують зв'язок таких витрат з госпдіяльністю;

3) держмито (справлялося до 01.11.2011 р.) уключалося до податкових витрат у складі інших операційних витрат як обов'язковий платіж, установлений законодавчим актом (п.п. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ), — рядок 06.5.13 Додатка IВ до декларації за 2011 рік.

* За 2011 рік підприємства подають декларацію з податку на прибуток за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114, а починаючи зі звітності за I квартал 2012 року — за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. № 1213.

Разом із тим, якщо господарський суд прийняв рішення про задоволення вимог позивача, унаслідок чого відповідач повинен відшкодувати позивачу судові витрати, як це передбачено ст. 49 ГПКУ, то в такому разі відшкодовувані за рішенням суду судові витрати відповідач не включає до своїх витрат, а позивач — уключає до своїх доходів, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, у такому порядку:

— суми судових витрат — на підставі п.п. 135.5.14 ПКУ з відображенням їх у рядку 03.27 Додатка ІД до рядка 03 декларації з податку на прибуток за 2011 рік (з обов'язковим додаванням детальної розшифровки сум, указаних у рядку 03.27, у довільній формі).

— суми держмита (що справлялося до 01.11.2011 р.) — на підставі п.п. 135.5.8 ПКУ з відображенням їх у рядку 03.13 Додатка ІД до рядка 03 декларації з податку на прибуток за 2011 рік;

Якщо позов, поданий підприємством, суд не задовольняє, судові витрати зберігаються у складі витрат такого підприємства-позивача (те саме стосувалося й держмита).

Аналогічної думки дотримуються і податківці, що підтверджує їх консультація, розміщена в розділі 110.07.20 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ : www.sta.gov.ua.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі