Теми статей
Обрати теми

Щодо надання інформації через модеми РРО

Редакція ПБО
Лист від 28.12.2011 р. № 10653/7/22-1317/321

Щодо надання інформації через модеми РРО

Лист Державної податкової служби України від 28.12.2011 р. № 10653/7/22-1317/321

 

Державна податкова служба України звертає увагу на те, що норми щодо використання реєстраторів розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, передачі копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків в електронному вигляді впроваджені Законом України від 2 грудня 2010 року № 2756-VI <…> та Законом України від 7 липня 2011 року № 3609-VI <…>, яким внесено зміни до Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР <…>.

Згідно із внесеними змінами суб'єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, зобов'язані з 1 січня 2012 року передавати до органів державної податкової служби електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків або інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або безготівковій формі, по дротових або бездротових каналах зв'язку у порядку, що базується на технології, розробленій Національним банком України та погодженій Державною податковою службою України.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України <…> Державна податкова служба України розглянула та погодила розроблені Міністерством фінансів України зміни до Закону України від 06.07.95 р. № 265 <…>, якими передбачено, що суб'єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або реєстратори, що створюють стрічку в друкованому вигляді, подають до 01.01.2013 р. до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв'язку інформацію, визначену абзацами 2 та 3 пункту 7 статті 3 цього Закону, на добровільних засадах.

Оскільки на сьогодні триває розробка Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних згідно з технологією, розробленою Національним банком України та погодженою Державною податковою службою України (далі — Вимоги) та Порядку передачі інформації до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв'язку на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої Державною податковою службою України (далі — Порядок), застосування відповідних моделей РРО, передача звітності про їх використання, а також здійснення контрольно-перевірочних заходів органами ДСП з зазначених питань неможливі.

Інформацію щодо розробки та впровадження Вимог та Порядку буде надано додатково.

Враховуючи вищевикладене, з метою уникнення соціальної напруги у суспільстві, ДПС України зобов'язує врахувати зазначену інформацію при організації контрольно-перевірочної роботи і довести її до відома суб'єктів господарювання з широким використанням засобів масової інформації, інтернет-ресурсів, семінарів (нарад) та інше.

 

В. о. директора Департаменту податкового контролю С. Міщенко



коментар редакції

Упровадження електронної звітності з РРО відкладається на невизначений строк

Проблеми практичної реалізації вимог п. 7 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) щодо надання податковим органам з початку поточного року певної інформації з РРО в електронному вигляді обговорювалися в нашому виданні зовсім нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 101, с. 27). При цьому головною проблемою, що стоїть на заваді втілення в життя цих вимог у встановлені Законом про РРО строки, ми називали непідготовленість (точніше, повну відсутність) відповідної нормативно-правової, а також технічної бази.

Зокрема, на 01.01.2012 р. не було затверджено ні Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО та модемів для передачі даних (далі — Вимоги), ні Порядок передачі інформації податковому органу дротовими або бездротовими каналами зв'язку (далі — Порядок), без яких подальша розмова про електронну звітність з РРО втрачала будь-який сенс. Більше того, без зазначених нормативних актів неможливо було здійснювати первинну реєстрацію РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, хоча їх реєстрацію було дозволено Законом ще з 01.12.2011 р.

Як бачимо, висновок, якого ми тоді дійшли, повністю підтверджується в листі ДПСУ, що коментується сьогодні: застосування відповідних моделей РРО, передача звітності про їх використання, а також здійснення контрольно-перевірочних заходів податковими органами із зазначених питань неможливі.

Безумовно, у суб'єктів господарювання виникає резонне запитання про нові строки початку цієї кампанії, особливо з урахуванням того, що Закон про РРО на сьогодні містить ті строки, які вже минули. На жаль, у листі прямої відповіді на це запитання немає, у ньому лише повідомляється про розроблення Мінфіном змін до вказаного Закону, що надають можливість суб'єктам господарювання, які використовують РРО та створюють контрольну стрічку в електронній або друкованій формі, до 01.01.2013 р. подавати податківцям інформацію про розрахункові операції на добровільних засадах.

Проте з урахуванням того, що законопроект із зазначеними змінами Кабмін тільки-но вніс до парламенту (реєстр. № 9741 від 20.01.2012 р.), а Вимоги та Порядок наведено вже у третій версії (уперше — у складі наказу ДПАУ від 31.03.2011 р. № 185 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 51, скасованого наказом Мінфіну від 29.06.2011 р. № 782 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 55, після чого двічі на сайті Мінфіну у вигляді проектів), остаточне прийняття цих нормативно-правових актів та як наслідок початок «електронізації» РРО нам вбачається справою неблизькою. Що ж, не слід було законодавцю ставити віз попереду коня…

 

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі