Теми статей
Обрати теми

Річна звітність з ЄСВ: частина 2 (звіт за формою № Д6)

Редакція ПБО
Стаття

Річна звітність з ЄСВ: частина 2
(звіт за формою № Д6)

 

У газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 11 ми розповідали про порядок заповнення та подання до Пенсійного фонду базової для фізичних осіб — підприємців форми звітності з ЄСВ за себе, а саме форми № Д5. Проте трапляється, що, відзвітувавши за формою № Д5, підприємець повинен, крім неї, скласти ще один звіт з ЄСВ — звіт за формою № Д6. І хоча подають його далеко не всі підприємці, а лише ті з них, хто здійснює доплату ЄСВ до мінімального розміру, правила заповнення цього звіту знати необхідно. Саме про них зараз і поговоримо.

Віталіна МИРОШНИЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон № 1058 — Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон про держбюджет-2011 — Закон України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 23.12.2010 р. № 2857-VI.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Хто зобов'язаний звітувати за формою № Д6

Форму звіту про суми єдиного внеску, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, які підлягають сплаті, і суми доплати до органів ПФ затверджено додатком 6 до Порядку № 22-2 . Стисла її назва — форма № Д6.

Звіт за формою № Д6 зобов'язані подавати , зокрема, фізичні особи — підприємці (далі — ФОП), які на підставі п.п. 4.5.2 Інструкції № 21-5 здійснювали доплату до суми страхових внесків з тим, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не менше, ніж мінімальний страховий внесок*.

* Мінімальний страховий внесок — це сума грошових коштів, яка визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, установлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) (абзац тринадцятий ст. 1 Закону № 1058).

Отже, виникає запитання: які підприємці можуть зіткнутися з обов'язком доплатити ЄСВ? Стислу відповідь на нього надано на рисунку.

 

img 1

Підприємці, в яких може виникнути обов’язок подати звіт за формою № Д6

 

Тепер докладніше. На рисунку можна побачити, що ФОП, які працювали на єдиному або фіксованому податку весь звітний рік, ЄСВ не доплачують. Чому так? Річ у тім, що такі ФОП зобов'язані були щомісячно сплачувати ЄСВ у розмірі не меншому, ніж мінімальний страховий внесок (п. 3.4 Інструкції № 21-5). Тому цілком зрозуміло, що в них просто не може виникнути обов'язку доплачувати ЄСВ до мінімального розміру, оскільки цю вимогу вони вже виконали. А оскільки ФОП на єдиному або на фіксованому податку не здійснюють доплат з ЄСВ, вони не подають звіт за формою № Д6.

Що ж до ФОП, які працювали на загальній системі оподаткування, то в них, як бачимо, обов'язок з доплати ЄСВ виникнути може. Отже, давайте розбиратися, в яких випадках це може відбутися.

Як відомо, загальносистемники протягом року щокварталу сплачують ЄСВ у вигляді авансових платежів. Після закінчення року вони заповнюють звіт за формою № Д5, в якому у графі 5 проставляють нараховані суми ЄСВ у розрізі місяців звітного року таким чином:

— «0,00» — за кожний місяць минулого року, в якому було отримано збиток або чистий дохід дорівнював нулю;

— 34,7 % від середньомісячної суми чистого доходу, розрахованої в декларації про доходи за минулий рік, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ — за кожний місяць звітного року, в якому було отримано додатний чистий дохід (хоча б 1 коп.). При цьому, якщо сума середньомісячного чистого доходу буде менше суми мінімальної зарплати, установленої законом на цей місяць, то, відповідно, нарахований у звіті за формою № Д5 ЄСВ за цей місяць буде менше мінімального розміру страхового внеску.

Проте п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 і п. 3.3 Інструкції № 21-5 для ФОП-загальносистемників установлено правило, згідно з яким у місяці отримання доходу сума ЄСВ, що підлягає сплаті до Пенсійного фонду, не може бути менше мінімального розміру страхового внеску. Отже, за такий місяць потрібно буде донарахувати та доплатити ЄСВ (34,7 % від різниці між мінзарплатою та сумою середньомісячного чистого доходу). Проте самі ФОП донарахуванням займатися не зобов'язані (але можуть). У загальному випадку розрахунок суми доплати ЄСВ, що підлягає сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний рік, здійснює орган Пенсійного фонду. Ця сума визначається органами Пенсійного фонду в повідомленні-розрахунку за формою додатка 1 до Інструкції № 21-5, що надсилається ФОП разом з вимогою про сплату боргу за формою додатка 4 до Інструкції № 21-5. На підставі повідомлення-розрахунку та вимоги про сплату боргу ФОП має, по-перше, доплатити необхідну суму ЄСВ, а по-друге, скласти та подати звіт за формою № Д6.

Зверніть увагу: за ті місяці, в яких ФОП не отримали ні копійки чистого доходу (тобто різниця між виручкою та витратами була нульова або менше нуля — збиток), ЄСВ сплачувати не потрібно взагалі (ЄСВ дорівнює нулю).

Тепер перейдемо до другої категорії загальносистемників, у яких може виникнути обов'язок доплати ЄСВ, а саме — ФОП, яким після того, як вони вже відзвітували з ЄСВ за себе, за результатами податкової перевірки було збільшено чистий дохід за минулий рік. У цьому випадку ФОП доведеться доплатити не лише податок на доходи фізичних осіб, а й ЄСВ (п.п. 4.5.1 Інструкції № 21-5). Щоправда, при цьому абсолютно незрозуміло, як таку доплату відобразити у звіті за формою № Д6, позаяк і таблиця 2, і таблиця 3 звіту призначені для відображення доплат до мінімального розміру ЄСВ (а таблиця 1 узагалі призначена для громадян, які добровільно страхуються в Пенсійному фонді). На наш погляд, таку доплату все ж варто вказати в таблиці 2 форми № Д6 за рядком того місяця, в якому було сплачено ЄСВ, оскільки в будь-який інший спосіб виправити числові дані у звітах за формою № Д5 або Д6 взагалі неможливо, адже тип звіту «скасовуюча» застосовується тільки для виправлення особистих даних про страхувальника, але не для виправлення сум ЄСВ.

 

Строк подання звіту

ФОП, які подають звіт за формою № Д6, зобов'язані подати його до Пенсійного фонду протягом одного календарного місяця після здійснення доплати через установи банків (п. 4.16 Порядку № 22-2). При цьому якщо останній день строку подання звіту за формою № Д6 припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (п. 2.15 Порядку № 22-2).

Що стосується сплати донарахованих сум ЄСВ, то її має бути здійснено протягом 10 робочих днів із дня отримання вимоги про сплату боргу, яку Пенсійний фонд надсилає ФОП разом з повідомленням-розрахунком. Проте ще раз звертаємо увагу, ФОП може не чекати вказаних документів від Пенсійного фонду та самостійно розрахувати суму доплати й перерахувати її Пенсійному фонду, прискоривши тим самим процедуру проведення розрахунків з Пенсійним фондом за результатами звітного року.

Як бачимо, звіт за формою № Д6, як правило, подається після закінчення року, але є й винятки. Так, обов'язок подати звіт за формою № Д6 може виникнути всередині року, якщо підприємець:

доплачує ЄСВ за підсумками податкової перевірки;

— протягом звітного року змінює місце проживання (переїжджає за межі територіального обслуговування органу Пенсійного фонду, в якому він перебував на обліку) та не використовує при цьому працю фізичних осіб. У такому разі звіт за минулий рік (з першого по останнє календарне число звітного періоду, за який було сплачено ЄСВ) подається до органу Пенсійного фонду, в якому він перебував на обліку (тобто у відділення Пенсійного фонду за колишнім місцем проживання), — п. 3.6 Порядку № 22-2 .

 

Способи подання звіту

Звіт за формою № Д6 подається особисто ФОП або відповідальною особою ФОП до територіального відділення Пенсійного фонду за місцем обліку (тобто за місцем проживання ФОП). При цьому подати звіт можна одним із таких способів:

1) якщо кількість найманих працівників і підрядників у підприємця 5 і менше (у тому числі немає жодного), то він має право подати «паперовий» звіт, не додаючи до нього електронної копії (хоча ніхто не забороняє йому звітувати в електронному вигляді, якщо йому так зручніше);

2) якщо ж кількість найманих працівників і підрядників у підприємця 6 і більше, він зобов'язаний подавати звіт в електроном вигляді:

— або без ЕЦП, однак разом із паперовою копією звіту;

— або з ЕЦП без копії на папері.

До речі, важливо пам'ятати, що звіт з ЄСВ, надісланий поштою, не вважатиметься поданим (п. 2.11 Порядку № 22-2), тому поштою подавати цей звіт не можна.

Правила заповнення звіту за формою № Д6 в електронній формі та на папері аналогічні тим, що були наведені у статті «Річна звітність з ЄСВ для підприємців: частина 1 (форма № Д5)» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 11).

Звіт за формою № Д6 повинен подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї з необхідних таблиць звіт не приймається.

 

Структура звіту

Звіт за формою № Д6 складається з титульного аркуша і трьох таблиць:

— таблиця 1 — «Відомості про суми добровільних внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» — ФОП цю таблицю не заповнюють;

— таблиця 2 — «Відомості про суми доплати до мінімального страхового внеску» — заповнюють ФОП, які не чекаючи від Пенсійного фонду повідомлення-розрахунку, доплачують ЄСВ до мінімального розміру самостійно, та в разі, коли за результатами податкової перевірки було збільшено чистий дохід ФОП;

— таблиця 3 — «Відомості про суми доплати до мінімального страхового внеску згідно з повідомленням-розрахунком» — заповнюють ФОП, які доплачують ЄСВ до мінімального розміру на підставі повідомлення-розрахунку, отриманого від Пенсійного фонду.

Як бачимо, ФОП матимуть справу з титульним аркушем, а також з таблицями 2 і 3 звіту за формою № Д6. Порядок заповнення титульного аркуша було розглянуто у статті «Річна звітність з ЄСВ для підприємців: частина 1 (звіт за формою № Д5)» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 11, с. 27). Далі розглянемо особливості заповнення таблиць 2 і 3 звіту за формою № Д6.

 

Порядок заповнення загальних для таблиць 2 і 3 реквізитів

Реквізит/графа

Пояснення

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»

ФОП, які:
 — зареєстровані в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі — Держреєстр) до 01.01.2011 р., указують десятирозрядний ідентифікаційний номер згідно з довідкою ДПІ з Держреєстру;
 — зареєстровані в Держреєстрі після 01.01.2011 р. зазначають десятирозрядний реєстраційний номер облікової картки платника податків, що вказується в картці платника податків;
 — через свої релігійні переконання відмовилися від ідентифікаційного номера (реєстраційного номера облікової картки платника податків) та мають відповідну відмітку в паспорті, указують дані свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування: серія та номер (NNN XXXXXX — три літери, пробіл, шість цифр).
У разі якщо таке свідоцтво відсутнє, указуються паспортні дані у форматі БКNNXXXXXX — українські літери БК (константа), дві літери серії паспорта і шість цифр номера паспорта (з ведучими нулями)

«Прізвище», «Ім'я», «По батькові»

Зазначаються повністю прізвище, ім'я та по батькові українською мовою в називному відмінку (відповідно до україномовної сторінки паспорта)

«Тип форми: початкова, скасовуюча, призначення пенсії»

Значок «Х» проставляється у клітинці відповідного варіанта:
1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше;
2) «скасовуюча» — якщо необхідно повністю скасувати відомості, що містяться в раніше поданому звіті, в якому допущено помилку;
3) «призначення пенсії» — якщо ФОП подає звіт для призначення пенсії

«Категорія застрахованої особи»

Зазначається категорія ФОП згідно з довідником, наведеним у додатку 2 до Порядку № 22-2. Відповідно до цього довідника при здійсненні доплати до мінімального розміру ЄСВ ФОП слід проставляти код «35»

«Місяць та рік, за який проведено нарахування»

Указується місяць (дві цифри) та рік (чотири цифри), за який підприємець доплатив ЄСВ

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця та вказується його прізвище

«Дата»

Указується дата складання звіту

 

Порядок заповнення таблиці 2 звіту за формою № Д6

Таблиця 2 заповнюється ФОП, які здійснюють доплату ЄСВ до мінімального страхового внеску самостійно, не чекаючи повідомлення-розрахунку від Пенсійного фонду, або за результатами податкової перевірки. Грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками.

 

Графа

Пояснення

«Загальна сума доплати»

Указується загальна сума доплати

«Сума, з якої сплачено внесок і яка використовується для обчислення пенсії»

Розраховується за формулою:
С = Д х 100 : СВ,
де С — сума доходу, розрахована виходячи з доплати;
Д — сума доплати (графа «Сума доплати»);
СВ — розмір страхового внеску у відповідному місяці

«Сума доплати»

Ця сума дорівнює різниці між сумою мінімального страхового внеску та сумою сплачених до Пенсійного фонду коштів за відповідний місяць (графа 5 таблиці 1 звіту за формою № Д5)

 

Порядок заповнення таблиці 3 звіту за формою № Д6

Таблицю 3 звіту за формою № Д6 заповнюють ФОП, які доплачують ЄСВ на підставі повідомлення-розрахунку, отриманого з Пенсійного фонду. Грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками.

 

Графа

Пояснення

«Загальна сума доплати»

Зазначається загальна сума доплати

«Сума, з якої сплачено страховий внесок і яка використовується для обчислення страхових виплат»

Розраховується за формулою:
С = Д х 100 : СВ,
де С — сума доходу, розрахована виходячи з доплати;
Д — сума доплати (графа «Сума доплати до мінімального страхового внеску»);
СВ — розмір страхового внеску у відповідному місяці

«Сума доплати до мінімального страхового внеску»

Ця сума переноситься з повідомлення-розрахунку, отриманого від Пенсійного фонду

 

Для наочності порядок заповнення звіту за формою № Д6 ФОП, яка здійснює доплату ЄСВ на підставі повідомлення-розрахунку, отриманого з Пенсійного фонду, розглянемо на числовому прикладі.

 

Числовий приклад

Підприємець Ярошенко Яна Ігорівна (ІПН — 3333333333) проживає в м. Харків за адресою: вул. Жовтневої революції, буд. 5, тел. 735-69-00.

У 2011 році діяльність здійснювалася на загальній системі оподаткування. Чистий дохід у 2011 році становив:

— січень — 1150,00 грн.;

— лютий — 970,00 грн.;

— березень — 1140,00 грн.;

— квітень — 620,00 грн.;

— травень — 0,00 грн.;

— червень — збиток 500,00 грн.;

— липень — 810,00 грн.;

— серпень — 2500,00 грн.;

— вересень — 0,00 грн.;

— жовтень — 300,00 грн.;

— листопад — 1150,00 грн.;

— грудень — 450,00 грн.

ЄСВ сплачувався за мінімальною ставкою — 34,7 %. Після закінчення 2011 року було подано звіт за формою № Д5 та отримано від ПФ повідомлення про доплату ЄСВ у сумі 5,63 грн. Таку суму було сплачено 15.03.2012 р.

Розрахуємо середньомісячний чистий дохід ФОП за 2011 рік:

(1150,00 + 970,00 + 1440,00 + 620,00 - 500,00 + 810,00 + 2500,00 + 300,00 + 1150,00 + 450,00) : 9 = 987,78 (грн.),

де 9 — кількість прибуткових місяців (місяців, у яких чистий дохід більше нуля) у 2011 році.

Визначимо суму ЄСВ, що підлягає сплаті до Пенсійного фонду в кожному з прибуткових місяців 2011 року:

987,78 х 34,7 : 100 = 342,76 (грн.).

Цю суму ЄСВ ФОП проставить у графі 5 таблиці 1 звіту за формою № Д5 навпроти прибуткових місяців 2011 року. Проте давайте подивимося, чи не було у 2011 році місяця, в якому розрахований середньомісячний чистий дохід був менше мінімальної зарплати?

Згідно зі ст. 22 Закону про держбюджет-2011 мінімальна зарплата у 2011 році становила:

— у січні — березні — 941,00 грн.;

— у квітні — вересні — 960,00 грн.;

— у жовтні — листопаді — 985,00 грн.

— у грудні — 1004,00 грн.

Як бачимо, у грудні 2011 року середньомісячний чистий дохід підприємця (987,78 грн.) був менше мінімальної зарплати (1004,00 грн.). Отже, за цей місяць у звіті за формою Д5 ЄСВ було нараховано в розмірі меншому, ніж мінімальний. Тобто ФОП має зробити доплату ЄСВ до мінімального розміру за грудень 2011 року та відобразити її у звіті за формою № Д6.

Оскільки ФОП здійснює доплату на підставі повідомлення, отриманого з Пенсійного фонду, заповнений звіт за формою № Д6 матиме такий вигляд (див. на с. 31).

 

Відповідальність за неподання звіту за формою № Д6

За неподання (подання з порушенням граничного строку подання) звіту за формою № Д6 п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464 передбачено відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 170 грн.

Проте подати цей звіт — в інтересах самих ФОП, адже його відсутність призведе до того, що до пенсійного стажу ФОП потрапить не весь місяць роботи, а лише його частина, незважаючи на те що ЄСВ було сплачено в повному обсязі (не менше мінімального страхового внеску).

Сподіваємося, що наведений у цій статті матеріал буде корисним тим нашим читачам-підприємцям, які за результатами звітного 2011 року зобов'язані здійснити доплату ЄСВ до мінімального страхового внеску та подати звіт за формою № Д6.

 

img 2

 

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі