Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Направлення запиту щодо реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних

Редакція ПБО
Стаття

Направлення запиту щодо реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних

 

Як можна перевірити отриману податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних?

 

Нагадаємо, що згідно з вимогами Перехідних положень Податкового кодексу України з 1 січня 2012 року платниками ПДВ — продавцями здійснюється реєстрація в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних, в яких сума ПДВ в одній податковій накладній становить понад 10 тис. грн., а також податкових накладних, що містять імпортні чи підакцизні товари.

Водночас платники податків — покупці мають можливість перевірити наявність реєстрації такої податкової накладної в зазначеному Реєстрі.

Для формування запиту до Єдиного реєстру податкових накладних покупець може безоплатно отримати з офіційного веб-сайта ДПА України («Платникам податків про електронну звітність» > «Програмне забезпечення» > «ОПЗ-програми з формування та подання платниками податків податкової звітності та реєстру отриманих та виданих податкових накладних до органів ДПС в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку») програму (разом з інструкцією з установлення), за допомогою якої можна перевірити в Єдиному реєстрі податкових накладних необхідну податкову накладну, отриману від продавця.

Зазначена програма дозволяє:

— формувати запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних,

— переглядати відповіді щодо відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних.

Щоб формувати запити та переглядати відповіді, після відкриття програми необхідно зверху ліворуч через «Каталоги» відкрити «Довідник документів», а в ньому відмітити галочкою два документи — «J13001 Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» (у розділі 13 «Запити») та «J14001 Витяг з Єдиного реєстру податкових накладних» (у розділі 14 «Відповіді, довідки та повідомлення»). До того ж при виході з вікна «Довідник документів» обов’язково необхідно натиснути в ньому зверху праворуч на кнопку «Зберегти зміни».

Звертаємо увагу на те, що у фізичної особи — підприємця, який є платником ПДВ, назви обох зазначених бланків будуть такими самими, за винятком першої літери, адже звітність підприємців позначається літерою «F» (тобто в них відповідні бланки матимуть кодування F13001 і F14001).

Після цього потрібно створити новий документ, натиснувши зверху ліворуч на «Документ» > «Новий…». У вікні, що з’явилося посередині екрана монітора, у рядку «Звітний документ» слід вибрати необхідний документ, наприклад «J13001 Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних», після чого натиснути на кнопку «Підтвердити».

Необхідний бланк розкриється, і програма запитає: «Заповнити заголовок документа?». Якщо запитувач заздалегідь уніс свої дані до «Персональних параметрів», то можна сміливо натискати на «ОК». Більшість показників платника податків — покупця в зазначеному бланку буде заповнено автоматично.

Звертаємо увагу на одну відмінність при формуванні бланка «Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» керівником юридичної особи та фізичною особою — підприємцем.

Коли запит формує керівник юридичної особи, то наприкінці бланка запиту програма автоматично виставляє і реєстраційний номер облікової картки керівника, і його ініціали та прізвище (хоча і розміщує їх у зворотному порядку — прізвище, а потім ініціали), а от коли такий бланк запиту створює фізична особа — підприємець, то наприкінці бланка програма не заповнює реєстраційного номера облікової картки керівника. І це правильно, оскільки ФОП не є керівником, і до того ж саме його дані вказані в першому полі бланка, яке має назву «Платника податків — покупця» (на відміну від юридичної особи, адже в першому полі для такого випадку вказані дані саме юридичної особи).

Однак фізичній особі — підприємцю необхідно буде самій заповнити поле «Підпис» (ініціали та прізвище). На жаль, програма це поле автоматично не заповнює. Сподіваємось, що в наступній версії розробники програми це передбачать.

Після заповнення параметрів запиту необхідно здійснити його збереження. Звертаємо увагу: збереження файлів-запитів відбувається в папку, що вказана в персональних параметрах як шлях до збереження файлів. Тому дуже важливо, щоб на початку роботи з програмою «Податкова звітність» (OPZ) однією з перших дій того, хто планує формувати запити та отримувати відповіді щодо відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних, було заповнення «Персональних реквізитів» платника податку, адже саме в цей момент формуються шляхи збереження, друкування та відправлення документів.

Далі сформований файл Запиту готується для передачі (з урахуванням вимог щодо ЕЦП) та передається до приймального шлюзу ДПС України на електронну адресу zvit@sta.gov.ua.

Після передачі файлу Запиту щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних від приймального шлюзу ДПС України на поштову скриньку платника податків надходить відповідь на запит.

Отриманий файл відповіді необхідно розшифрувати та перенести до папки, де розміщені електронні документи користувача (за умовчанням це папка XML основного каталогу, до якого встановлено ОПЗ).

Після переміщення файлу відповіді необхідно обов’язково провести синхронізацію документів.

А вже після цього можна переглянути відповідь. Для цього необхідно відкрити отриману відповідь (у списку наявних документів з’явиться гілка дерева для документа «Відомості з Єдиного реєстру податкових накладних» (з кодом «J14001» — для юридичної особи, з кодом «F14001» — для фізичної особи — підприємця), переходячи вглиб якої, вибираємо необхідний файл відповіді).

 

Головний державний податковий інспектор ДПІ
 у Деснянському районі м. Києва
 О. Вінцевич

Матеріал опубліковано в електронному
 періодичному виданні «El-бухгалтер»,
 2011, № 29.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі