Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Повідомлення про філію в декларації з ПДВ за січень

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повідомлення про філію в декларації з ПДВ за січень

 

Підприємство — платник ПДВ має декілька філій. Усі філії самостійно здійснюють придбання та постачання товарів і провадять розрахунки з постачальниками та споживачами.

Як повідомити податкову про делегування філіям права виписки податкових накладних та права ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних?

(м. Київ)

 

Згідно з визначенням поняття «особа» (п.п. 14.1.139 ПКУ) та поняття «платник ПДВ» (ст. 180 ПКУ), платником ПДВ може бути юридична особа (головне підприємство). Відокремлені підрозділи (філії) не можуть бути окремими платниками ПДВ. При цьому право на нарахування ПДВ та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим платниками ПДВ (п. 201.8 ПКУ).

Водночас згідно з п. 1 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.2011 р. № 1379 і п. 2 Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1002, головне підприємство може делегувати структурному підрозділу (філії), який самостійно здійснює придбання та постачання товарів, провадить розрахунки з постачальниками та споживачами, право виписки податкових накладних, а також право ведення частини Реєстру виданих та отриманих податкових накладних. При цьому така частина Реєстру буде складовою частиною Реєстру платника ПДВ (головного підприємства).

Для цього платник податку (головне підприємство) має присвоїти кожній філії окремий числовий номер та повідомити про це орган ДПС за місцем своєї реєстрації як платника ПДВ.

Згідно з п. 13 розд. III Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 25.11.2011 р. № 1492, Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права виписки податкових накладних і ведення частини реєстру отриманих та виданих податкових накладних (додаток 2 до цього Порядку) подається платниками за наявності в них філій (структурних підрозділів) разом із декларацією за перший звітний (податковий) період року та в подальшому разом з декларацією за той звітний (податковий) період, в якому відбулися зміни в переліку філій (структурних підрозділів).

Отже, підприємству слід подати таке повідомлення разом з декларацією з ПДВ за січень 2012 року. Якщо жодних змін протягом року не відбудеться, то на початку наступного року потрібно ще раз подати цей додаток. Якщо ж якісь зміни відбудуться впродовж року, наприклад, одна з філій припинить свою діяльність, Повідомлення (додаток 2) потрібно буде подати з декларацією з ПДВ за період, в якому це станеться (указавши в ньому відомості тільки про діючі філії).

Наведемо порядок заповнення Повідомлення на с. 45.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі