Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Мін’юст приводить у відповідність до ПКУ свої нормативно-правові акти

Редакція ПБО
Новини від 30.05.2012 р. № 809/5

Мін’юст приводить у відповідність до ПКУ свої нормативно-правові акти

 

Як відомо, з 5 червня 2012 року набрали чинності зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України (далі — Мін’юст) від 22.02.2012 р. № 296/5 (далі — Порядок № 296/5). Зокрема, п. 1.12 глави 2 розділу II цього Порядку доповнено новими вимогами до порядку посвідчення нотаріусами договорів продажу (обміну) фізичними особами об’єктів нерухомості.

Відповідно до змін під час проведення операцій із продажу (обміну) фізичними особами об’єктів нерухомості у значеннях, наведених у Податковому кодексі України (далі — ПКУ), а також в інших випадках, визначених законодавством України, нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна, яка визначена незалежним суб’єктом оціночної діяльності.*

* Мається на увазі суб’єкт оціночної діяльності — суб’єкт господарювання приватної форми власності, виключним видом діяльності якого є оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства (у тому числі правочинів, що підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації), який отримав сертифікат суб’єкта оціночної діяльності за напрямом оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, та інформація про якого включена до Державного реєстру оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності за напрямом оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства.

Таким чином, Мін’юст привів положення Порядку № 296/5 у відповідність до норм ПКУ, зокрема до п. 172.3 ПКУ, згідно з яким дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче від оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, та п. 172.11 ПКУ, згідно з яким порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються), визначається Кабміном. Такий порядок, затверджений урядовою постановою від 12.10.2011 р. № 1103, передбачає, зокрема, що визначення оціночної вартості здійснюється суб’єктами оціночної діяльності.

Наказом від 30.05.2012 р. № 809/5 Мін’юст продовжив приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність до зазначених положень ПКУ. Так, відповідно до змін, які вносяться до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Мін’юсту від 07.02.2002 р. № 7/5, у витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно відтепер не будуть наводитися відомості про вартість об’єкта нерухомості.

Таким чином, якщо раніше при посвідченні нотаріусами договорів купівлі-продажу (обміну) об’єктів нерухомості мінімальна ціна об’єкта нерухомості не могла бути нижчою за оціночну вартість такого об’єкта, визначену органом БТІ, то тепер ціну об’єкта нерухомості визначатиме незалежний суб’єкт оціночної діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі