Теми статей
Обрати теми

Щодо спецрежиму обліку та звітності з ПДВ молоко-м’ясопереробних підприємств

Редакція ПБО
Лист від 11.05.2012 р. № 8200/6/15-3315

Щодо спецрежиму обліку та звітності з ПДВ молоко-м’ясопереробних підприємств

Лист Державної податкової служби України від 11.05.2012 р. № 8200/6/15-3315

 

Відповідно до норм Податкового кодексу України переробні підприємства до 2015 року додатну різницю суми податку на додану вартість, нараховану ним при здійсненні операцій з постачання власної виробленої продукції (молока, молочної сировини, молочних продуктів, м'яса, м'ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин (шкур, субпродуктів, м'ясо-кісткового борошна), виготовленої з поставлених молока або м'яса в живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками, визначеними розділом V Кодексу, і фізичними особами, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва, визначену розділом V Кодексу, сплачують до спеціального фонду Державного бюджету України та на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі державної казначейської служби, у відповідних розмірах.

При цьому відповідно до підпункту 3 пункту 1 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України переробні підприємства зобов'язані вести окремий облік операцій з постачання виробленої власно продукції (молока, молочної сировини, молочних продуктів, м'яса, м'ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин (шкур, субпродуктів, м'ясо-кісткового борошна), виготовленої з поставлених молока або м'яса в живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками (далі — продукція), і з постачання інших товарів/послуг, у тому числі продукції, виготовленої із сировини, визначеної у підпункті 1 цього пункту, та складати податкову декларацію з податку на додану вартість і податкову декларацію з податку на додану вартість щодо діяльності з постачання продукції.

У разі якщо переробні підприємства здійснюють операції з постачання м'ясомолочної продукції, виготовленої частково з поставлених молока або м'яса в живій вазі сільськогосподарськими товаровиробниками, визначеними розділом V Кодексу, і фізичними особами, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва, визначену розділом V Кодексу, а частково з імпортованої сировини, сировини, поставленої не в живій вазі, сировини, що не є сировиною власного виробництва сільськогосподарських товаровиробників та фізичних осіб, то операції з постачання такої продукції відображаються в податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) та податковій декларації з податку на додану вартість пропорційно до частки сировини, закупленої в живій вазі у сільськогосподарських товаровиробників, визначеними розділом V Кодексу, і фізичних осіб, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва у загальному обсязі сировини, придбаної у всіх категорій постачальників.

Щодо податкового кредиту переробного підприємства, то при придбанні (виготовленні) переробним підприємством товарів/послуг, основних засобів, які використовуватимуться частково для виготовлення м'ясомолочної продукції, а частково для виготовлення інших товарів/послуг, податковий кредит за такими операціями розподіляється виходячи з частки використання таких товарів/послуг, основних засобів в операціях з постачання м'ясомолочної продукції та відповідно в операціях з постачання інших товарів/послуг, з урахуванням вимог розділу V Кодексу.

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

Дві категорії сировини — два види декларацій з ПДВ переробних підприємств

Лист, що коментується, безумовно, додасть оптимізму як молоко-м’ясопереробникам, яким установлено спецрежим оподаткування ПДВ, так і сільгосппідприємствам та фізичним особам, на адресу яких переробними підприємствами проводяться виплати сум спецрежимного ПДВ як компенсації за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі.

Акцентуємо увагу на абзаці третьому листа, що коментується. У разі якщо переробні підприємства здійснюють операції з постачання м'ясомолочної продукції, виготовленої частково з поставлених молока або м'яса в живій вазі сільгосптоваровиробниками, визначеними розд. V ПКУ і фізичними особами, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва, визначену розд. V ПКУ, а частково з імпортованої сировини, сировини, поставленої не в живій вазі, сировини, що не є сировиною власного виробництва сільгосптоваровиробників та фізичних осіб, то операції з постачання такої продукції відображаються в податковій декларації з ПДВ (переробного підприємства) та податковій декларації з ПДВ пропорційно до частки сировини, закупленої в живій вазі у сільгосптоваровиробників, визначених розд. V ПКУ і фізичних осіб, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва, у загальному обсязі сировини, придбаної у всіх категорій постачальників.

Інакше кажучи, якщо м'ясомолочна продукція переробниками виготовляється з використанням одночасно двох категорій сировини (так би мовити, спец- та неспецсировини), то поставки такої продукції мають відображатись у двох видах декларацій з ПДВ (спецдекларації та загальній) з розподілом пропорційно до частки придбання кожного виду сировини у загальному обсязі придбаної сировини у всіх категорій постачальників.

Це нова позиція ДПСУ щодо змішаного використання двох категорій сировини, яка заслуговує схвалення. На жаль, у попередньому листі від 02.03.2012 p. № 3797/6/15-3315 (далі — лист № 3797) («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 35, с. 8) ДПСУ висловлювала, по суті, протилежну думку. Зокрема, вона говорила, що з продукції, яка частково виготовлена із сировини власного виробництва сільгосптоваровиробника, а частково з іншої сировини, суми ПДВ переробного підприємства не направляються для виплати компенсацій сільгосптоваровиробникам. Із такої «антикомпенсаційної» позиції ДПСУ зрозуміло, що податківці раніше не передбачали ні пропорційного розподілу операції з постачання м'ясомолочної продукції (а отже, і виникаючих при цьому податкових зобов’язань з ПДВ), ні відображення таких операцій, в тому числі і в спецдекларації переробного підприємства. Нагадаємо, що наші критичні зауваження на таку фіскальну позицію податківців викладено у статті «Підводні камені у порядку виплати компенсації за молоко» («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 35, с. 20), що по суті є розширеним коментарем до згаданого листа № 3797.

Проте не будемо перебільшувати значення листа, що коментується, та говорити про якесь торжество справедливості.

По-перше , ніяких корективів до попереднього листа № 3797 ДПСУ не вносить (вірніше, — взагалі його не згадує), унаслідок чого на одне і те ж питання у законодавстві можна знайти дві полярні точки зору податківців (мабуть, не в правилах ДПСУ визнавати свої помилки). Залишається лише мати надію, що надалі фіскальна позиція податківцями не буде братись до уваги на практиці.

По-друге , як і в листі № 3797, так і в листі, що коментується, ДПСУ продовжує вільно оперувати поняттями «сільськогосподарське підприємство», «сільськогосподарський товаровиробник», фактично підміняючи їх, чи то не помічаючи, чи то не бажаючи помічати, що у розд. V ПКУ не міститься визначення поняття «сільськогосподарські товаровиробники». І взагалі розд. V ПКУ оперує поняттям «сільськогосподарське підприємство», а не поняттям «сільськогосподарський товаровиробник». Зрозуміло, що внаслідок такої підміни понять з послідуючим притягненням вимог, зокрема, ПДВ-орієнтованого критерію 75 % «сільгосп-частки», звужуються рамки спецрежиму переробників, а разом з тим і коло отримувачів компенсаційних коштів. Негативні наслідки такої підміни більш детально висвітлено в уже згаданій статті «Підводні камені у порядку виплати компенсації за молоко» («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 35, с. 20).

До речі, заодно звернемо увагу, що критерій 75 % «сільгосп-частки» для ФСП (фіксованого сільгоспподатку) до порядку компенсаційних виплат сільгосптоваровиробникам за поставлене ними молоко і м'ясо в живій вазі не має ніякого відношення (і до того ж розраховується за іншими правилами).

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі